Чувствате се стресирани? Не се коркайте! Има сериозни доказателства, че

...
Чувствате се стресирани? Не се коркайте! Има сериозни доказателства, че
Коментари Харесай

Тялото ви само си произвежда марихуана

Чувствате се уплашени? Не се коркайте! Има съществени доказателства, че тялото ви ще сътвори свои лични канабиноидни съединения, които ще ви оказват помощ да се успокоите.

Човешкото тяло естествено създава химикали, които са доста сходни с делта-9-тетрахидроканабинол, по-известен като THC, психоактивното съединяване в канабиса, както и канабидиол (CBD).

Известни като ендоканабиноиди, тези съединения са разпознати едвам през 1992 година и остават едва проучени от учените. Въпреки това се появяват доказателства, че може да имат основна роля в доста телесни функционалности – от ученето и паметта до контрола на болката и имунните реакции.

Не единствено хората създават и ендоканабиноиди – учените считат, че те се създават от всички типове гръбначни животни и евентуално тази дарба се е появила милиони години преди канабиноидите да се създават от самото растение Cannabis sativa.

В ново изследване учени от Северозападния университет откриват, че при уплашени мишки се освобождават ендоканабиноиди в прочувствения център на мозъка – амигдалата – и те на собствен ред потискат входящите сигнали за стрес, които идващи от хипокампуса – област от мозъка, обвързвана с паметта и страстите.

За да потвърдят тезата си, учените „ изключват “ канабиноидните рецептори (CB1) в мозъците на мишките. Което провокира понижаване на способността им да се оправят със напрежението. След като са изложени на стрес наново, те демонстрират понижени желания към течното си сладко лакомство, което съгласно откривателите е обвързвано с намаляването на удоволствието, постоянно следено при хора с разстройства, свързани със напрежението.

Още един път, това събитие до момента е открито единствено при мишки. Въпреки това откривателите допускат, че то най-вероятно е използвано и при хората и в случай че това е по този начин, може да освети пътя ни към нови способи за лекуване на психологични разстройства, свързани със напрежението.

„ Разбирането на метода, по който мозъкът се приспособява към напрежението на молекулярно, клетъчно и верижно равнище, би могло да обезпечи сериозна визия за това по какъв начин стресът се трансформира в разстройства на настроението и може да разкрие нови лечебни способи за лекуване на тези разстройства “, споделя в изказване Сачин Пател, подобаващ създател на проучването и ръководител и психиатър, в Northwestern Medicine.

„ Определянето на това дали повишението на равнищата на ендогенните канабиноиди може да се употребява като евентуална терапия за разстройства, свързани със напрежението, е идната разумна стъпка от това изследване и предходната ни работа “, добави Пател. „ В момента се организират клинични изпитвания в тази област, които могат да дадат отговор на този въпрос в близко бъдеще. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР