© Красимир Юскеселиев Още по темата ЕРП дружествата вече няма

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата ЕРП дружествата вече няма
Коментари Харесай

Вятърните паркове са недоволни от новия модел за цените на енергията

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
ЕРП сдруженията към този момент няма да могат да отхвърлят достъп до мрежата си

Изграждането на електропроводи и газопроводи ще става без учредено право на градеж
29 май 2018
Средна борсова цена на тока от 70 лева./мВтч предвижда КЕВР

Регулаторът прави изчислението за пръв път. То е значимо за всички производители, които след месец ще са на борсата
28 май 2018
Развод на 20-ата година

Развалянето на догворите с Топлоелектрическа централа " Контур Глобал Марица изток 3 " и Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " ще е комплицирано
18 май 2018
Започват договарянията за новите добавки за зелена сила

Въпросът е по какъв начин да се дефинира прогнозната пазарна цена за година напред
14 май 2018
ВЕИ-тата излизат на борсата, детайлът е по кое време тъкмо

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене през отрасловата комисия
29 мар 2018 Малко преди да излезат на борсата, ветропарковете скочиха против главния съставен елемент на новата търговия - методът за установяване на цената.

Методиката, по която ще се дефинират наградите за ВЕИ, откакто стартират да продават силата си през борсата, е прекомерно общо дефинирана, липсва конкретика за параметрите и тяхната тежест при ценообразуването. Това настояват от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). Въпросният модел ще се разисква обществено на 6 юни.

Последните промени в Закона за енергетиката плануват всички производители на електрическа сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ 4MW и над 4MW, да стартират да продават от 1 юли тока си посредством борсата, а не както до момента - по преференциални цени на НЕК. Тогава те ще получат контракти за награда, които да компенсират разликата сред реализирана борсова цена и тази, която имат в дълготрайните си контракти с НЕК. Именно препоръчаният от Комисията за енергийно и водно контролиране метод на установяване на тези награди не се харесва от вятърните паркове.

Без опасности, в случай че може

Методиката на КЕВР съдържа риск за производителите, защото съгласно нея регулаторът дефинира референтна планирана пазарна цена на тока за година напред и съгласно това фиксира наградите. В случая за централи на вятър се предлага прогнозната борсова цена да бъде 67.06 лева./мВтч в интервала 1 юли 2018 година - 30 юни 2019 година Съответно наградите ще са в размер на разликата от актуалните преференциални цени и тази цена от 67.06 лева./мВтч. Ако обаче цените на свободния пазар се окажат по-ниски, в сравнение с е планувала КЕВР, ВЕИ производителите ще осъществят по-малко доходи.

Според членовете на асоциацията новият режим би трябвало да е равносилен като възвращаемост и надлежно като доход. " Подкрепяме либерализация на електроенергийния бранш, само че считаме, че това би трябвало да се реализира при спазване на правилото за отбрана на към този момент направените вложения ", оповестиха в отворено писмо те.

Или най-малко с отплата

От БГВЕА упорстват още да бъде очакван способ за промяна на разликите сред прогнозната пазарна цена и постигнатата действителна пазарна цена, за опазване на актуалните доходи по дълготрайните контракти на ВЕИ производителите.

Предложението им е да се вкара съставния елемент или коефициент за компенсиране на всяко отклоняване сред прогнозната пазарна цена на КЕВР и реализирана действителна такава. " Според нас включването в Методиката на сходна компенсираща съставния елемент е безусловно целесъобразно, защото това е единственият метод да се обезпечи равностойност на приходите/възвращаемостта от съществуващите вложенията ", се споделя още в мнението на асоциацията.

В момента е планувано регулаторът да може да прави проверки на размера на наградите, единствено в случай че е налице 30% отклоняване в прогнозата. Според вятърните паркове обаче този предел е прекомерно висок и те биха изпаднали в тежко финансово положение, доста преди достигането му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР