class=first-letter-big>С амо две седмици след уникална операция в Университетската специализирана

...
class=first-letter-big>С амо две седмици след уникална операция в Университетската специализирана
Коментари Харесай

Уникална операция на момиче в София

class= " first-letter-big " > С амо две седмици след неповторима интервенция в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ортопедия “Проф.Бойчо Бойчев” в "Горна баня " 13-годишно момиче от Пловдивско може още веднъж да върви с двата си крайници, оповестява.

То постъпва в ортопедичната болница със страховитата диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото продължение. След извършена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия прави унищожаване на тумора с цялата бедрена кост и заменяне на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави.

Операцията е осъществена за първи път у нас на дете от напълно български екип, управителен от доктор Кирчо Патриков, гл. помощник в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болничното заведение, оповестяват от лечебното заведение.

„ Това бе недоброкачествен израстък, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон”, изяснява доктор Патриков. „ Момичето бе изпратено още веднъж при нас от Пловдив, където бе минало подготовка за интервенцията с химиотерапия. За да бъде отхвърлен напълно туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде отстранена през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил извънредно покрай магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е експертът от отделението по съдова хирургия към болница „ Света Екатерина “ доктор Николай Величков “, изясни още доктор Патриков.

Операцията е траяла към 4 часа и половина.

„ Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реорганизация с туморна модулна ендопротеза, направена в Германия”, изяснява доктор Патриков. „ Протезата е бутикова, поръчана и направена, съгласно размерите на костите на пациентката. Тази модулност разрешава и по-късно във времето при нужда да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се допуска, че има още 1-2 години напредък на костта. Така че, в случай че в процеса на израстване оперираният крайник изостане по дължина от другия, ще има опция да бъде унифициран с замяна на един от поставените по средата модули”, изяснява докторът.

„ Важна роля в тази ситуация имаше предоперативната химиотерапия, извършена в детската онкохематология в Пловдив, чиито експерти бяха в непрестанен контакт с нас, с цел да наблюдаваме по какъв начин реагира туморът на химиотерапията. След интервенцията още веднъж бе изследвана степента на некроза и хистологичното проучване сподели цялостна некроза след химиотерапията”, изясни доктор Патриков.

Дванайсет дни след интервенцията момичето продължава оживление от терапевтите на болничното заведение и ще продължи със следоперативна химиотерапия по открития протокол.

„ Очакваме пациентката да води естествен метод на живот, без огромни натоварвания на оперирания крак, със приемлив размер на придвижванията в тазобедрената и коленната стави “, сподели доктор Патриков.

„ Уникалното в тази ситуация е, че за пръв път в България интервенцията на дете бе осъществена от напълно български екип лекари”, изяснява доктор Валентин Ангелов, шеф на болничното заведение.

По-рано такава намеса е правена в друга болница на по-възрастен пациент под управлението на словенски хирург.

В оперативния екип, управителен от доктор Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „ Св. Екатерина “ доктор Николай Величков.

Стойността на протезата от 37 700 лева напълно е поета от Здравната каса. Това, че интервенцията се прави в България, икономисва разноските за пътешестване на компаньон отвън страната, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които до момента са се поемали също от Здравната каса, прецизират още от болничното заведение по ортопедия в Горна баня.

През месец май предходната година същият екип на УСБАЛО в "Горна баня " под управлението на доктор Патриков извърши друга неповторима за България интервенция на 12-годишно момче със злокобната диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която взе участие в придвижването на коленната става и заместена с модулна протеза с благоприятни условия да се удължава.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР