class=first-letter-big>С ъздава се Консултативен съвет към Държавната агенция за българите

...
class=first-letter-big>С ъздава се Консултативен съвет към Държавната агенция за българите
Коментари Харесай

Промени предвиждат повече възможности за българско гражданство

class= " first-letter-big " > С ъздава се Консултативен съвет към Държавната организация за българите в чужбина с признатите на второ четене промени в Закона за българското поданство.

Той се произнася с стимулирано позитивно или негативно мнение за поданство в двумесечен период от възлагането и взима поради:

дали молителят употребява български език, дали се самоопределя като лице от български генезис, както и дали за него е налице най-малко едно от следните условия - да е част от българска общественост или българско малцинство в друга държава; да произлиза от обитаемо място, което е било част от българската страна в предишното или Българската екзархия, и други

Държавната организация за българите в чужбина основава и води електронен указател с данни на лицата, за които Консултативният съвет е открил български генезис.

Регистърът се основава в тримесечен период от влизането в действие на измененията в закона.

Лице, което не е български жител и дава отговор на изискванията,

може да придобие българско поданство по натурализация, в случай че е удвоило инвестицията си при същите условия на закона или е вложило в страната посредством внасяне в капитала на българско комерсиално сдружение на спомагателна сума не по-малка от 1 000 000 лева за реализиран от сдружението предпочитан капиталов план, сертифициран по реда на Закона за поощряване на вложенията.

Правилото важи и за чужденец, който преди не по-малко от една година е получил позволение за непрекъснато престояване у нас по закона за чужденците, нараснал е инвестицията при същите условия на закона до минимум 1 000 000 лева и в следствие от вложенията са разкрити минимум общо 20 нови работни места за български жители.

Разрешение за дълготрайно престояване в страната могат да получат чужденци, които имат така наречен стартъп виза, имат издадено от Държавната организация за научни проучвания и нововъведения уверение за високотехнологичен и/или новаторски план както и, след издаване на визата за дълготрайно престояване, са станали съдружници или акционери в българско комерсиално сдружение, имат не по-малко от 50% от капитала му. Дейността на сдружението би трябвало да е същата като декларираната при издаване на удостоверението.

В производството за придобиване на българско поданство по натурализация с молбата се показват публични документи, издадени от български или задгранични органи, с които молителят удостоверява, че има родствена връзка с най-малко едно лице - негов прогресивен до трета степен включително родственик, който е от български генезис, гласоподаваха депутатите.

Когато е належащо да се изяснят обстоятелства и условия по показаните с молбата документи, министърът на правораздаването може да изиска от молителя да показа спомагателни документи в 14-дневен период от уведомяването му или да разпореди на Консултативния съвет при Държавната организация за българите в чужбина да откри дали молителят има български генезис.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР