© Анелия Николова Още по темата Фандъкова говорила с Борисов

...
© Анелия Николова Още по темата Фандъкова говорила с Борисов
Коментари Харесай

Столичната община няма да купува къщата на Яворов

© Анелия Николова Още по тематиката
Фандъкова говорила с Борисов и Банов общината или страната да купи къщата на Яворов
от Дневник,13 окт 2018
Къщата на Яворов е оповестена за обмен за над 1.6 млн. лева
от Дневник,13 окт 2018
Европейските дни на културното завещание отварят порти на 39 здания в София
от Дневник,15 сеп 2018
Заради голям брой ипотеки къщата на Яворов скоро няма да стане държавна благосъстоятелност
от Дневник,30 юли 2018
Когато притежателите на исторически къщи имат идеални цели
от Дневник,17 май 2018
Вместо бляскав офис - изложба: (Не)обичайна орис за софийска историческа къща
от Дневник,19 апр 2018
Още малко по-скъпи

Прогнозите на организациите са, че жилищата в столицата ще нарастнат с най-много 10% през 2018 година
19 яну 2018 Правен разбор на собствеността на къщата на Яворов на ул. " Г. С. Раковски " е посочил доста неясноти, които вършат покупката й рискована. Това може да стане едвам откакто се изчистят тежестите върху парцела и се уточни неговата повърхност, заяви кметът Йорданка Фандъкова посредством профила си в обществените мрежи.

" Къщата на Яворов е измежду най-ценните културни и архитектурни монументи на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети. Затова преди месец разгласих, че Столичната община има интерес да купи къщата, оповестена на обществена обмен, и да я резервира като музей на Яворов и място за просвета... Правният разбор на собствеността сподели голям брой неясноти, за които актуалният притежател Васил Панчев (всъщност Панчев е шеф на сдружението притежател " Дом Яворов " ), както и неговият заемодател, предходният шеф на " Дом Яворов " Володя Лозанов би трябвало да положат старания да изчистят. На този стадий придобиването на парцела е рисково за всеки възможен покупател, включително и за общината ", написа кметът.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. На търг от октомври

Къщата на ул. " Раковски " 136 беше оповестена за обществена продажба на 15 октомври с начална цена 1 628 758.08 лева Днес беше крайният период за предложения от евентуални купувачи.

Макар да действа като музей, къщата е частна благосъстоятелност - реституирана е през 90-те години на предишния век и малко по-късно е купена от лица и компании, свързани с Масонската ложа у нас.

Володя Лозанов е в шеф на " Дом Яворов " (с предходно название " Пан 2003 " ) от 2009 до 2013 година В този интервал къщата е ипотекирана пред сдружението на Емил Хърсев " Хърсев ко. " за сумата от 1 млн. евро. Заемът е провиснал за " главен ремонт " на къщата. Такъв обаче не е изработен. През 2013 година Лозанов излиза от ръководството на " Дом Яворов ", а на негово място влизат Валери Митков и Ангел Кабакчиев. Заемът от Хърсев стопира да се обслужва някъде през 2014 година, a Володя Лозанов изкупува вземането и по този начин става цeсионер на " Дом Яворов ". От 2015 година до момента Володя Лозанов и Валери Митков водят правосъдни каузи за необслужваната част от заема, като Лозанов е спечелил на всички инстанции, а Върховният касационен съд би трябвало да се произнесе по случая през февруари 2019 година

От имотната партида на къщата излиза наяве, че тя има и остарели ипотеки пред Райфайзенбанк.

Васил Панчев влиза в ръководството на " Дом Яворов " през 2016 година, когато парцелът към този момент е с доста тежести. Той прави няколко ремонта, с цел да укрепи къщата, която с изключение на всичко друго е в неприятно положение и с доста градивни проблеми. Още тогава стартират договаряния сред него и Министерството на културата за подмяна на парцела, като къщата, в която се обитава музеят на Яворов, да стане държавна благосъстоятелност. Процедурата не е завършена заради същата причина, заради която Столичната община не може да купи къщата през днешния ден - свръхипотеките.

Правният разбор на Столичната община

" На първо място, правосъдният спор, който е довел до актуалната обществена обмен, не е приключил. Решението на Софийския апелативен съд по делото сред длъжника " Дом Яворов " ЕООД и цесионера Володя Лозанов се апелира пред Върховния касационен съд. Заседанието по това дело е планувано за 19.02.2019 година Рискът за всеки възможен покупател, до момента в който не се произнесе Върховен касационен съд с дефинитивно решение, е голям. Той се показва в това да се заплати избраната цена – 1 628 758.08 лева с Данък добавена стойност, без действително общината да влезе във притежание на парцела. Недопустимо е да се блокира не дребен обществен запас, без да може да осъществяваме правата на притежатели. А в случай че съдът почете жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за осъществяване на актуалната обществена обмен ", цитира правния разбор Фандъкова.

" На второ място, правният разбор на собствеността сподели, че с изключение на възбраната от май 2018 година, по която е оповестена актуалната обществена обмен, съществуват още две вписани възбрани върху парцела при различен частен правосъден реализатор – една от януари 2015 година и една от септември 2018 година (която обаче не е отразена в Имотния указател - бел.ред.). Вземането по възбраната от януари 2015 година е цедирано в интерес на трето лице. Не е ясно дали длъжникът е известен за цесията, допустимо е да има и следващи цесии. В такава обстановка съществува действителна опция постановлението за възлагане на обществената обмен да бъде анулирано и възможен покупател да загуби собствеността върху парцела. Настоящият притежател и неговият заемодател би трябвало да изчистят всички тези неясноти дружно с частния правосъден реализатор и да дадат сигурност на бъдещия покупател от други тежести върху парцела ", написа още кметът.

Неясноти по отношение на площта

" На трето място, направихме разбор на всички документи за благосъстоятелност, в които открихме поредност от разминавания. От една страна, във връзка с площта на поземления парцел, в кадастралната карта парцелът е 319 кв.м, съгласно най-ранните документи за благосъстоятелност площта е 207 кв.м, съгласно признатия през 1992 година проект - 314 кв.м, а съгласно графичното премерване по схема – 306.10 кв.м. От друга страна, във връзка с реституцията, даренията, продажбите и апортите на постройката и парцела, които са десетки в последните 20 години, не са налични всички документи и е нужно да се дават ", споделя Фандъкова. По думите й юристите на общината са проучили всички налични документи от 1899 година насам, когато Васил Беленски придобива парцел от 207 кв.м. на ул. " Раковски ", строителството и последващите преустройства на постройката.

Преди да се изяснят всички тези въпроси, пазаруването на парцела е рисково и носи заплаха от нови правосъдни каузи с неразбираем излаз и нови отговорности, в които би влезнал всеки покупател, включително и общината, считат още юристите. " Къщата е предпазена като монумент на културата и всевъзможни хрумвания, че тя може да бъде надстроявана и пристроявана, са невъзможни. Затова тя не е обект, който може да носи огромни доходи, изключително в къс интервал от време. Даваме си сметка, че в тази обстановка от инвеститорска позиция парцелът и постройката не са привлекателни, тъй като първото нещо, което би трябвало да бъде направено, е цялостна реституция и градивно подсилване на къщата. Нашето желание къщата на Яворов да стане общинска благосъстоятелност остава, само че всички разногласия и други възбрани би трябвало да бъдат дефинитивно уредени преди или най-късно с продажбата. Обявената цена е задоволително огромна и тя задължава към отговорно държание както общината, по този начин и актуалните притежатели. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР