© Анелия Николова Още по темата За кого са 500-те

...
© Анелия Николова Още по темата За кого са 500-те
Коментари Харесай

НЕК отново е на минус

© Анелия Николова Още по тематиката
За кого са 500-те милиона за язовирите

Министърът на стопанската система ще има цялостен надзор върху средствата посредством Държавната консолидационна компания
3 авг 2018
Ефектът на бумеранга в енергетиката

Производството на ток ще бъде най-трудно, тъкмо кагто има най-голяма потребност от него.
13 юли 2018
Облигациите на БЕХ за 400 млн. евро се търгуват и на борсата в София

Комисията за финансов контрол вписа емисията, която е качена за търговия и в Ирландия
9 юли 2018
Новата игра на Ковачки при търговията с ток

Пропуски в разпоредбите на енергийната борса разрешават анонимни покупко-продажби сред авансово договорили се контрагенти
6 юли 2018
Токът ще нарастне приблизително с 1.89% съгласно изчисленията на КЕВР

Най-голямо ще е покачването на цената за клиентите на " Енерго-про ", а минимум - за тези на ЧЕЗ
27 май 2018 Рязко утежняване на финансовите индикатори регистрира Националната електрическа компания. След като приключи 2017 година на облага за първи път от 5 години насам и регистрира 73 млн. лева позитивен финансов резултат за първото тримесечие на 2018 година, сдружението още веднъж се връща към работа на минус. От междинния финансов доклад се вижда, че към 30 юни таи година чистата му загуба към този момент е 74 млн. лева За съпоставяне, през същия интервал на предходната година НЕК е била на облага от 1.5 млн. лв..

Основната причина за това са увеличените разноски за закупуване на електрическа енергия с общо към 100 млн. лева по отношение на предното полугодие, до момента в който приходите от продажби стоят непроменени. В доклада няма пояснение каква е повода за по-големите разноски, като няма и отчет за активността за разлика от другите държавни компании.

В бележките се вижда, че купеният ток от обвързваните лица АЕЦ " Козлодуй " и " Марица-изток 2 " се усилва с към 60 млн. лева по отношение на шестмесечието на 2017 година, само че няма уточнения за какво.

Негативната наклонност може да продължи, защото обичайно финансите на НЕК излизат на алено точно през летните и есенни месеци. Тогава търсенето на ток не е огромно, а производството от ВЕИ е в пик и междинната цена на купуваната сила се усилва, до момента в който продажната остава закрепена.

Наред с това непокритата загуба от предходни интервали е близо 1.2 милиарда лева, а като цяло цената на настоящите пасиви на сдружението надвишава тази на активите с 674.7 милиона, като за последните 6 месеца тази разлика се е нараснала с над 100 млн. лв..

" Финансовите индикатори на сдружението не са в сходство с условията на банките кредитори, дали дълготрайни заеми на НЕК за поддържане на избрани финансови индикатори за обслужване на дълга и съотношението на настоящите активи по отношение на настоящите пасиви заради влошените си финансови резултати и финансово положение. Тези условия демонстрират съществуването на забележителна неустановеност, която може да породи значително подозрение по отношение на опцията на сдружението да продължи да действа като настоящо дружество без поддръжката на едноличния притежател и други източници на финансиране ", написа в доклада на държавната компания.

Колосални отговорности

Въпреки стабилизирането на енергийната система след 2015 година НЕК към момента има огромни отговорности - близо 4 милиарда лв.. Основно сдружението дължи пари на БЕХ - 2.36 милиарда лв.. Става дума за двата огромни заема по над милиард (от 2014 година и от 2016 г.), които бяха отпуснати надлежно за консолидиране на остарели отговорности и забавени заплащания към АЕЦ " Белене ", както и за погашение на отговорностите към американските централи " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Към други свързани лица като АЕЦ " Козлодуй ", ЕСО и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " задълженията са още 160 милиона.

На Министерството на енергетиката пък НЕК има да връща 880 млн.лв., които са част от предоставената държавна помощ за погасяване на отговорностите си по изгубеното арбитражно дело за " Белене ". Търговските и други отговорности на сдружението са 320 млн. лева, а банковите заеми - още 82 млн. лв..

Въпросителната АЕЦ " Белене "

Ръководството на НЕК смята, че към 30 юни 2018 година, " съществува забележителна неустановеност по отношение на бъдещата реализация на плана и възстановимата стойност на активите, свързани с плана за създаване на АЕЦ " Белене ".

В доклада в детайли се преглежда и планът за АЕЦ " Белене ". От него излиза наяве, че цената на разноските (записани като активи в развой на изграждане) за нуклеарната централа доближават 2.18 милиарда лева Само през тази година са изхарчени нови 26 млн. лева за митнически такси по доставеното съоръжение и разноски за неговото предпазване. Имотите, машините и оборудванията пък са с балансова стойност в размер на 78.9 млн. лева - с 2 млн. лева по-малко по отношение на същия интервал на 2017 година

" Към 30 юни 2018 година сдружението не е в положение да направи надеждна оценка за възстановимата стойност на разноските по плана, включен в цената на парцели, машини и уреди в развой на създаване заради характерния темперамент и неналичието на изясненост по отношение на бъдещата реализация на плана, която не е напълно под контрола на управлението на сдружението ", написа в доклада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР