CineLibri 2019 се провежда под мотото Петото измерение и отбелязва

...
CineLibri 2019 се провежда под мотото Петото измерение и отбелязва
Коментари Харесай

CineLibri 2019: Именити гости, ексклузивни кинопремиери и празнични чествания

CineLibri 2019 се организира под мотото „ Петото измерение ” и отбелязва знакови годишнини: 50 години от кацането на Луната – с импозантната творба „ 2001: Космическа авантюра ” на недостижимия Стенли Кубрик; 500 години от гибелта на ренесансовия талант Леонардо да Винчи - с хипнотичното кино прекарване „ Аз, Леонардо ”; 250 години от рождението на Александър декор Хумболт – с екранизацията на бестселъра „ Измерването на света ”, която също ще бъде показана у нас за първи път!

Веднага откакто сграбчи Голямата премия на журито във Венеция и премия FIPRESCI, трескаво дискутираният филм на Роман Полански „ Офицер и разузнавач ” се изстрелва в София, с цел да открие CineLibri на 5 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

А в случай че желаете да срещнете онлайн „ шотландския войник ” Кристоф Ламбер, заповядайте на грандиозната гала по награждаване на най-впечатляващата екранизация на 13 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК!

Сред акцентите в конкурсната стратегия е новият филм на фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - „ Казанова, последна обич ”, въодушевен от „ История на моя живот ” на Джакомо Казанова, която към този момент има българско издание!

Елегантната тайнственост „ Загадката Анри Пик ” по романа на Давид Фоенкинос споделя историята на един библиотекар в Бретан, който взема решение да събере всички книги, отхвърлени от издателите.

Южнокорейският шедьовър „ Изпепеляване ” (39 награди и над 120 номинации!) е акомодация по роман от сборника „ Изчезването на слона ” на Харуки Мураками и също ще бъде излъчен премиерно в границите на CineLibri.

Звездната кино селекция на фестивала включва заглавието „ Бурни връзки ” - сетивен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век с присъединяване на поета Пиер Луис – изтъкнат еротоман и странник!

Шведската комедия „ Брит-Мари беше тук ” одухотворява щурата героиня на Фредрик Бакман - 63-годишна жена с известност на пасивно-агресивна мрънкаща магьосница, която става треньор на юношески тим по футбол.

Ако сте фенове на авторката на „ Госпожа Далауей ”, безусловно включете в графика си биографичната драма „ Вита и Вирджиния ”, пресъздаваща загадъчната връзка сред провокативната аристократка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм.

Не са забравени и феновете на качествената анимация – в специфичната селекция на фестивала участва филмът „ Лястовиците на Кабул ”, акомодация по интернационалния бестселър на Ясмина Кадра и селектиран в Особен Поглед в Международния кино фестивал в Кан.

Ослепително съзвездие от актьори, музиканти и политически визионери са събрани в екстравагантния документален филм „ Защо творим: алтернативата на стоножката ”.

Режисьорът Херман Васке е провел диалози с над 50 носители на Нобелова нагрaда, Оскар и други интернационалните оценки, с цел да разбере кое ги стимулира да трансформират концепциите си в творчество.

Достатъчно е да споменем единствено Дейвид Боуи, Марина Абрамович, Бьорк, Анджелина Джоли, Дейвид Линч, Куентин Тарантино, Вивиан Уестуд, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Далай Лама, Мерилин Менсън и Стивън Хокинг.

Паралелната стратегия на CineLibri ще предложи на феновете три премиерни театрални представления – драматизации по книги, издадени от „ Колибри ”.

Става дума за „ Козметика на врага ”(реж. Петър Денчев) по романа на Амели Нотомб, „ Вечерята ” (реж. Пламен Марков) по бестселъра на Херман Кох и „ Променяне ” – първи по рода си интерактивен моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска-Давидова, основан по претекстове от книгата „ Промяна ” на Лив Улман.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи срещи са към този момент в продажба в съответните киносалони, на касите на EASYPAY и, в Casa Libri на ул. „ Цар Асен ” 64 и във фирмените книжарници на „ Колибри ” на ул. „ Иван Вазов ” 36 и във Френския културен институт на пл. „ Славейков ” 3. Можете да закупите билети и посредством формалната страница на фестивала:.

Вече стартираха и продажбите във Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Търговище.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР