Чувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна

...
Чувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна
Коментари Харесай

Ръстът на цени на суровините засилва инфлацията

Чувствителното покачване на цените на суровините в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ оказва доста въздействие върху маржовете и инфлацията. В България след намаляване на цените от -5 на 100 през 2020 година, от Кофас регистрираха внезапно повишение от 20 на 100 през октомври 2021 година, което ще продължи и при започване на идната година. Това оповестиха от Кофас - България.

В Унгария покачването е близо 15 на 100, а в Чехия индикаторът за повишаване на цените на суровините е най-нисък - близо 5,5 на 100, последван от Полша с 10 на 100 за същия интервал. Експертите регистрират намаляване на инфлацията в България през януари 2021 година, която доближава даже негативни стойности. Процентът доста се усилва през последното тримесечие на годината, като надвишава 5 % през септември 2021. Водещи по регистрирана инфлация в ЦИЕ остават Румъния, Унгария и Полша, които доближават стойности от близо 7 % през същия интервал тази година.

Данните са били оповестени на районния уебинар на Кофас ЦИЕ Топ 500, с участници Ярослав Яворски, основен изпълнителен шеф на Кофас за Централна и Източна Европа, Дорота Анготи, шеф Бизнес информация и Услуги в ЦИЕ и Грегорж Шилевич, основен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Чувствителното покачване на цените е подбудено от световното търсене и високите цени на електрическата енергия, които са се повишили с близо 180 на 100 през януари 2021 година в съпоставяне със същия интервал през миналата година. Отчетохме 80 % растеж на цените на металите при започване на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско повишаване се регистрира при селскостопанските първични материали - близо 30 на 100 за 2021 година ", разяснява Грегорж Шилевич.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР