© Красимир Юскеселиев Важната новина днес дойде по линия на

...
© Красимир Юскеселиев Важната новина днес дойде по линия на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Русия, Китай и Ковачки с интерес към АЕЦ "Белене", "Струма" ще е затворена до края на септември

© Красимир Юскеселиев Важната вест през днешния ден пристигна по линия на една от безконечните тематики в България - АЕЦ " Белене ". Без изненади, интерес към плана има единствено от Русия и Китай. Големият потрес е, че по неофициална информация предпочитание за присъединяване е декларирал и Христо Ковачки, който има надалеч от блестяща бизнес известност.

Стилът на премиера Борисов - да познава всички, да знае всичко и да ръководи на ръчна протичащото се в страната, за следващ път го сложи във фокуса на медиите с забавен проблем, който поражда ред въпроси. Отговори обаче едва ли ще се намерят, а обществото като че ли привикна с тази действителност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Неудобство пък ще би трябвало да изтърпят пътуващите към Гърция, като част от автомагистрала " Струма " ще е затворена най-малко до края на септември.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

АЕЦ " Белене ": Очаквани поръчки от Русия и Китай, непредвидена - от Ковачки

Информацията в резюме: Приключи процедурата за събиране на заявки за интерес към възобновяването на плана за АЕЦ " Белене ". Имената на претендентите ще бъдат оповестени публично на следващия ден от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, само че към този момент е ясно, че при вероятните стратегически вложители изненади няма да има. Това са съветската " Росатом " , която сама разгласи, че е подала заявление, и Китайската национална нуклеарна корпорация ( CNNC ). От два самостоятелни източника " Капитал " научи, че заявление за миноритарно акционерно присъединяване има и от компания, обвързвана с Христо Ковачки . Възможно е той да има сделка с руснаците, а ползата му като търговец на ток са ясни.Според БНР поръчка е подадена и от Корейската хидроядрена компания, само че по информация на " Капитал " тя е единствено проформа и зад нея не стои действително предпочитание за вложения. Напълно липсват интернационалните частни компании , които да са подготвени да бъдат стратегически вложители или акционери в централата. Възможни снабдители на съоръжение за плана са френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик ", само че те няма да влагат лични средства. Не се оправдават изказванията, че прилежащи страни, главно Северна Македония, ще изискат да се включат в построяването на АЕЦ " Белене ".
Какво следва: На базата на получените заявки страната ще реши с кои претенденти да стартира същинските договаряния по плана. След това определените компании ще би трябвало да показват съответни предложения, от които ще станат ясни размерът на инвестицията и цената на създаваната електрическа енергия. Те би трябвало да са съобразени с изискванията на страната - да няма наложително изкупуване на тока и да не се дават спомагателни гаранции. Възможно е обаче в процеса на договарянията рамката за АЕЦ " Белене " да се промени.

Защо е значимо: Шест години откакто Борисов назова плана за втората нуклеарна централа " мочур ", а държавното управление му наложи мораториум върху него, изненадващо още веднъж кабинетът на Борисов реши през 2018 година да размрази плана и да търси вложител за него. Дотук той е погълнал към 3 милиарда лв., без даже да има единогласие за потребността от нова централа. А евентуалното присъединяване на Ковачки внася още политически риск в плана.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от основните събития през днешния ден в три фрази

Лоша вест за пътуващите за море в Гърция - най-малко до края на септември ще бъде затворен секторът от автомагистрала " Струма ", където се намира мостът, потърпевш от пожара на нерегламентирано струпани под него боклуци. Работна група от УАСГ е открила, че бетонът и армировъчната стомана на няколко колони на моста са наранени неприятно и ремонтът ще отнеме най-малко месец и половина, а до тогава придвижването е отбито по остарелия път сред Дупница и Бобошево. Днес прокуратурата в Кюстендил повдигна обвиняване на притежателя на компанията, струпала отпадъците под моста.

Политологът и основен анализатор на Института за тактики и разбори на Валерия Велева - Калоян Методиев, е новият шеф на кабинета на президента Румен Радев . Методиев стартира политическата си кариера в младежкото Съюз на демократичните сили, преподавал е в СУ и Югозападния университет, а сега е и член на Стратегическия съвет към президента от основаването му през март насам. Позицията стоеше празна близо 4 месеца - откогато предходният основен секретар Иво Христов беше освободен, с цел да взе участие в европейските избори и след това бе определен за евродепутат от листата на Българска социалистическа партия.

От 1 ноември жителите на Европейски Съюз може да нямат право на свободно престояване във Англия, в случай че страната в действителност напусне съюза без договорка, излиза наяве от изказване от офиса на премиера Борис Джонсън. Предшественичката му Тереза Мей обмисляше да удължи този статут до 2021 година за всички европейци или да им разреши да останат за 90 дни, преди да се наложи да аплайват за позволение за по-продължително престояване. Сега от " Даунинг стрийт " 10 прецизират, че тези два разновидността към този момент са невалидни при положение на Brexit без договорка, a вместо тях ще има нов метод, който щял да бъде конкретизиран по-късно.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Италианският парламент ще гласоподава на следващия ден избор на съмнение против държавното управление, откакто вицепремиерът Матео Салвини саботира ръководещата коалиция, формирана от неговата крайнодясна " Лига " и антисистемното придвижване " 5 звезди ". Популярността на Салвини внезапно се повиши, откогато пристигна на власт преди 14 месеца, и в този момент той желае да се възползва от набраната инерция. Затова приканва за предварителни избори през октомври, които могат да му донесат болшинство и да му разрешат да ръководи с антиимигрантската партия " Италиански братя " и, в случай че се наложи, с " Форца Италия " на Силвио Берлускони.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

[Скрийншот, Facebook]
Снимка във фейсбук сложи Бойко Борисов и държавната пресслужба в много неуместна обстановка. Кадърът, в който министър-председателят е прегърнал две девойки, е оповестен в профила на една от тях във връзка рождения ден на премиера. Това в действителност са дъщерите на Борислав Лазаров, притежател на " Син кръст 2016 " - една от фирмите с мобилни инсинератори, с които организацията по храните има подписани мощно съмнителни и доста скъпи контракти. Разкритието пристигна от филма-разследване " Война за трупове " на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд, оповестен неотдавна в Youtube. Пред " Свободна Европа " държавната пресслужба на два пъти сменя версията за това от кое място Борисов познава фамилията. Обясненията обаче пораждат още въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР