© Надежда Чипева Ключовата обществена поръчка за реклама на организирания

...
© Надежда Чипева Ключовата обществена поръчка за реклама на организирания
Коментари Харесай

Слаб интерес към конкурса за субсидиране на чартъри по морето

© Надежда Чипева Ключовата социална поръчка за реклама на проведения туризъм, която идва в отговор на обещанието на премиера Бойко Борисов от предходната година за субсидиране на чартърите през летния сезон, не е привлякла сериозен интерес измежду рекламния и туристическия бизнес. Такъв извод може да се направи от първия стадий на поръчката за 15 млн. лева, в който по четири обособени позиции са подадени общо пет предложения. Напред в процедурата не престават общо четири претендента, всички от които до момента са печелили състезания за реклама на туризма.

Единственият " нов " искащ - английският туроператор Jet 2 Holidays, който стъпи на българския пазар за пръв път през предходната година, е отхвърлен от публичната поръчка поради проблеми в документите, се вижда от протоколите на оценителната комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така напред в процедурата не престават единствено рекламни организации, като за всяка позиция в нея надпреварата ще е единствено с един участник. Те са участници и в друга процедура на туристическото министерство за обичайни рекламни акции в 22 страни, която е за 6 млн. лева без Данък добавена стойност (виж карето).

Познати лица

През предходната година, когато още при започване на годината ясно се виждаше закъснение на резервации за летния сезон в България, министър председателят Бойко Борисов даде обещание основаването на механизъм за субсидиране на чартърите.

Първоначалната концепция беше концепцията да е подготвена до края на лятото и да проработи за сезон 2020 година С известно закъснение въпросният механизъм бе показан в края на този януари, като стана ясно, че той ще бъде рекламна акция на главните пазари - Германия, Русия, Англия и централноевропейските страни, която ще финансира туристически оператори за нараствания брой туристи, които дойдат посредством тях на отмора на Черноморието в интервала сред май и октомври.

За задачата бе оповестена и социална поръчка за избор на компании, които да правят въпросните рекламни акции, като на първия стадий от нея се вижда, че тя не е привлякла сериозен интерес.

От протоколите на оценителните комисии излиза наяве, че за пазар Германия акция за поощряване на нарастването на туристите е поискала да направи само компанията " Медия планинг груп ", част от информационната група Havas. Дружеството завоюва през 2018 година поръчка за реклама на туризма в Германия. Сегашната процедура е за 5 млн. лева без Данък добавена стойност.

За пазар Русия също се е явил един претендент, който към този момент е правил рекламна акция на българския туризъм в тази страна. Става въпрос за обединяването " Ру Комм ", в което вземат участие рекламната организация " От-До Консулт " на Мирослава Баджева и Олга Лозанова, както и компанията за външна реклама " Идея комм ". Максималната стойност на поръчката за съветския пазар е за 1.25 млн. лева без Данък добавена стойност съгласно оповестените параметри от туристическото министерство.

В състезанието за реклама в страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, също надпреварата ще е единствено с един претендент. Оферта е подала само рекламната организация " Апра ", част от интернационалната групa Apra Porter Novelli. Тя има опит с реклама на туризма в тези страни, откакто завоюва конкурс на туристическото министерство през 2018 година Сега поръчката за Централна Европа е за 3.75 млн. лева

Единствената позиция в поръчката за субсидиране на чартърите, която е привлякла повече от един претендент, е тази за Англия на стойност 2.5 млн. лева За нея са кандидатствали обединяването " Ню Маккан ", в което вземат участие " Маккан Ериксон София " и " Ню икономик солюшънс ", които завоюваха поръчка на реклама на туризма във Англия през 2018 година " Маккан Ериксон София " се ръководи от Десислава Олеванова и има четирима съдружници: Александър Тороманов, Иван Киров, Юлита Радева и Кенет Блат. Вторият сътрудник " Ню Икономик Солюшънс " е еднолична благосъстоятелност на Евелина Куртева.

За Англия е кандидатствал и единственият туроператор в процедурата - английската компания Jet 2 Holidays, която стъпи в България за пръв път през предходната година с полети до бургаското летище. Туроператорът е един от трите най-големи във Англия дружно с немската TUI и банкрутиралия Thomas Cook. От протокола на оценителната комисия обаче се вижда, че Jet 2 са отстранени от процедурата поради проблеми с документите, тъй че в надпреварата продължава само обединяването " Ню Маккан ".

Как ще се ползва механизмът

Четиримата претенденти, по един за всяка оповестена позиция в състезанието, следва да преминат на стадий отваряне на ценови предложения, за което към момента няма посочена дата в регистъра на публичните поръчки. При вероятно сключване на контракти с тях те ще стартират и осъществяване на самите акции. Идеята е посредством партньорство с туроператорите на съответния пазар изпълнителите да изготвят съответни акции за онлайн и обичайната реклама, да вземем за пример през техните каталози, като финансирането ще се получава при потвърден растеж на туристите, доведени от съответния туроператор.

Такова прикрито субсидиране на туризма през бюджета за национална реклама е една от най-често употребените практики от разнообразни страни за привличане на туристи - да вземем за пример посредством реклама в уеб страниците на туроператори, водещи чужденци в страната, разпределяне на брошури със забележителности в самите полети и други сходни похвати. Отделни страни ползват сходни механизми и за привличането на круизни кораби. Моделът се употребява още и за поощряване на полети от нискотарифните самолетни компании. Той беше прилаган в България от Пловдив и други прилежащи общини, които преди няколко години сътвориха фонд, посредством който финансираха реклами в платформите на Rayanair, когато компанията стартира да прави полети до пловдивското летище. Предстои и обичайната реклама в 22 страни за 6 млн. лева

Извън механизма за подкрепяне на чартърите министерството на туризма следва да започва и обичайната реклама в 22 страни, за което има отделени 6 млн. лева без Данък добавена стойност. Поръчката за нея също не е привлякла сериозен интерес - при осем обособени позиции подадените предложения са общо девет от общо четири претендента. Всички от тях са участници в търгове за рекламата на туризма, част от които и при процедурата за поощряване на чартърите.

За реклама на туризма в балканските страни - Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и Северна Македония, се е явила само рекламната организация " Директ медия Крес ", благосъстоятелност на Красимир Петков съгласно информацията в Търговския указател. Смята се, че компанията е обвързвана с Красимир Гергов, създател на една от първите рекламни компании в България - " Крес ".

" Директ медия Крес " кандидатства също и за осъществяване на рекламни акции и в скандинавските страни Швеция, Дания, Норвегия и Финландия, където ще се състезава с обединяването " Маккан Икономикс " с водещ сътрудник " Маккан Ериксон София ".

" Маккан Икономикс " се е явил в търга и за друга акция - за Израел, където има втори участник - сдружението АПРА, излиза наяве от данните в регистъра на публичните поръчки. АПРА също е подала втора оферта - за реклама на туризма в централноевропейските страни, където не е срещнала конкуренция, се вижда от информацията.

В състезанието се включва и компанията " Медиа планинг груп " с две предложения за реклама в Германия и в Съединени американски щати. И за двете позиции няма други съперници. Само един претендент ще се състезава и за рекламата на туризма в Русия, Украйна и Молдова. Това е обединяването " Ру Комм ", което е подало оферта за Русия и в състезанието за поощряване на чартърите.

От данните досега се вижда, че най-вероятно България няма да организира рекламна акция в страните от Бенелюкс, защото няма подадена оферта за тях.
Поръчката за реклама на туризма е на стадий класиране на ценови предложения като би трябвало да стартира да се извършва напролет след сключване на контракти със спечелилите участници.

Скритото субсидиране на туризма посредством национални рекламни акции не е извънредно, много от страните го ползват освен за чартърни полети, само че и за круизни кораби. В България до момента единственият сходен опит е обвързван с привличане на нискотарифните авиопревозвачи - преди години да вземем за пример Пловдив и други общини в района сътвориха фонд, посредством който да се прави реклама в платформите на превозвача Rayanair.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР