class=first-letter-big>Д обре запазеното тяло на гигантски вълнест носорог от ледниковата

...
class=first-letter-big>Д обре запазеното тяло на гигантски вълнест носорог от ледниковата
Коментари Харесай

Вадят цял гигантски вълнест носорог от леда в Сибир

class= " first-letter-big " > Д обре непокътнатото тяло на великански вълнест носорог от ледниковата ера с оживели вътрешни органи е изкопано от постоянно замръзналата почва на Сибир, оповестява „ Фокус”.

Учените изчакват ледените пътища в Арктическия район да станат още веднъж проходими (през зимата, тъй като през лятото се заблатяват- бел.ред.), с цел да доставят тялото на животното в лаборатория за изследване. Това се възнамерява да се направи през януари.

Тялото е едно от най-добре непокътнатите, намирани досега. Повечето от меките тъкани са оживели, в това число органи, гъстата вълнеста четина и мазнини. Рогът е открит до носорога.



През последните няколко години, защото безконечният лед се топи в огромна част от Сибир заради световното стопляне, учените съумяха да открият останките на мамути, вълнести носорози и дребни на пещерен лъв. Жребчето на изчезналия ленски кон, живял преди 42 хиляди години, също е открито на територията на кратера Батагайка в Якутия.

Телевизия „ Якутия 24” цитира Валерий Плотников, палеонтолог от локалния клон на Руската академия на науките, който споделя, че този вълнест носорог е бил на към три или четири години, когато е починал. Според Плотников най-вероятно носорогът се е удавил.



Учените считат, че този вълнест носорог е живял преди 20 до 50 хиляди години. По-точна възраст може да се дефинира след осъществяване на проучвания посредством радиовъглероден разбор в лабораторията.

Тялото е открито наоколо до приток на река Тирехтях в Абийския регион, близо до мястото, където през 2014 година е открит различен носорог.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР