Чувствате, че енергията ви се изчерпва, а имате още доста

...
Чувствате, че енергията ви се изчерпва, а имате още доста
Коментари Харесай

Най-енергизиращите храни при силна умора

Чувствате, че силата ви се изчерпва, а имате още много работа или пък доста за учене? Израелският „ Wallа “ предлага най-малко пет здравословни храни, които ще ви спасят в тази сложна обстановка, написа NOVA.

Когато се нуждаем от спомагателна сила, най-сигурният вид е да изберем за ядене нещо, което съдържа протеини, фибри и потребни за тялото субстанции, като да вземем за пример омега-3 или калий. Тези субстанции оказват помощ за попречване на прекомерно внезапните съмнения на равнищата на кръвната захар. Не всеки знае това, само че те са повода, заради която ненадейно започваме да се усещаме изтощени и слаби. Затова дано разберем кои храни оказват помощ да възстановим силата си бързо.

Батати (сладки картофи)

Сладките картофи са известни като превъзходен източник на комплицирани въглехидрати и фибри. И двете съставки се всмукват относително постепенно в организма, като по този метод обезпечават чувство за задоволеност и сила за по-дълъг интервал от време спрямо простите въглехидрати. Друга съставна част, съдържаща се в бататите, са витамините В5 и В6, които оказват помощ за превръщането на храната в източник на сила. В последна сметка е потвърдено, че хората с дефицит на витамини от група В са изключително склонни да оповестяват за признаци на отмалялост.

Яйца

Едно яйце съдържа здравословни мазнини и към 6 грама протеини - дългогодишен източник на сила. Това е по този начин, тъй като разграждането им лишава повече време на организма, в сравнение с разграждането на въглехидратите. Освен това процесът на разграждане на белтъчините не въздейства на равнищата на кръвната захар, което значи, че след консумация на яйца няма да усетим неочаквана загуба на сила. Витамин В12, който също се съдържа в яйцата, играе значима роля за повишение на енергийното равнище в организма, заради което те са изключително целесъобразни за консумация на закуска.

Портокали

Един портокал съдържа минимум 4 грама фибри и 100% от целесъобразната дневна доза витамин С, който се счита за мощен антиоксидант. Тези субстанции се борят с възпалителните процеси в организма, предотвратяват увреждането и ерозията на клетките и облекчават възприятието на отмалялост.

Много от нас свързват портокалите най-вече с прясно изцеден сок. Експертите обаче са единомислещи, че е по-здравословно тези цитрусови плодове да се употребяват цели, защото по този метод се всмукват всички витамини, минерали и фибри, които те съдържат.

Риба

За повишение на силата е подобаваща всяка мазна риба (сьомга, скумрия, херинга, сардини и др.), която съдържа задоволително количество съществена съставна част като омега-3, която има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Присъствието на тези съставни елементи в храната ни оказва помощ за поддържане на концентрацията и способността за мислене. Хората с дефицит на омега-3 постоянно се оплакват, че се усещат изтощени и разсеяни.

Банани

Бананите могат да се считат за ефикасен енергиен бустер, а резултатът им върху организма е съпоставим с този на енергийна напитка. Това е по този начин, тъй като бананите са богати на фибри, витамин В6 и калий - главен минерал, който взе участие в производството на сила и оказва помощ за поддържането на равнищата на течности в организма, като ви оказва помощ да сте бодри през целия ден.

Нещо повече, веществата в бананите оказват помощ за попречване на слабостта и мускулните конвулсии след подготовка, което ги прави идеална закуска освен в средата на деня, само че и след подготовка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР