© Brendan Mcdermid Още по темата България пада до 59-а

...
© Brendan Mcdermid Още по темата България пада до 59-а
Коментари Харесай

Fitch запазва кредитният рейтинг на България без промяна

© Brendan Mcdermid Още по тематиката
България пада до 59-а позиция по условия за правене на бизнес

Общата оценка за страната се намалява макар лекото усъвършенстване по някои знаци, демонстрира класацията Doing Business
31 окт 2018
Бюджет 2019: С 5.8 милиарда лева повече в изборна година

Държавните финанси още веднъж се възнамеряват консервативно. Повече пари има за небогати общини, за заплати и обществени заплащания
22 окт 2018
S&P увеличи вероятността пред кредитния рейтинг на Гърция

Оценката за суверенния дълг се резервира на " B+ " за дълготрайния и " B " за краткосрочните отговорности
22 юли 2018
Moody`s залага на стопански напредък от 3.6% в България тази година

Корупцията и върховенството на закона са огромните спирачки пред капиталовата интензивност в страната, сочи организацията
1 юли 2018
S&P увеличи вероятността за рейтинга на България от постоянна на позитивна

Агенцията чака 3.9% растеж през тази година и би повишила оценката си, в случай че страната влезе в чакалнята на еврозоната
2 юни 2018 Международната рейтингова организация Fitch резервира оценката си за България без смяна - на BBB в задгранична и локална валута със постоянна вероятност. Анализаторите взимат поради " постоянните външни и обществени финанси, както и надеждната политическата рамка за поетапно присъединение към еврозоната ". Като ограничавания пред рейтинга от Fitch показват по-ниските равнища на приходите в съпоставяне със междинното за страните в същата рейтинг-група, както и неприятната демография на страната, която може да ограничи растежа и да утежни бюджета в бъдеще с повече обществени и здравни разноски в бъдеще.

Fitch, дружно със Standard & Poor`s, покачиха рейтинга на България в края на 2017 година като S&P върна капиталовото й равнище за първи път след банкрута на КТБ през 2014. При проверката на оценките си през лятото на тази година по-малката организация Fitch я остави без смяна, до момента в който S&P тогава увеличи вероятността си за оценката на страната от постоянна на позитивна.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Ускоряване на инфлацията

От организацията залагат оптимистична прогноза за растежа на стопанската система през тази година - 3.7% от Брутният вътрешен продукт, само че оценката евентуално е правена преди да излязат данните за третото тримесечие, които регистрираха закъснение до 3 %. За 2019 година анализаторите прогнозриат закъснение до 3.5% и 3% през 2020 година Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от заложеното нарастване с 10% на заплатите в бюджетния бранш следващата година и повишениеето на минималната работна заплата до 560 лева, както и от ускоряване в усвояването на евросредства.

Fitch ревизира с по един пункт нагоре прогнозата си за средногодишната инфлация до 3% (при залагани 2% преди това) през 2019 година, при 2.8% (1.9% при миналата оценка) през тази година. Тези равнища са малко над прогнозите за останалите страни с сходен рейтинг.

Повишение на рейтина - при повишение на приходите

От Fitch показват като фактори, които биха довели до нарастване на рейтинга на България по-висок евентуален напредък на Брутният вътрешен продукт, ускореното доближаване до равнищата на приходите в страните с по-висок рейтинг и прогрес в процеса на присъединение към еврозоната.

За намаляване на оценката фактори са обновяване на външните несъответствия или утежняване на конкурентоспособността на стопанската система, утежняване на индикаторите на бюджета, в това число и осъществяване на рисковете, свързани с материализиране на условните отговорности на държавните предприятия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР