© Alex Domanski Още по темата Министерството на финансите: Институциите

...
© Alex Domanski Още по темата Министерството на финансите: Институциите
Коментари Харесай

Проверката на ЕЦБ ще обхване шест български банки

© Alex Domanski Още по тематиката
Министерството на финансите: Институциите прецизно съблюдават проекта за еврото

Законодателните промени, свързани с влизането на България в банковия съюз, не са оттеглени, а се съгласуват с ЕЦБ
2 окт 2018
Правителството одобри пътна карта с ограничения поради еврото

Подготовката за новите стрес проби на банките би трябвало да стартира най-късно през октомври. Те ще приключат идващия юли
22 авг 2018
МВФ дефинира част от банковата система на еврозоната като уязвима

Фондът предложи по-силен надзор от регулаторите
24 юли 2018
Банкови промени на бързи обороти

Какво следва през идната година, с цел да влезе България в ERM II и банковия съюз
20 юли 2018
Колко ще е дълъг пътят към еврото

България даде обещание на Брюксел от дълго време отлагани промени. От държавното управление и Българска народна банка зависи какъв брой време ще е нужно, с цел да се създадат
20 юли 2018 Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които да преминат през обзор на качеството на активите в границите на така наречен " задълбочена оценка " на бранша. Тя е нужна стъпка по процедурата за влизане на страната в Банковия съюз, като Франкфурт има дискреция да реши обсега на инспекцията. Като най-малко прегледът би трябвало да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които по-късно ще минат автоматизирано под надзора на ЕЦБ.

Така сигурните в шестицата са Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ. В листата евентуално е и четвъртата ПИБ, която мина аналогичния обзор на Българска народна банка през 2016 година с най-съществени корекции и наставления за попълване на финансовите буфери. Новината беше публикувана от " Медиапул ". " Капитал " я удостовери през свои източници, съгласно които разноските за консултантите, които ще организират инспекциите по методологията на ЕЦБ без специфични модификации за българските условия, няма да са за сметка на финансовите институции, а ще бъдат поети от Франкфурт.

Защо се прави

Новата инспекция на банковата система е обвързвана със поръчката на България за присъединение към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз. Страната се ангажира да направи промени за подсилване на финансовия бранш, по-добра работа на институциите, както и да стартира подготовката по влизане в тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните отвън еврозоната да вземат участие в банковия съюз). Преди България да влезе в " тясно съдействие " с ЕЦБ (начинът за влизане в единния контрол за страни отвън еврозоната), Франкфурт е задължен да направи " задълбочена оценка " на банковата система, като има право да реши кои и какъв брой банки отвън топ 3 да преглежда. По преценка на ЕЦБ инспекциите може да се създадат от външни консултанти по нейна методология, както и да уточни кои тъкмо да са те. Очакванията са представители на Единния контролен механизъм (SSM) да посетят България през ноември.

Според признат от държавното управление проект за деяние, включващ съответни ограничения и периоди за осъществяване, подготовката за нова оценка на активите на банките, водена от ЕЦБ, ще стартира най-късно през октомври. Крайният период за оповестяване на резултатите е юли 2019 година Самият обзор ще се прави по балансови данни към края на 2018 година Нагласата на българските ръководещи е присъединението към Банковия съюз и ERM II да е реалност до идващия юли. Но в случай че тогава завършилите банкови инспекции наложат нови дейности, влизането очевидно ще се забави.

Какво е особеното

Това е вторият обзор на активите, през който ще мине банковата ни система. През 2016 година задълбочена инспекция направи Българска народна банка, която тогава стъпи на методологията на ЕЦБ, само че дружно с консултанта си " Делойт България " я модифицира с цел да регистрира локалните особености. Сега съгласно източници прегледът и съпътстващите го стрес тестванията ще се вършат прецизно по последния справочник на ЕЦБ. В него има доста новости, в това число и около влезлите в действие промени около новия Международен счетоводен стандарт 9.

Още при оповестяването на новите инспекции измежду банкерите имаше терзания, че при неналичието на съответни пазарни измерители (най към този момент за имотния пазар) методът на Франкфурт може да се окаже прекомерно закостенял като наложи несъразмерни обезценки на обезпечения.

Друга разлика е, че през 2016 година Българска народна банка реши да одобри резултатите от стрес тестванията единствено за сведение, до момента в който ЕЦБ при своите инспекции всекидневно изисква банките да дават отговор на минимални финансови условия даже и при усложнения сюжет.

Добрата вест за банките е, че най-малко съгласно неофициалната интервенция новото упражнение няма да им донесе спомагателен разход. При предходната инспекция те на база на целесъобразен лист от Българска народна банка сами избираха консултантите, които да ги ревизират и общата сума за бранша се пресмята на число от порядъка на 10 млн. евро. Сега в случай, че ЕЦБ показва проверяващите разноските за по реномирани инспектори и консултанти можеше да скочат в пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР