© Капитал Още по темата 44-етажна тоалетна Строителната фирма НИКМИ

...
© Капитал Още по темата 44-етажна тоалетна Строителната фирма НИКМИ
Коментари Харесай

София отново опитва да спре строежа на небостъргача в кв. "Стрелбище"

© Капитал Още по тематиката
44-етажна тоалетна

Строителната компания НИКМИ е на път да издигне втори небостъргач на бул. " България " макар волята на общината и благодарение на съда
19 май 2017
Строй каквото поискаш...

Как една алинея, един зам.-министър и едно писмо трансформираха образа на София за десетилетия напред
20 яну 2017

Общинският съвет в София единомислещо реши да спре градоустройствената процедура, с която трябваше да бъде позволено строителството на 44-етажна постройка на ъгъла сред булевардите " България " и " Петко Тодоров ". Собственикът на терена - строителната компания НИКМИ, опитваше да промени подробния организационен проект за имота, тъй че да бетонира правото си да построи небостъргач на мястото на съществуващата сега и предпазена от Общия организационен проект на София градинка.

Общината и вложителя са в правосъден спор дали сходна концепция е законна или не от години. По думите на основния проектант на София Здравко Здравков настояването на НИКМИ от 2007 година " се базира на всички вероятни малки врати в законите, което им дава опция да построят не 43 етажа, а 243 етажа ". Решението на СОС от четвъртък е поредна стъпка в опита на общината да отбрани избраната за озеленяване територия, само че не дава дефинитивна гаранция, че на мястото няма да бъде издигната висока постройка.

Административна престрелка

НИКМИ получава терена в кв. " Стрелбище " посредством заменка от Столичната община през 2006 година и малко по-късно задвижва документите за строителство там. По това време градоустройствените проекти позволяват да се строи на това място, само че с ограничаване на височината от 20 м. Преди документите да бъде утвърдена обаче, София приема Общия организационен проект на града (ОУП), съгласно който територията на ъгъла на двата булеварда би трябвало да остане градинка. Планът се гласоподава и от Министерския съвет и по закон е необжалваем.

Фирмата обаче стартира правосъдна борба против общината. Спорът кулминира в противоречиво решение на Върховния административен съд от края на 2016 година Според него основният проектант на столицата Здравко Здравков би трябвало да издаде желаните от НИКМИ документи в двуседмичен период.
Според Здравков обаче решението на съда е незаконосъобразно. Основният му мотив е, че съдът желае от него да свърши в двуседмичен период нещо, което съгласно описаните в закона процедури и периоди лишава месеци и координиране от доста разнообразни институции. Според Здравков Върховен административен съд на процедура разрешава обжалването на нормативен акт, който е необжалваем.

Невъзможна договорка

От месеци Столичната община се пробва да реализира договорка с НИКМИ и да обезщети компанията с терен на друго място, където сходно строителство би било разрешено. " Проведохме над 10 срещи с вложителя, в които държанието мина от надменно и безочливо в положително, а по-късно още веднъж в надменно ", разяснява Здравков. Строителната компания не демонстрира интерес към решение на казуса, друго от това на бул. " България " да се появи небостъргач. НИКМИ е притежател и на трите кули " Милениум център " няколкостотин метра по-надолу по същия бул.. Високите здания се появиха с помощта на противоречиви покупко-продажби и композиция от малки врати в законите. Преди дни неправителствена организация сезира и Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) поради нелегално асфалтиране на общински терени, отредени за озеленяване, наоколо до обекта.

Инвеститорът е провокирал и прокурорска инспекция против основния проектант, стана ясно в четвъртък. През пролетта Здравков получи санкция поради отхвърли си да се съобрази с решението на Върховен административен съд за разрешаване на небостъргача. " Според [новия] сигнал основният проектант героизира случая и не съблюдава правосъдно решение ", разяснява Здравков новата инспекция. В четвъртък общинският съвет разгласи " цялостната си поддръжка " за дейностите на арх. Здравков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР