© Мария Съботинова Точно една година отне на Агенция Пътна

...
© Мария Съботинова Точно една година отне на Агенция Пътна
Коментари Харесай

Пътната агенция бавно посочи кой да доставя мантинелите в страната

© Мария Съботинова Точно една година лиши на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) да избере кой да доставя мантинели за 48 млн. лева в шест региона в страната. Процесът беше извънредно муден, защото става дума единствено за доставка, а не за строителство на тежък инфраструктурен обект. За съпоставяне, в комплицирания търг за тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", който стартира през октомври 2017 година, реализатори бяха определени през август 2018 година А там трябваше да се правят оценка механически планове и да се преглеждат доста повече предложения.

Търгът за мантинели е разграничен на шест позиции - за шестте региона на страната, като прогнозните стойности на всеки от четиригодишните контракти е над 8 млн. лева Реално платената сума обаче ще зависи от това какъв брой уреди са доставени. За предходния интервал сумите в другите региони са били сред 2.6 млн. лева и рекордните близо 18.4 млн. лева с Данък добавена стойност в Южен централен регион, които е получила компанията " Юпитер 05 ". Тя е сегашен победител и в две позиции за новия четиригодишен интервал.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За четири от позициите реализатори бяха определени през август - т.е. единствено за четири месеца, което включва пауза, наложена поради тъжба в Комисията за защита на конкуренцията. За другите две позиции обаче забавянето беше с още осем месеца, като от АПИ не дадоха съответен отговор на въпросите на " Капитал " за какво се случва това. Странното е, че протоколите на комисията за разглеждане на офертите са главно от август, а решението за избор на реализатор - чак от 24 април тази година.

Бавно посочените спечелили

Доставките на мантинели в двата забавени района - Северен централен регион и Североизточен регион, получиха две обединявания. В първата победител е ДЗЗД " Безопасни пътища - север ", в която влизат цели четири компании. Две от тях са пернишки - ДЛВ на Мирослав Мирчев и " Симинвест " на Симчо Захаринов, като втората компания е подала предложения за други позиции и независимо. Третият участник е " Пътперфект ". В съвета на шефовете на акционерното сдружение влиза Павел Диковски - някогашен началник на Изпълнителна организация " Пътища ". Другите членове на съвета на шефовете са Христо Славчев, Димитър Зафиров и Спас Спасов. За 2017 година компанията има доходи от 1.4 млн. лева, 154 хиляди лева загуба и 27 заети. Всъщност предходната година компанията подава тъжба против търга в Комисия за защита на конкуренцията, само че след това сама я отдръпва.

Последното сдружение в обединяването е огромна строителна компания - " Пътни градежи - Велико Търново ", която има доходи от съвсем 42 млн. лева за 2017 година и над 500 чиновници съгласно регистъра КАПИ. Основен акционер в нея е " Пътинженерингстрой Т " - Търговище, а миноритарен дял има " Раистрой Варна ", която е на адреса на " Хидрострой " в София, ул. " Шандьор Петьофи 13-15 ", а главен притежател е точно Велико Желев, който през компанията си " Хидрострой " купи " Водстрой 98 " преди няколко години.

Позицията за Североизточна България печели " ТПВ Изток " - обединяване, в което влизат " А.Д. Холд " и " Пътна сигурност ". Първото сдружение е профилирано в пътните знаци и маркировки и е с шеф и главен съучастник Димитър Адриянов Петков. Компания с името " Пътна сигурност " не попада във фирмените регистри.

Лесният избор за 32 млн.лв .

В другите четири позиции избраниците получиха бързо контракти. Едно от изискванията в търга беше, че претендентите могат да вземат участие единствено за две от шест позиции. Така " Юпитер 05 " печелят доставките в югоизточната и южноцентралната част от страната. Фирмата доставяше мантинелите. за Югоизточния и Южен централен регион и за предходните четири години, сочи информация в регистъра на АПИ, като са получили над 20 млн. лева с Данък добавена стойност за активността си - най-вече от всички снабдители.

Собственик и шеф на сдружението е Николай Иванов, който за малко беше в управлението на футболния клуб " Левски ", когато тимът се ръководеше от юристът на Делян Пеевски Александър Ангелов.

Обединение с участници " Ел Те Ай " и " КМВ - системи за пътна сигурност " печелят позициите за Югозападна и Северозападна България. В тези позиции те са били и единствени претенденти.

И знаците са сложни за снабдяване

Подобна поръчка има и за доставка и монтаж на пътни знаци на стойност 15 млн. лева общо и отново разграничена на шест позиции за всеки регион в страната. Тя беше оповестена през юни предходната година, само че също се движи относително постепенно. Видно от уеб страницата на АПИ, сега сe преглеждат офертите, като най-вероятно това ще отнеме още няколко месеца, в случай че се съблюдава досегашният им метод на работа. Там още веднъж взе участие един от спечелилите в търга за мантинели - " А.Д. Холд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР