Чувствате се обидени и наранени. Чувствате, че колкото и да

...
Чувствате се обидени и наранени. Чувствате, че колкото и да
Коментари Харесай

Как да разпознаем и да се справим с емоционалното насилие

Чувствате се афектирани и засегнати. Чувствате, че колкото и да се стараете, в никакъв случай не е задоволително. Постоянно внимавате какво казвате или вършиме. Ако изброеното разказва вашата връзка, най-вероятно сте подложени на прочувствено принуждение. Една връзка е насилническа в прочувствено отношение, когато в нея е налице систематична приложимост на обидни думи и тормоз, които подронват самочувствието на засегнатия и подкопават душевното му здраве. Психическият тормоз или прочувственото принуждение, въпреки най-често срещано в интимни и брачни връзки, може да се следи и във всевъзможни други връзки, в това число другарски, фамилни и колегиални.

Емоционалното принуждение е една от най-трудните за различаване форми на принуждение. То може да бъде скрито и тайно или намерено и манипулативно. Във всеки случай подкопава самочувствието на жертвата и тя стартира да се съмнява в своята преценка и реалност.

Целта зад прочувственото принуждение е реализиране на надзор върху жертвата, като бъде компрометирана, изолирана и заглушена.

Накрая жертвата се усеща в невъзможност. Тя постоянно е прекомерно засегната, че да продължава да търпи връзките, само че в същото време се опасява да ги напусне. Затова цикълът се повтаря, до момента в който не се направи нещо по въпроса.

Как се отразява прочувственото принуждение

Когато прочувственото принуждение е тежко и дълготрайно, жертвата може да изгуби визия за себе си, без по тялото ѝ да има даже една драскотина. Раните са невидими за другите, скрити зад неувереността, възприятие за непълноценност и себеомразата, които усеща жертвата. Всъщност, доста жертви споделят, че белезите от прочувствено принуждение са доста по-дълбоки и зарастват доста по-бавно, в сравнение с тези от физическо.

С времето обвиняванията, словесното принуждение, обидите, рецензията и „ затъмняването “ (gaslighting) подкопават визията, която има за себе си жертвата, до такава степен, че да не може да огледа на себе си реалистично. Впоследствие жертвата стартира да се съгласява с насилника и става самокритична. Когато това се случи, множеството жертви остават в клопката на насилническите връзки, тъй като имат вяра, че в никакъв случай няма да бъдат задоволително положителни за някой различен.

Емоционалното принуждение може да засегне даже другарствата, тъй като прочувствено унизените хора постоянно се тормозят от това по какъв начин другите в действителност гледат на тях и дали в действителност ги харесват. В последна сметка жертвите се отдръпват от другарствата и се изолират, уверени, че никой не ги харесва. Нещо повече, прочувственото принуждение може да докара до редица проблеми със здравето - като се стартира от меланхолия и безпокойство и се стигне до стомашни язви, сърцетуптене, хранителни разстройства и бодърствуване.

Как да разпознаете признаците на прочувствено принуждение?

Когато разглеждате връзката си помнете, че прочувственото принуждение постоянно е скрито. Това го прави доста мъчно за различаване.

Ако се затруднявате да определите дали връзката ви е насилническа, спрете и помислете по какъв начин взаимоотношението с вашия сътрудник, другар или член от фамилията ви карат да се чувствате. Ако се чувствате засегнати, фрустрирани, комплицирани, неразбрани, депресирани, неспокойни или безполезни всякога когато взаимодействате, има огромна възможност връзката ви да е прочувствено насилническа.

Ето и някои признаци, че връзката ви може да е такава. Помнете, че даже сътрудникът ви да прави единствено част от тези неща, това не прави връзката по-малко прочувствено насилническа.

Не се заблуждавайте, като го оневинявате и си казвате, че в действителност не е толкоз зле. Помнете, всеки заслужава към него да се отнасят добре и с почитание.

Емоционалните насилници имат нереалистични упования. Някои образци:

- Изискват от вас неизпълними неща.

- Очакват потребностите им да са ваш приоритет.

- Искат да прекарвате цялото си време дружно.

- Винаги са недоволни, без значение какъв брой се стараете.

- Критикуват ви че, не изпълнявате дилемите според техните стандарти.

- Очакват да споделяте мнението им (нямате право да имате друго мнение)

- Когато обсъждате нещо, което ви е разстроило, изискват да споменавате точните имена и дати (ако не можете, неглижират случката като че ли в никакъв случай не се е случила).

Емоционалните насилници подценяват преценката ви . Някои образци:

- Омаловажават, отхвърлят или изкривяват преценката или вашата истина за нещата.

- Отхвърлят възприятията ви като се пробват да диктуват по какъв начин би трябвало да се чувствате.

- Изискват от вас непрекъснато да се обяснявате по какъв начин се чувствате.

- Обвиняват ви, че сте „ прекомерно чувствителни “, „ прекомерно прочувствени “ или „ луди “.

- Не одобряват на съществено мнението или концепциите ви.

- Отхвърлят молбите, желанията и потребностите ви като нелепи или незаслужени.

- С изрази като „ изкарваш нещата по-сериозни в сравнение с са “ или „ преувеличаваш “, непрекъснато загатват, че вашите преценки са неправилни, или че не може да ви се има вяра.

- Обвиняват ви че сте егоисти, материалисти или че непрекъснато би трябвало да ви се угажда, всякога когато имате искане или изразите потребност (очаква се да нямате такива).

Емоционалните насилници основават безпорядък. Някои образци:

- Започват спор поради самото пазарене.

- Правят объркващи и спорни изявления (наричано още „ влудяване “)

- Имат внезапни промени в настроението или неочаквани прочувствени прояви.

- Заяждат се за дреболии във връзка с облеклото, прическата, работата ви и други.

- Държат се толкоз непостоянно и непредсказуемо, че непрекъснато внимавате какво казвате или вършиме.

Емоционалните насилници употребяват прочувствен шантаж. Някои образци:

- Манипулират ви и ви управляват като ви карат да се чувствате отговорни.

- Унижават ви обществено и уединено.

- Използват страховете, полезностите, съчувствието ви или други горещи бутони, с цел да управляват вас или обстановката.

- Преувеличават или акцентират минусите ви с цел да отклонят вниманието от себе си, или да избегнат поемането на отговорност за неприятните си решения или грешките си.

- Отричат че обещано събитие се е случило или лъжат за него.

- Наказват ви като ви лишават от близостта си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР