© Надежда Чипева Авторът Ралица Тихова е адвокат в адвокатско

...
© Надежда Чипева Авторът Ралица Тихова е адвокат в адвокатско
Коментари Харесай

Регламент на ЕС променя балансиращите пазари на електроенергия

© Надежда Чипева Авторът Ралица Тихова е юрист в адвокатско сдружение " Пенков, Марков и сътрудници ". Още по тематиката
Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лева бонус

Държавата ще заплаща доста повече, без да има действителна нужда от това
9 авг 2018
Бизнесът подлага на критика новите правила за търговията с ток

Търговците на електричество желаят да вземат участие в търговете за леден запас
7 авг 2018
Енергийните колоси се концентрират върху повишението на производството

Total, Shell, BP, Exxon и Chevron усилват гладко продукцията си и разчитат на растежа на цената на петрола
5 авг 2018
БЕХ набра още 150 млн. евро от вложителите

С това общата сума на привлеченото посредством облигации това лято финансиране от държавното сдружение доближи 550 млн. евро
24 юли 2018
България ще търси съглашение по газовото дело на Европейска комисия против БЕХ

Заради нарушение на антимонополното законодателство оптималната санкция може да бъде 330 млн. евро
19 юли 2018
Натрупаната загуба на " Топлофикация София " е 320 млн. лева, задълженията - още 760 млн.

Дружество има да си събира и вземания за 406 млн. лева
18 юли 2018 На 23 ноември 2017 година Европейски Съюз реализира единодушие за реализирането на огромна промяна в региона на електроенергийния пазар, като одобри пакета за промени, включващ правилник за правилата на междусистемното балансиране. Новият общоевропейски инструмент, регламентиращ взаимната работа на балансиращите пазари в страните членки, ще стартира да се ползва директно в границите на 1 година след неговото приемане и влизането му в действие и след приемане на рамковите инструкции по създаване и използване на общо-европейските платформи за търговия с балансиращи артикули. Това значи, че към края на 2018 година този правилник би трябвало да стартира да действа дейно.

Новият правилник има за цел повишение на конкуренцията при даването на балансиращи услуги, хармонизиране на продуктите за балансиране и правилата на установяване на цените на балансиращата сила. Ще бъде обезпечена опцията за усъвършенстване на разноските за балансиране, които са детайл от крайната цена на електрическата енергия.

Прилагането на регламента в страните членки ще изисква смяна на националното законодателство. По тази причина Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) приготвя предложение за промени в Правилата за търговия с електрическа сила, които се чака да бъдат импортирани в Комисията за енергийно и водно контролиране в границите на едногодишния временен интервал. Ще бъдат направени и нужните стъпки за подготовка на всички пазарни участници и заинтригувани страни по използване на условията на новата правна рамка.

Как ще работи балансиращият пазар отсега нататък

След влизането в действие на регламента, в границите на общността би трябвало да бъдат въведени нови механически, експлоатационни и пазарни правила, чието предопределение е да се преструктурира работата на балансиращите пазари на електрическа енергия. На база тези нови правила всяка страна членка ще одобри вътрешни правила за възлагането на поръчки за балансираща мощ, за задействане на балансиращата сила и за финансовото споразумяване от страна на отговарящите за салдото лица. Това се постанова, защото съгласно новата регулация, офертите за балансираща сила ще се конкурират на общи платформи за балансиране в границите на общността и в същото време ще се улесни ефикасната и съгласувана работа на пазарите за покупко-продажби – " ден напред ", както и на пазарите за покупко-продажби " в границите на деня ".

За кого е използван регламента

На този стадий от осъществяване на насоките, заложени в регламента, е отредено на ЕСО, от българска страна и на всички ЕРП-та в страната, както и на операторите на затворени разпределителни системи, да дават нужните данни и да поддържат връзка с обектите в тяхната мрежа.

Компетентните регулаторни органи ще бъдат КЕВР, Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила и Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електрическа енергия (ЕМОПС-Е).

Какво ново ще бъде въведено тази година

За задачите на междусистемното балансиране, с новия правилник се планува разпределение на междузоновата преносна дарба с отчитане и на обмена на балансираща сила сред пазарните зони. Очакванията са това да докара до повишение ликвидността на краткосрочните пазари. В момента се създават няколко европейски платформи - за нетиране на систематичните небаланси, за продан на балансираща сила от автоматизирано и ръчно задействане на запасите за вторично контролиране на честотата и запасите за заменяне. Всички тези промени съставляват база за усилване на трансграничната търговия, на прозрачността, на по-ефективното потребление на съществуващата електроенергийна мрежа, което е сложено като съществена цел в дейностите по балансирането на електроенергийния пазар.

От своя страна консолидираното на пазарите на балансираща сила следва да улесни ефикасната работа на пазара за покупко-продажби в границите на деня, тъй че да се обезпечи опция за участниците на пазара сами да се балансират при условия допустимо най-близки до действителното време. Само несъответствията, оставащи след края на пазара за покупко-продажби в границите на деня, следва да бъдат уреждани посредством балансиращия пазар. Чрез въвеждането на съгласуван интервал на споразумяване на несъответствията от 15 минути в Европа, следва да се обезпечи поддръжка за търговията в границите на деня и да се насърчи създаването на редица търговски артикули с идентични времеви шпации за доставка.

Как на практика ще работи регламента

След приемане на информация за настоящия баланс на системата в своята зона или своите зони, всеки оператор, за България ЕСО, следва да сформира график, само че не по-късно от 30 минути преди действителното време, в който да се включва информация за типа на продукта, периода на деяние, препоръчани количества и цени.

Цели

Целите, които си слага новият правилник, е да бъдат въведени единни правила за всички пазарни участници, в това число по отношение на най-изолираните страни членки и райони в Европа. Сред ограниченията, които би трябвало да предприеме всяка страна членка от първостепенно значение са да разполага с добре работещ вътрешен пазар на електрическа енергия, както и въвеждане на подобаващи тласъци за производителите за вложения в нови мощности, в това число регулируеми.

Защо се трансформира регулацията

В резултат на всички положени старания от страна на страните членки, би трябвало да се реализира работещ пазар на електрическа енергия в границите на Европейски Съюз, а съответно за задачите на балансирането, да бъде употребена по-ефективно към този момент построената инфраструктура на съществуващата електроенергийна мрежа и да се хармонизират разпоредбите за балансиране.

Участниците в пазара би трябвало да бъдат подтиквани да не позволяват огромни небаланси, както и да влагат в средства за ръководство на мощностите и товарите си, с цел да бъдат в баланс по отношение на контрактуваната позиция към затварянето на пазарен сегмент в границите на деня.

От една страна, регламентът би трябвало да има директно деяние и е наложителен за приложение след влизането си в действие, в този смисъл поставените от него условия и насоки за осъществяване на заложените цели би трябвало прецизно да се извършват, като този развой на практика би означавал, че напълно скоро би трябвало да стартират да действат четири нови платформи за балансиране в границите на пазара в Европейски Съюз. От друга страна обаче, регламентът съставлява рамков нормативен акт, доколкото с него се слага условие за синхронизиране на националните балансиращи пазари към тези на общността. Това значи, че всяка страна членка би трябвало да избере тези вътрешно-национални механизми, чрез които балансиращия пазар на електрическа енергия ще е контролиран във вътрешното законодателство по подобен метод, че то да е хармонизирано с единния европейски пазар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР