Чувството за безнаказаност е прояло цялата ни система. Първата задача

...
Чувството за безнаказаност е прояло цялата ни система. Първата задача
Коментари Харесай

Денков на война с пияни и дрогирани на пътя

Чувството за безотговорност е прояло цялата ни система. Първата задача на страната е да се пребори точно с него, с цел да знаят всички евентуални убийци на пътя, че наказванията за техните дейности ще бъдат неизбежни, бързи и сурови.

Около тази упоритост се сплотиха министър председателят акад. Николай Денков и представителите на институциите, които се срещнаха с родители на починали в произшествия през днешния ден.

В диалога се включиха националният представител Настимир Ананиев, министрите на вътрешните работи, на районното развиване и благоустройството и на младежта и спорта, представители на Министерството на превоза и известията и на други държавни институции, Силвия Георгиева – изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България, столичният кмет Йорданка Фандъкова и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Участниците разискаха съответни ограничения, с които да се подсигурява, че нарушителите ще бъдат бързо и дейно глобявани, че техническите експертизи на пътно-транспортните катастрофи няма да се бавят с месеци, че водачите, умъртвили или ранили хора поради нарушаване на разпоредбите за придвижване, няма да се отървават с условни присъди и че делата за тежки произшествия няма да се проточват с години.

Престъпленията на пътя, породени след приложимост на алкохол и опиати, както и поради тежки прегрешения като превишена скорост и лишаване на преимущество на пешеходна пътека, да бъдат квалифицирани като умишлени.

Фишовете за нарушавания да се връчват до минути по електронен път, санкциите да се усилят и да се събират бързо.

Да бъдат подвеждани под отговорност освен водачите, само че и техните спътници, които са им разрешили да ръководят автомобил под въздействието на алкохол или опиати.

Министерство на вътрешните работи да получи достъп до хилядите общински камери, както и до камерите на тол системата в цялата страна, и да може да глоби нарушителите въз основата на техните данни.

Това са единствено част от дейностите, които страната ще предприеме за понижаване на гибелта на пътя.

Част от тях изискват законови промени, за които ще би трябвало поддръжка от Народното събрание. За други ще се погрижат изпълнителната власт и общините.

Сред тях са да вземем за пример обезопасяването на рисковите пътни сектори в страната и ускоряването на експертизите, нужни, с цел да влязат в съда обвинителните актове за произшествия.

Въведената наскоро мярка за лишаване на колите на пияни и дрогирани водачи работи дейно и ще продължи, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„ Започнахме работа против нарушителите на пътя от първите дни на това държавно управление. Тя няма да е кампанийна. Напротив, ще я разширяваме “, съобщи министър-председателят.

Той благодари на родителите на починали в произшествия за това, че в тъгата си намират сили да се борят за промени в системата, които ще спасят живота на други деца.

Акад. Денков прикани медиите и цялото общество да поддържат напъните на страната да спре войната по пътищата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР