Чувството за самота преобладава при българите на възраст 65 и

...
Чувството за самота преобладава при българите на възраст 65 и
Коментари Харесай

НСИ: Най-самотни се чувстват българите над 65 години

Чувството за самотност доминира при българите на възраст 65 и повече години , сочат резултатите от изследване на Националния статистически институт (НСИ). 

През първото тримесечие на 2022 година 8.0% от интервюираните са декларирали, че са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето през последните четири седмици, до момента в който 37.6% не са се чувствали самотни в нито един миг. Чувството за самотност е по-силно изразено при дамите - 9.4%, или с 2.8 % повече спрямо мъжете - 6.6%, сочат оповестените данни. 

Не са се чувствали самотни в нито един миг 21.7% от възрастните хора. Приблизително два пъти повече, или 43.1% от българите на възраст сред 16 и 64 години, не са изпитвали в никакъв случай самотност през последните четири седмици.

Най-висока е удовлетвореността от персоналните взаимоотношения , сочат данните на Национален статистически институт.

И през двете изследвани тримесечия интервюираните дават релативно висока оценка във връзка с удовлетвореността си от персоналните взаимоотношения със фамилията, приятелите, съседите и други лица - приблизително към 7.18 при канара на премерване от 0 до 10.

Най-ниска е междинната задоволеност на хората на възраст 16 и повече години от финансовото състояние на семействата им - 4.61 за четвъртото тримесечие на 2021 година и 4.51 за първото тримесечие на 2022 година.
 Национален статистически институт
Равнището на приходите въздейства върху общата задоволеност от финансовото състояние. За 20-те % семейства с най-високи чисти приходи междинната задоволеност на хората и през двете тримесечия е към 6, а за 20-те % семейства с най-ниски чисти приходи удовлетвореността на българите от финансовото състояние и през двете тримесечия е към 3.

Общата задоволеност от живота приблизително за интервюираните е 5.85 през четвъртото тримесечие на 2021 година и 5.71 през първото тримесечие на 2022 година, измерена по същата канара от 0 до 10. 

Данните са от извършената през първото тримесечие на 2022 година от Националният статистически институт за повторно спомагателна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети за реализиране на тримесечен мониторинг на измененията в изискванията на живот на семействата в следствие от пандемията COVID-19 по план „ Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022 “, според съглашение за дотация с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILCSILC. Анкетирани бяха 5 687 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 052 семейства. Допълнителната анкета е по самодейност на Евростат и се организира по единна методология в границите на европейското проучване Infra-annual data collection on living conditions (IALC). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР