Чували сте израза, че желязото се кове, докато е горещо.

...
Чували сте израза, че желязото се кове, докато е горещо.
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за декември 2022 г.

Чували сте израза, че желязото се кове, до момента в който е горещо. Затова и още през първия месец на 2023 година издателство „ Сиела “ ни предлага да не губим време и да се опитаме да променим хоризонта, като стартираме с взор към нас самите  – дружно с „ 12-седмичен планер “ по концепция на Йоана Йокко. 

Веднага след него ще се върнем обратно към детството с обичаната „ Анн от фермата „ Грийн Гейбълс “ от Луси Монтгомъри, с цел да се уверим, че годините на мечтания могат да бъдат по-добри от тези на „ Син на Ескобар “ – записките на първородния наследник на печално известния наркодилър.

Ще вкусим още веднъж „ Стари шлагери и крем брюле “ дружно с всички романи на Красимира Кубарелова, излизали досега на български, ще се срещнем със страховитата „ Дафни “ – творението на обичания Джош Малерман, както и ще преговорим „ Науката от Света на Диска 4: Денят на Страшния съд “  с обичания Тери Пратчет. 


Междувременно ще се опитаме да открием „ Фундаментално. 10 ключа към Вселената “ с Франк Вилчек, а от „ Нострадамус. Всички пророчества на бъдещето “ от Марио Рийдинг да разберем дали новият разказ „ Посветена “ на Ина Ясипова ще е толкоз добър, колкото си мислим, че ще бъде. 

В края на януари ще стане ясно, че „ Всеки в моето семейство е палач “ със завладяващия трилър на Бенджамин Стивънсън, a „ Финли Донован се оправя убийствено добре “ съгласно Ел Козимано. И всичко това единствено в първия месец на новата година…

А през днешния ден ще се върнем до края на миналата 2022 година Винаги правилни на своите читатели и този месец ние от © 10-те най сме подготвени да ви предложим едни от най-интересните заглавия, посредством които да се придвижите в нови светове. Ето 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за декември 2022 г.

10. „ Училището за Добро и Зло 4: В търсене на популярност “
Соман Чейнани

 10-те най-продавани книги на издателство

„ В търсене на популярност “ е зашеметяващо продължение на хитовата трилогия на Соман Чейнани –„ Училището за Добро и Зло “. Пригответе се за нови срещи с познатите герои, които ще се изправят против най-голямата заплаха в живота си.

Приказката за Софи и Агата свърши.
Разказвачът остави своята химикалка, а бедите и тестванията останаха в предишното.

Тедрос ще стане крал, Агата – негова кралица, а Софи е назначена за декан на Училището за Зло. Ще настъпи нова епоха в Безкрайната гора – ерата на Камелот, в ще която господства салдото и всички ще заживеят щастливо…

Освен в случай че нещо не се обърка. Освен в случай че всичко не се обърка.

Нова мрачна мощ се надига от сенките, а прокобата ѝ плъзва из цялата гора. Единственият метод Мечтателите и Враждебните да оцелеят е да работят дружно.
Но могат ли „ герои “ и „ злодеи “ да бъдат в действителност на една страна? И дали това ще е задоволително, с цел да спасят приказката си?

9. „ Политиката от вътрешната страна “
Иван Костов

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за септември 2022 година

В „ Политиката от вътрешната страна “ с съответни образци са обяснени постоянно неразбираеми за елементарните жители процеси, които образуват едно демократично общество, а също и това какъв брой по-сложни са тези процеси в страна, която към момента се намира в преход, и изключително на фона на международни трансформации и катаклизми. 

„ Политиците у нас не схващат значимото, че демокрацията и пазарната стопанска система са органично цяло – едното не може да замести другото. Няма народна власт без пазарна стопанска система и назад, без народна власт стопанската система става джунгла, в която господстват монополи и престъпност. “

Политиката е в рецесия – освен в България, само че и по света. Все повече хора я възприемат като корист с власт, като корупция и машинация, а не като работа на обществото. Все повече я схващат като обслужване на съответни ползи, вместо осъществяване на промени, съблюдаване на правила и използване на хрумвания. „ В дните, когато завършвам този текст, е все по-очевидно, че съвсем на всички места политиката затъва в популизма “, предизвестява Иван Костов.

В тази книга министър-председателят на България в интервала 1997 – 2002 година споделя своя опит, споделя за позволените неточности, само че и за правилните решения, въвели България в общността на свободните и развити страни. Авторът показва аргументите страната ни да остава пленена от мафията, противопоставила се гневно на всеки опит за налагане на господство от закона; разказва завладяването на правосъдната власт, службите за сигурност и медиите, прекъсването на промените, подменянето на истината и носталгията по комунизма, поради които преходът остава незавършен и българската народна власт в рецесия.

„ Политиката от вътрешната страна “ не е единствено роман за прехода. Тя е учебник по политическо достолепие.

8. „ Опенхаймер: Американският Прометей “
Кай Бърд и Мартин Шъруин

 10-те най-продавани книги на издателство

Опенхаймер ръководи гигантския план за основаване на атомната бомба, само че след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки се възправя с целия си престиж против личното си създание и зове безапелационно за интернационален надзор над нуклеарното оръжие. Противопоставя се гневно против повдигането на залозите с създаването на водородната бомба и рисковото предпочитание на военните да натрупат голям нуклеарен боеприпас при започване на Студената война – изключително откакто Съветският съюз бързо настига американците в тази конкуренция. Обвинен, че е надали не дълготраен комунистически сътрудник, един от военните герои на Америка е изправен пред неумолими врагове, а службите наблюдават всяка негова крачка и подслушват всяка негова дума, подготвяйки позорен развой, с който да му запушат устата.

В триумфа и нещастието в живота на огромния академик се отразява бурната американска история сред двете международни войни и първите десетилетия на щръкнал нуклеарен апокалипсис над света – страхове, които изглеждаха забравени до последните месеци. Но в този момент е по-важно от всеки път да помним историята и да не повтаряме грешките.

Писана в продължение на четвърт век, авторитетната биография на Опенхаймер се основава на хиляди документи, събирани от архиви и персонални сбирки в Съединени американски щати и чужбина. Тя черпи от личния голям списък на Опенхаймер в Библиотеката на Конгреса и от безчет страници записи на ФБР, насъбрани за десетилетия наблюдаване. Малко фигури от публичния живот са били подлагани на толкоз в детайли следствие. Читателите ще „ чуят “ гласа му, запечатан от записващите устройства, а след това трансфериран на хартия. Но защото даже личните му думи предават единствено част от истината, интервюирахме и близо 100 от най-близките му другари, родственици и сътрудници. Много от интервюираните през 70-те и 80-те години на предишния век към този момент не са сред живите. Но историите, разказани от тях, оставят подробен портрет на един незабравим човек, разкрил пред нас нуклеарната ера, а сетне положил несполучливи старания – каквито светът продължава да поставя и до през днешния ден – да отстрани заплахата от нуклеарна война.


7. „ Чекмо 2 “
Момчил Николов

 10-те най-продавани книги на издателство

Застаналият на ръба на България не може да живее без нея, тъй като тя е лъжливата сигурност, която познатото – колкото и да е отвратително на моменти – дава. Застаналият от другата страна може да живее без България, тъй като я носи в сърцето си. Но не тая България, която вижда с очите си – с погледа на човек, видял и другия свят – а онази, която въображението му може да нарисува. И до момента в който тая България, хубавата, въображаемата, е в него, той може да е на всяко място по земното кълбо; а и освен там.

Ти, по този начин си споделях, Йонко, най-трудната работа към този момент си я приключил, излязъл си от тая задънена улица, от тия криви сокаци, които наникъде не водят, и към този момент си по международните автомагистрали. Само от тебе зависи какъв брой бързо и в каква посока ще караш и до каква степен тъкмо ще стигнеш; никой не може да те спре! Светът е твой, ти си го завоюва, може да се възползваш от неограничените му благоприятни условия, за разлика от всички тези, познати и непознати българи, принудени да останат от другата страна на пропастта.

Тия хора, които още не са осъзнали, че съществува и различен свят с изключение на този, в който живеят. Разбираш, че на тебе ти е доста по-лесно  да мечтаеш, да продължиш напред, да постигнеш това, което искаш. Защото си свободен.

6. „ Тери Пратчет: Живот с бележки под линия “
Роб Уилкинс

 10-те най-продавани книги на издателство

Когато сър Тери Пратчет поема на последното си странствуване през 2015-а, една история остава неразказана – неговата лична.

Създател на феноменалната серия от книги за Света на Диска, той е прочут и обичан по целия свят поради живото му възприятие за комизъм и умеенето да споделя същински истории в един фиктивен свят. Но писателят е единствено едно от лицата на Тери Пратчет.

Преди гибелта си той работи по автобиография, която остава незавършена. Историята на едно момче с буйна фикция (дори прекомерно буйно съгласно неговите учители), което израства, с цел да се трансформира в любящ брачен партньор, грижлив татко и създател, написал повече от 50 бестселъра и отдаден в рицарство за заслуги към литературата.

Сега книгата, която не съумява да напише, е довършена от неговия персонален помощник и непосредствен другар Роб Уилкинс. Използвайки записките на Тери Пратчет, личните си мемоари и голям брой изявленията, взети от фамилията и сътрудниците на писателя, Роб Уилкинс основава един жив портрет на индивида зад създателя. От детството му досега, в който не се сблъсква с предизвикването на заболяването на Алцхаймер.

Това е персонален, хубав и занимателен спомен, написан с доста обич и анекдоти, които ще ни накарат да си спомним с усмивка за един от великаните на актуалната литература.

5. „ Бягство по Коледа “
Сара Морган

Беше пристигнала тук, с цел да избяга от всичко, което представляваше и което бе направила, и се бе влюбила в това място и в този мъж. Оказа се, че можеш да сътвориш себе си отначало, в случай че избягаш задоволително надалеч от всеки, който те е познавал.

Кристи Съливан от дълго време е възнамерявала съвършената отмора по Коледа. Пътуване до Лапландия със фамилията и най-хубавата й другарка в първокласен курорт, където да следят северното зарево, да карат шейни, теглени от кучета, и да вършат снежни индивиди. Само дни преди празниците обаче нещата едно по едно стартират да се объркват. Първо с сякаш идиличната къща в провинцията, а по-късно и със фамилията и брачна половинка ѝ.

Но Коледата на семейство Съливан може да бъде избавена. Аликс, най-хубавата другарка на Кристи, се съгласява да заведе нейната щерка на екскурзията, до момента в който Кристи и брачният партньор ѝ останат сами, с цел да изяснят връзките си и да си признаят всичко, което до момента са крили един от различен. В Лапландия с Аликс обаче идва и Зак – почтен, самоуверен и добре изглеждащ мъж, който Аликс би обикнала незабавно, в случай че не беше едно неразбирателство отпреди години, за което никой различен не знае.

„ Бягство по Коледа “ е история за положителни хора, които страдат поради нещата, които единствено си мислят, че другите мислят за тях. Това е книга за разминаванията сред упования и действителност, за лечението на душевни рани, за тежестите, с които от време на време избираме да се оправяме сами, без да споделим, и това утежнява освен нашия живот, само че и този на другари и семейство. Но Коледа, оттатък клишетата, подаръците и украсата, е и време за филтриране. И снеговете на Лапландия са идеалното място за това.

4. „ Мръсна договорка “
Лорън Ашър

 10-те най-продавани книги на издателство

Роуан Кейн има всичко… с изключение на сърце.

Израснал измежду удобствата на безгранично благосъстояние, само че без никаква прочувствена поддръжка от алкохолизирания си и нечовечен татко, младият мъж се е трансформирал в студенокръвен предприемач. И въпреки да се е отучил да мечтае, през днешния ден неговата работа е да продава фантазии. До деня, в който и той, и братята му получават писма от дядо им. Вместо голямо завещание  ексцентричният дъртак е оставил на всеки от тях лист със задания – и ще изгубят всичко, в случай че не ги изпълнят в избрания период.

Роуан би трябвало да поеме ръководството на „ Дриймленд “ – първия и най-успешен увеселителен парк, перлата в короната на империята „ Кейн “, и да го направи още по-печеливш. А младият мъж умее да преследва задачите си, даже те да изискват някоя и друга мръсна сделка…

Зара Гулиан има най-голямото сърце на света.

И то цялото е изпълнено с злоба към безскрупулния, лаком милионер, поел ръководството на обичания ѝ парк. Мечтата на Зара е да твори за „ Дриймленд “ – да основава атракциони и да прави посетителите щастливи. И когато една нощ на пияна глава изпраща своята смела визия за бъдещето на парка, чака покорно, че ще бъде уволнена.

Вместо това обаче Роуан ѝ предлага работата на фантазиите ѝ. А след това я целува и всичко излиза отвън надзор. Привличането сред двамата е като увеселително влакче – по едно и също време пристрастяващо и ужасяващо.

Дали слънчевата усмивка на Зара е това, което ще разпръсне мрачните облаци, обвили сърцето на Роуан, или неговата мръсна загадка ще разбие нейното?


3. „ Химия на шегата “
Михаил Вешим

 10-те най-продавани книги на издателство

Сигурен съм, че всеки хуморист, без значение от калибъра му, си е мечтал да напише своята автобиография – по този начин, както са го създали Марк Твен, Бранислав Нушич, Уди Алън… Или Великия Чаплин.

Не суетата да наредя и себе си измежду великите хумористи е повода за тази автобиографична книга. За 40 години писане и 60 години живот с /и сред/ писатели разбрах, че суетата е най-големият зложелател на писателя. Написах я, с цел да опиша не толкоз за себе си, що се касае за шегите на времето. И за хумористите, от които съм се учил.

На живота виждам леко / по-често лекомислено/ – по този начин съм организиран. От дете, та до през днешния ден, се дръзвам и пръст да ми покажат.

Средновековните алхимици търсеха философския камък.

Покрай химията на шегата открих алхимията и някакво свое философско камъче – да не се взимам насериозно! Да се отнасям иронично към живота и самоиронично към себе си.

Надявам се това скъпоценно камъче да проблясва на места в тази книга.

2. „ Коледа в Тифани “
Карън Суон

НЮ ЙОРК, ПАРИЖ, ЛОНДОН…

Каси улучва от раз в десетката – среща незабавно верния мъж и се омъжва за него. Но навръх десетата годишнина от сватбата им всичко рухва, когато тя схваща, че целият им брак е една огромна неистина.

Предадена и засегната, младата жена осъзнава, че е окована в живот, който от дълго време не ѝ е по размер. Загубила всичко, в което е вярвала, Каси напуща шотландското си провинциално имение, с цел да преоткрие света… а може би и самата себе си.

КОЛКО ГРАДА СА НУЖНИ, ЗА ДА ИЗЛЕКУВАШ СЪРЦЕТО СИ?

Една година. Точно толкоз време желаят от нея нейните три най-хубави приятелки. Всяка от тях ще получи Каси за по четири месеца и ще ѝ покаже по какъв начин се живее същински в едни от най-бляскавите градове на света. Време, през което тя да се научи да живее същински, и година, през която да събере парченцата от себе си и да излекува сърцето си. Но дали тези големи метрополиси, видели всичко под слънцето, са подготвени за едно самоуверено момиче, което се учи още веднъж да обича?

А някъде там я чака и онази единствена обич, която е по-ценна и от най-големия елмаз в „ Тифани “.

Потопете се в приказната атмосфера на най-обичания разказ на Карън Суон и последвайте нейните герои измежду чудесата на три от най-магичните градове на света.

1. „ Нашата Коледа “
съставител Захари Карабашлиев

По-рано тази година поканих някои от най-знаковите, забавни, а и по-малко познати създатели да вземат участие със собствен роман в алманах, чиято единстве­на тематична рамка е Коледа – без упования за размер, жанр, жанрови ограничавания, насоки – просто Коледа.

Желанието ми като съставител беше да видя това „ вълшебно време “ през чувствителността и гения на всеки от пишещите, да видя какво  ги вълнува в днешни дни, а като четец – да съпреживея още веднъж с тях чудото на Рождество. Този алманах също отразява трендове в новата българска прозаичност, реализира среща на генерации, литературни стилове, направления и жанрове. Представените създатели са с друго светоусещане, житейски път и литературна орис, само че всеки от тях взе участие тук не с багажа на своята биография, а с тежестта, лекотата и магията на своите страници. Приятно четене!

Писателят Захари Карабашлиев събира разкази на обичани български създатели, с цел да ни напомни същинското значение на празниците.

Сборникът е като жилищна кооперация в студена снежна декемврийска вечер. Отвъд снежинките и меката светлина, която струи от прозорците, ще видите голям брой неща – фамилии, празник, копнежи и очаквания. Хора, които просто желаят да бъдат дружно. Топлина, която се изправя против студа на най-дългата зимна вечер. Коледа е.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР