© Надежда Чипева Фирмите и другите правни образувания, както и

...
© Надежда Чипева Фирмите и другите правни образувания, както и
Коментари Харесай

Фирмите ще трябва да докладват за действителните си собственици, които крият информация

© Надежда Чипева Фирмите и другите правни формирания, както и лицата им за контакт, да бъдат задължени да рапортуват на Агенцията по вписванията, в случай че действителните им притежатели откажат да им дават нужната информация, че тъкмо те са действителни притежатели и би трябвало да бъдат оповестени като такива. В тези случаи на физическите лица, които действително имат въпросните сдружения, ще се постановат високи санкции и наказания – до 20 000 лева при наново нарушаване, които да бъдат подновявани всеки месец до осъществяване на задължението.

Това планува следващ план за смяна в Закона за ограниченията против изпиране на пари, оповестен за публично разискване на държавния Портал за публични съвещания, както и на уеб страницата на Министерството на финансите. Кое тъкмо е нужната информация не излиза наяве, тъй като в в закона и в този момент има ясно разказан правилник на задължението да се заявяват събитията за притежателите и отговорностите за това.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Отделно от това законопроектът планува, че когато институциите, които извършват ограниченията против прането на пари, както и службите, които реализират контрола – ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, Агенцията по вписванията и други, открият " противоречие на информация за автентичен притежател на юридическо лице " и това, което е вписано в съответния указател, те са длъжни да уведомят прокурора и да " му дават всички матириали ". Нещо повече, в тези случаи те дори преценят дали не би трябвало да се сезира и способния съд, който да разпореди смяна на вписаните условия.

Поредната смяна в Закона за ограниченията против изпирането на пари е петата за тази година, като единствено през месец май в " Държавен вестник " бяха обнародвани две обособени промени в закона, освен това и двете засягащи същите текстове за обявление на информацията за действителните притежатели.

Директивата

В претекстовете на настоящия план се споделя, че тази смяна се постанова, с цел да се отразят новите текстове на Директива 2018/843 за изменение на Директива 2015/849 от 20 май 2015 година за попречване потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Парадоксът е, че въпросните промени в директивата са от 30 май 2018 година, т.е. преди повече от една година. Самият закон е обнародван два месеца по-рано – през март 2018г. и от този момент съвсем непрестанно е променян. Съвсем различен въпрос е дали измененията в директивата от май м. година постановат такива промени в закона. Текстовете от нея, които са относими към отговорностите за компаниите или представителите им да доносничат за действителните си притежатели, плануват, че страните:гарантират, че юридическите лица на тяхната територия са задължени да получават и да разполагат с подобаваща, точна и настояща информация по отношение на своите действителни притежатели, като за нарушаванията се ползват ефикасни, пропорционални и възпиращи ограничения или санкции;изискват от действителните притежатели на корпоративни или други правни формирания, в това число посредством акции, права на глас, дялово присъединяване, държане на акции на предявител или надзор посредством други средства, да дават на тези формирания цялата информация, която е нужна, с цел да може съответното юридическо лице да е наясно с тези параметри на собествеността;изискват " информацията, съхранявана в централния указател, да бъде подобаваща, точна и настояща и основават механизми за тази цел. Тези механизми включват условието задължените субекти и — в случай че е оправдано и до степента, до която това условие не визира излишно техните функционалности — способените органи да оповестяват за всевъзможни несъответствия сред информацията за действителния притежател, налична в централните регистри, и информацията за действителния притежател, с която те разполагат. В случай на противоречие страните членки подсигуряват, че се подхващат съответните дейности за навреме премахване на несъответствията и, в случай че е оправдано, че в това време в централния указател се отбелязва категорично несъответствието. " Оттук нататък въпросът е на пояснение на тези текстове и тяхното тъкмо наличие.

Тежки санкции

Законопроектът планува тежки санкции за крайния притежател – физическо лице, който е махленски, че не е извършил задължението си да уведоми сдружението, което има, за цялата информация, която е нужна, с цел да се извърши задължението да се заявяват тези условия и компанията да е наясно с тях. Собствениците се санкционират с санкция от 1000 до 10 000 лева, а при наново нарушаване – от 2000 до 20 000 лева Действителен притежател, който, откакто един път е осъден с санкция по този ред, отново не даде нужната информация в избрания период, се санкционира още веднъж по този ред всеки месец до даването й.

Други промени
Извън това, законопоректът за промени в закона за мръсните пари е много обемен и съдържа редица други разпореждания.

Създават се някои нови категории задължени лица, които по силата на закона са длъжни да извършват ограниченията против изпиране на пари, като разпознават клиенти, събират информация и документи и други – търговци и медиатори в търговията с творби на изкуството, когато това се прави в свободни зони или художествени галерии и аукционни къщи и когато цената на договорката или на обвързваните покупко-продажби възлиза на или надвишава 10 000 EUR, или тяхната равноценност в друга валута; лицата, които по занимание дават услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие; доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги.

Проектът вкарва и възбрана за откриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или банкови сейфове на фиктивно име.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР