© flightradar24 Поне 12 пъти руски военни товарни самолети Ан-124

...
© flightradar24 Поне 12 пъти руски военни товарни самолети Ан-124
Коментари Харесай

Поне 12 пъти руски военни самолети са прелитали над България през октомври

© flightradar24 Поне 12 пъти съветски военни товарни самолети Ан-124 са прелитали през въздушното пространство на България през последните три седмици. Те са летели от Москва до Белград и назад.

Тази информация, която е налична на уеб страницата flightradar24, се разграничава от изнесената от Министерство на външните работи във вторник, че два самолета са прелети на 22 октомври и са се върнали на 30.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В известието на външно, което беше в отговор на изявление на проф. Тодор Тагарев, някогашен длъжностен министър на защитата по тематиката, се споделя, че самолетите са превозвали " персонален състав, въоръжение и техника ".

Според наличните данни във flightradar24 първият полет на аероплан Ан-124-100 " Руслан " RA-82014 от Москва, през Черно море (заобикаляйки Украйна), Турция и Северна България до Сърбия е бил на 16 октомври. Същият ден самолетът се е върнал в Москва, като още веднъж прелита по същия маршрут.

На 22, 23 и 24 октомври различен аероплан от същия модел (RA-82038) пътува три пъти от Москва-Белград-Москва, като още веднъж минава над България. След това самолетът извършва задачи в Централна Азия, като се появява на радара в Киргизстан и Казахстан. Следва полет до базата в Уляновск.

В интервала 30 октомври - 1 ноември лети два пъти Москва-Белград-Москва, като последно военният Ан-124 е прелетял над България тази нощ на връщане към Русия.

От Министерство на външните работи не дадоха отговор на запитването на " Капитал " за тези полети, включително и какво са превозвали. В изявлението си проф. Тагарев твърди, че съветски аероплан, пренасящ зенитни ракети C-400 е прелетял над територията ни, с цел да достави оръжието за военното обучение " Славянски щит 2019 година " От репортаж за идването на ракетите C-400 в Сърбия на съветската държавна телевизия Russia today се вижда, че те се разтоварват от различен модел съветски боен товарен аероплан - Ил-76МД. Тези модели обаче не излизат във flightradar24.

Едната догадка е, че и Ил-76МД е прелетял над България по маршрута на Ан-124, а другата, че е минал по различен маршрут. Последното е малко евентуално, тъй като тогава Русия ще би трябвало да желае позволение от няколко страни (Беларус, Полша, Словакия и Унгария).

Това най-вероятно значи, че полетите на съветски военни самолети над България са били доста повече от оповестените от външно министерство.

Каква е процедурата?
Искането за позволение се подава в дирекция " Консулски връзки " на външно министерство, след което то запитва страната, която е крайна дестинация, с цел да може по този начин да се удостовери крайния консуматор на транспортирания товар и задачата, за която ще бъде употребен. След това настояването се съгласува сред външния министър и министрите на превоза и защитата и чак тогава се дава позволение.

В началото на лятото Румъния отхвърли на Русия да допусне пренос на военна техника по река Дунав, още веднъж с дестинация Сърбия. Тогава доставката стана по въздух през въздушното пространство на Унгария. Властите в Будапеща опазиха решението си, като обявиха, че полетът е бил цивилен, а не боен.
Аргументът, с който Румъния отхвърли през юни да допусне прекосяването на съветска военна техника беше, че над страната има наложени наказания от Европейски Съюз.

По мотив въпроса дали транспортите са нарушаване на наложеното от Европейски Съюз през 2014 година ембарго на Русия, представител на Европейската комисия сподели пред " Капитал ", че без да навлиза в специфичност, използването на санкционните ограничения е отговорност на страните членки ".

Представител на НАТО разяснява сбито пред " Капитал ", че това са връзки сред Сърбия и Русия. " НАТО и Сърбия са сътрудници и ние почитаме правото на Сърбия да взима суверенни решения за учения на своя територия. По въпроса за българското въздушно пространство ви поучавам да се обърнете към българските управляващи. "

Според проф. Тагарев българските управляващи са могли да откажат и прави прилика със събитията от 1999 година, когато България не позволи съветски самолети по време на войната в Косово.

В същото време държавното управление на Борисов се пробва да не влиза в борба с Москва и надали би подхванала сходен ход, даже и откакто стана ясно, че съветски посланик, махленски като сътрудник на съветското военно разузнаване, се е опитал да вербова началник на българска работа за сигурност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР