© David Gray Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© David Gray Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© David Gray Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Възкръсналата империя на Ковачки Христо Ковачки очевидно впечатляващо бързо е усвоил знания по какъв начин да прекалибрира разпадащата му се и свръхзадлъжняла империя. Естествено с публичен запас и на гърба на данъкоплатеца. Само за няколко години известният с множеството си въглищни мини и ТЕЦ-ове предприемач е почнал да се трансферира в друга област от енергетиката. Той се е трансформирал в най-големия търговец на електрическа енергия в страната с оборот от над половин милиард лв.. Заменяйки въглищата с нови инициативи, като да вземем за пример изгарянето на отпадък, приходите на компаниите от групата му се усилват с цели 25% през 2018 по отношение на 2008 година, достигайки 1.5 милиарда лева, а огромните загуби от предишното са превърнати в облаги.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Последният сътрудник на предприемача е Столична община, която безшумно и добродушно му е отстъпила правото да продава тока на " Топлофикация - София ", като по този начин облагата остава в него.

" Еврохолд " се контракти с CEZ да купи бизнеса й в България за 335 млн. евро
Борсовият холдинг " Еврохолд България " е подписал в четвъртък (20 юни) контракт с чешката CEZ за придобиването на активите ѝ в България. Сделката е на стойност 335 млн. евро, или с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложила Гинка Върбакова. Парите ще бъдат обезпечени посредством заем от интернационалните банки и посредством лични средства, се споделя в известие на холдинга.

За разлика от предходния опит, при който Комисията за защита на конкуренцията не позволи на " Инерком " на Върбакова да придобие сдруженията на CEZ, този път договорката би трябвало да бъде утвърдена и от КЕВР. Енергийният регулатор получи новото пълномощие тъкмо поради мощния обществен отзив при предходния избор на покупател на най-голямото електроразпределително сдружение в страната.

Шефът на НЕК подаде оставка поради абсурден търг Дългогодишният шеф на Национална електрическа компания Петър Илиев е подал оставка. Мотиви в формалното известие от БЕХ не се показват, само че това решение се случва тъкмо в деня, в който държавната компания планираше да организира два търга за продажба на електрическа енергия за 50 млн. лева, които бяха избрани като скандални от работодателските организации и търговците на ток.

В последния миг процедурите са били анулирани, само че казусът при тях бяха поставените мощно ограничаващи условия, които повдигнаха подозрения, че са нагласени за избран покупател. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев даже загатна, че става дума за Христо Ковачки.

Европейска комисия подлага на критика България за енергийните й цели до 2030 година Произволно нахвърляни цифри, без ясна аргументация и метод за постигането им, ниски цели за енергийна успеваемост и ВЕИ, липса на проект за вложения, неразбираема тактика за диверсификация на газовите доставки и цялостно неявяване на ограничения за справяне с енергийната беднотия. Това е в резюме заключението на Европейската комисия по показания от България Национален проект за енергетиката и климата до 2030 година.

Конкретните рекомендации от Брюксел са 10 и би трябвало да бъдат изпълнени до края на 2019 година, с цел да бъде утвърден Националният проект. На базата на този документ ще бъде актуализирана и Енергийната тактика на страната ни, която ще бъде с небосвод до 2050 година и значително ще предопредели по какъв начин ще се развива България в идващите десетилетия.

Доган търси задгранични вложители за ТЕЦ-а и пристанището си Чуждестранен вложител може да придобие дялове от сдружението " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ", което бе особено основано за новото пристанище на Ахмед Доган във Варненския залив. Това разгласи някогашният транспортен министър Данаил Папазов, който е и шеф на въпросната компания. Тя е 100% благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Варна ", в която 70% държи почетният ръководител на Движение за права и свободи.

Необходимите средства за построяването на врата са оценени на 89 млн. евро и половината от тях би трябвало да дойдат точно от задграничния сътрудник.

Климатичният завой на България България е напът да вземе значим завой в своята политика към Брюксел. От неприкрит климатичен песимист, чийто министър на екологията Нено Димов счита, че климатичните промени са лява шашма, София влиза в европейския консенсус, въпреки и с дребни ангажименти.

Официално корекцията в курса ще бъде осъществена по време на Европейския съвет този четвъртък и петък в Брюксел (след публицистичното привършване на броя). На него страната ще поддържа устрема на Европейски Съюз да реализира въглеродно неутрална стопанска система, който ще бъде записан в Стратегическата стратегия на Европейски Съюз за интервала 2019 - 2024 година Въпреки че документът наподобява като следващата бюрократична бумага на Брюксел, точно той е в основата на работата на европейските институции и битката към формулировките в него напълно не е безобидна. Колкото по-категорични са формулировките в него, толкоз по-ангажирана се усеща Европейската комисия да предлага законодателство, което следва буквата и духа на Стратегическата стратегия.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР