© Мария Съботинова Създаването на нов орган няма да намали

...
© Мария Съботинова Създаването на нов орган няма да намали
Коментари Харесай

Мнения Daily - Корупцията убива

© Мария Съботинова Създаването на " нов орган " няма да понижи смъртността по пътищата. Още по тематиката
Мнения Daily - Спешно би трябвало външен одит на пътното ни строителство

И още: Разследването за Своге има белзези на интензивно мероприятие; Неонацизмът е жив
29 авг 2018
Мнения Daily - Геополитика има там, където стопанската система не работи

И още: Термалните колектори са разумният избор за слънчева енергия; Българският " Тръмп " от Царево
28 авг 2018 Нелепи " промени "

Корупцията убива

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

От началото на годината до 28 август по българските пътища са починали 393 души. Статистика, която подсигурява на България неизменимото челно място в Европейския съюз по брой на жертвите по отношение на броя на популацията. И която въобще няма да се уплаши от следващото чиновническо изтощение, материализирало се този път в концепцията за " нов държавен орган за контрол над пътната сигурност ".

Само от началото на мандата на това държавно управление, министър председателят най-малко три пъти е събирал при себе си основни фигури от ръководството по тематиката за жертвите на пътя. И всякога концепциите са грандиозни. След тях обаче всичко си продължава постарому. Така ще е и този път.

Според районния министър Николай Нанков, в асфалта имало " неприемливи " съставки, които правели пътя фалшив, т.е. - хлъзгав. Пътят обаче има всички нужни документи за качество, контрол и приемане на строителството. Същият министър изясни това с " вероятно подправяне ". За похлупак се оказа, че част от наложителните проби са осъществени в лаборатория, която е благосъстоятелност на компанията строител.

Темата за некачествения път е значима, само че към този момент не се знае дали е директно обвързвана с случая. Докато продължава следствието, властта ще основава " новия държавен орган " и няма да си спомня предходните си обещания. Миналия ноември още веднъж имаше тежка злополука с рейс - тогава край ловешкото село Микре починаха 9 души, а държавното управление заприказва за " видеорегистратори в рейсовете " и за обвързване на всички рейсове да сложат колани на седалките. В момента законът споделя, че пасажерите и водачите " употребяват предпазните колани, с които моторните транспортни средства са оборудвани ". Тоест, когато рейсът няма колани, няма и обвързване.

Месеците минаваха, само че законът не се променяше и по този начин колани не се показваха. Стана април, когато рейс се обърна на автомагистрала " Тракия " и починаха шест души. И тогава властта се закани да реши казуса с коланите. Но отново не го реши. Дойде август, когато 17 души откриха гибелта си в пропастта край Своге. Отново без колани и още веднъж властта се зарече, че още " тази есен " вкарва в Народното събрание законопроекта за наложителните колани в рейсовете.

По-добре институциите въобще да не вършат нищо, в сравнение с да създават сходни нелепици. Имитацията на активност е първата причина за нерешаването на казуса. Втората е нежеланието да се погледнат съответните фактори за всяка една покруса.

Третата е най-сериозна - корупцията. Тя е при строителството на пътища и неналичието на ефикасен надзор на качеството. Корупцията е и при спазването на разпоредбите за придвижване, тъй като банкнотите вземат решение всеки спор, а мутрите могат необезпокоявано да надвишават скоростта и да основават рискови обстановки. Корупцията е също при издаването на документи. Точно поради тази корупция Николай Колев-Босия гладува към този момент трети месец...

--------- Да предадеш близки и да се договориш с палачите си е белег за неприятен управленец.

Шуми Марица...

Силеон Втори сътвори Франкенщайн, който в този момент ще го довърши

От коментар на някогашния дипломат в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Надежда Чипева
Разбирам разочарованието на Симеон Сакскобурготски, само че всичко е плод на негови неверни преценки и неверни дейности. Той трябваше да знае, че хората, които го канят в България, са точно представители на силите, които погубиха и татко му и България преди 74 години. Техните наследници през днешния ден не престават да го считат за непознато тяло, ненавиждат него и цялото му семейство.

Той им раздаде индулгенции за убийството на членовете на фамилията му, в това число на руските хора, които отровиха татко му, на хората, които му бяха служили правилно преди 9 септември - на него и на България - генерали, политици, депутати, банкери, държавни чиновници и огромна част от които които бяха убити най-брутално. Да предадеш паметта на околните си хора и да сключиш договорка с палачите си с вярата, че те ще спазят ангажиментите за парцелите и ще работят честно е неприемливо неприятна преценка - това което отличава положителния от неприятния управленец. Използван и излишен.

Защото няма подозрение, че тези, които през днешния ден ръководят процеса и го преследват, са неговия някогашен охранител, неговите някогашни хора от Държавна сигурност, които го използваха и направиха кариери и пари с негова помощ.

Той продължи да прави благи очи, да бъде правилен към тях, да им оказва помощ с имиджови мероприятия. Дори се сложи в услуга на олигарси, на съветските стопански и финансови ползи, които посредством своите някогашни министри в този момент осъществя. И когато стана тирада за юридическото оформяне на парцелите /дори не на всички, а на толкоз, едвам бъдат завършени на царското семейство като безспорни/, тези сили се врътнаха. Той си остана непознат, " монархофашист ", скучен преселник, който им пречи да си вземат своето. Нали не вярвате, че противоречивото имущество ще остане държавно, а няма да паркира в портфейла на някой олигарх.

Да благодари на някогашния си охранител, на новия Доган - Пеевски и на генералите от Държавна сигурност - те му спретнаха всичко. И да се надява на правдивост в Европа. Създаденият с негово присъединяване Франкещайн го довърши. Жъне, каквото самичък пося. България няма да обеднее, в случай че някогашния монарх и неговите наследници, имат дом, в който се завръщат.

---- Бъдещето на Борисов зависи от това по какъв начин ще се оправи с проблема " Лапчев-Силистар "

Игра на тронове

Главният държател към този момент е остарял и слаб

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Клуб Z "

Фотограф: Надежда Чипева
Нещо става във върховете на властта у нас – нещо толкоз примитивно, че се постанова да върнем на въоръжение остарели оръжия, с цел да се опитмае да се догадим - какво става. След като Бойко Борисов върна болшевишкия модел на структуриране на властта, то и ние сме принудени да се върнем към оня изчерпателен инструмент – " съветология " – в миналото създаден, с цел да може да бъде оценен режимът в Съветския съюз.

Болшевишкият модел е присъщ с това, че се стреми да концентрира цялата допустима власт в един човек. Тъй като това е невероятно, този един човек се ображда с доближени, които: а/ го пазят от протести и протести; б/ му основават пропагандно покритие и в/ получават, против тези си услуги, благини.

Проблемът обаче е това, че с изключение на задания и благини, хората в обкръжението на Единия получават и части власт, която цялата е сякаш в неговите ръце; но не е. А там, където има власт, има и битка за нея. Всеки се пробва да усили своето парче власт, отнемайки от останалите.

Откак започва кабинетът " Борисов-3 " виждаме знаци, че властта изтича от него и се натрупа в обкръжението му. Все повече негови феодали, сатрапи, гаулайтери и всевъзможни главатари вършат каквото си желаят - без да го питат " Може ли? ". А защото вършат неща, които само вбесяват популацията, то популацията си се вбесява. И лепва гнева си върху Единия. Неговата игра би трябвало да бъде, съгласно класическия канон, да отреже незабавно първата непокорна глава, с цел да успокои популацията и да спре бъдещи непокорства към себе си.

Борисов обаче дълго време не правеше това. Резултатът бе, че след оцеляването на всеки, тръгнал да прави каквото си желае, се надигаха още 10, с цел да се пробват и те. А популацията се гневеше от ден на ден. И въпреки всичко пристигна времето да се търкалят глави, в случай че Борисов желае да оцелее като център на властта.

Наистина, за разлика от нещастието в Хитрино, на всички медии е разрешено под път и над път да загатват " Трейс ". Този път министерствата не подвигнаха протест против началника си, а цялостен министър даже сподели – асфалтът (на " Трейс " ) не става. В цялата шумотевица обаче липсва най-важното – името на действителния притежател, изречено от министър-председателя. От тази работа Борисов излиза небивало слаб, защото още веднъж гледаме по какъв начин надарени с власт (от него) хора, които би трябвало да му се подчиняват, не го вършат.

Казусът " Силистар-Лапчев " е учебникарски образец за " отвързал се " локален нотабил, стигнал до заключението, че основният държател към този момент е остарял и слаб и не може да си управлява хората. Напомням за мащабите на случая. Борисов е уверен, че е единоличен стопанин на страна с население от 7 милиона. Инж. Г. Лапчев е кмет на община с общо население от 9 291 индивида. Бил съм в села, които са с сходни размери. След като един кмет на микроскопична община може това да направи на самия Борисов – нали се сещате, какъв брой десетки и стотици Лапчево-подобни локални нотабили сега готвят своя протест?

Бъдещето на Борисов обаче зависи точно от това, по какъв начин ще се оправи с Лапчев. Ако не се – всички заинтригувани феодали ще схванат, че вождът от дълго време не е никакъв водач. Дотук стигна индивидът, който от едно десетилетие е уверен, че знае по какъв начин да събере цялата власт в своите ръце.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР