© Асен Тонев На фона на колапса на пътуванията заради

...
© Асен Тонев На фона на колапса на пътуванията заради
Коментари Харесай

Гърция въвежда ваучери вместо възстановяване на пари за провалени почивки

© Асен Тонев На фона на колапса на пътуванията поради разпространяването на ковид по света, Гърция вкара антикризисна мярка за туризма, даваща опция на компаниите в бранша да издават ваучер за друго пътешестване, вместо възобновяване на средства за провалени почивки за период от 18 месеца. За разлика от други европейски страни, които започнаха сходни стъпки единствено за туроператорите, Атина реши да приложи опцията още за хотели, самолетни компании и фериботни линии.

Новото решение ще засегне евентуално и хиляди резервации на български туристи, доколкото съгласно данните на Националния статистически институт Гърция е най-посещаваната дестинация в чужбина.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отложено възобновяване на средства

През седмицата в гръцкия държавен вестник беше оповестено разпореждане, което дава право локалните компании от туристическата промишленост да издават ваучери за пътешестване на цената на подадените суми за почивки в страната, които обаче не могат да се осъществят поради рецесията с ковид. Въпросният ваучер ще важи 18 месеца, през които клиентът може да направи ново пътешестване. В случай, че такова не бъде осъществено, то тогава той ще има право да си възвърне парите. В момента съгласно европейските правила туроператорите би трябвало да възстановят в двуседмичен период предплатените пари за неосъществени почивки на клиентите. Това обаче се оказа сериозен проблем за сектора, доколкото туристическите организации също са предплатили услуги в хотели, самолетни компании и други сътрудници, само че те нямат законово обвързване да върнат депозитите в подобен къс период.

Сега, съгласно признатите правила в Гърция, опцията за издаване на 18-месечен ваучер ще важи освен за туроператорите, само че и за хотелите, самолетните компании и фериботните линии, оповестява профилираното издание Greek Travel Pages.

За резервации в туристически организации и хотели, 18-месечният ваучер ще важи за всички анулирани пътувания от клиенти с каквото и да е поданство в интервала сред 25 февруари и 30 септември. Въведените правила изискват туристическата организация или хотела да уведоми в едномесечен период клиента, изискал да анулира резервация, че ще му издаде ваучер. Ако този период не бъде спазен, то компанията се задължава да възвърне парите. Ваучерът би трябвало да бъде еднакъв на сумата, която е била предплатена, а туроператорът или хотелиерът би трябвало да предложи разновидности за друго пътешестване.

Авиокомпаниите и фериботните сдружения също имат право да издават ваучери за предплатената сума за анулирани пътувания в интервала сред 25 февруари и 30 септември, като клиентът има право да избере в 18-месечния период да реализира друго пътешестване до всяка дестинация от мрежата на сдружението на цената на ваучера.

Ако общата стойност на определената от клиента нова услуга е по-малка от цената на издадения ваучер, то клиентът ще има право да получи нов ваучер за оставащите пари или пък да си ги възвърне, когато 18-месечният интервал изтече, плануват признатите правила. В случай, че се спре на по-скъпо пътешестване, то той може да употребява сумата от ваучера и да доплати разликата.

Българите пътуват най-често в Гърция

На този стадий няма съответни данни какъв брой българи ще бъдат наранени от новите правила в Гърция, само че през последните години тази дестинация е най-популярната за пътешестване на български туристи в чужбина. По данни на Националния статистически институт през 2019 година българите са осъществили 1.46 млн. пътувания до Гърция, като най-вече те са през месеците юли, август и септември.

През последните седмици редица европейски страни, в това число Франция, Белгия и Италия, вкараха ваучерната система в опит да защитят ликвидността на туроператорите. Според прогнози на Световната организация по туризма към Организация на обединените нации пандемията от ковид и ограничаващите ограничения в редица страни ще нанесат финансов удар от сред 300 и 450 милиарда $ на световния туризъм. Така ще се изтрие растеж, трупан в последните сред 5 и 7 години, връщайки на процедура бранша на равнището на страхливо възобновяване от международната финансова рецесия през 2009 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР