Чували ли сте за емоционален изкуствен интелект (EAI)? Ако сте

...
Чували ли сте за емоционален изкуствен интелект (EAI)? Ако сте
Коментари Харесай

Как компаниите използват AI за тотално следене на служителите си

Чували ли сте за " прочувствен изкуствен интелект " (EAI)? Ако сте редови чиновник отвън HR отделите в огромни интернационалните компании, евентуално понятието е ново за вас. Зад него се крие преплитане на просвета и технология, което е в положение да дефинира възприятията и страстите на човек по лицето, говора или написаното от човек.

И на база на това амбициозни компании основават програмен продукт, който по-късно може да дава оценка кой претендент да бъде назначен и кой от работещите сега да бъде уволнен. Това се случва макар опасенията на редица специалисти, че логаритмите демонстрират пристрастия или дори че психическата им база е компрометирана, написа Business Insider в собствен просторен материал по тематиката.

Не е от през вчерашния ден

Изследвания, свързани с страстите и декодирането им посредством изкуствен интелект, има най-малко от края на 90-те, само че софтуерният напредък даде голям подтик на промишлеността. Днес AI моделите могат да бъдат " тренирани " върху данни за дишането, пулса, измененията в електропроводимостта на кожата, ситуацията на тялото, паузите и смяната на тона на диалект, придвижването на очите и какво ли още не.

Има и модели за бездънен разбор на текстово наличие, които, твърди се, са в положение да засекат неумишлено вложени страсти.

Науката зад технологията идва от писания като този на американския психолог Пол Екман, съгласно който базовите човешки страсти - боязън, яд, наслада, горест, омерзение и изненада, се показват посредством едни и същи гримаси при другите култури.

В приложимост

Една от вероятните използва на EAI е обвързвана с рекламния и развлекателен бизнес. Там са част от клиентите на компанията Smart Eye, която е упражнявала своя изкуствен интелект върху близо 15 млн. видеа с разнообразни човешки изражения за да разпознава страстите, скрити в лицата и очите на хората.

Технологията на компанията се употребява, с цел да се направи точна преценка за качеството на дадена реклама или кино филмов откъс.

Други компании като HireVue употребяват EAI при подбора на фрагменти - и то от съвсем десетилетие. Идеята е претендентите да получават допустимо най-обективна оценка за опциите си. Софтуерът е употребен от компании като Ikea и Oracle. Анализират се лице, диалект, интонация и държание по време на сниманото с камера изявление.

Подобна е концепцията и на платформата Retorio, която основава повсеместен профил на всеки претендент, което " дава благоприятни условия на рекрутърите да вземат по-умни решения ".

В колцентрове към този момент се употребява EAI, който прави оценка страстите както на чиновниците, по този начин и на клиентите, които са се свързали с тях. Компанията Framery, която работи с Nvidia и LinkedIn, тества офис стол с биосензори.

Става ужасно

Потенциалът за корист е забележим във всяко едно от тези решения, само че в прав текст го виждаме в патент на притежаваната от Snap софтуерна компания Looksery. Още през 2017 година тя разказва технология за разбор за видеоразговори.

За какво може да се употребява анализът на страстите? " Работодателят може да употребява информацията за оптимизация на трудовата мощ, да освобождава чиновници със едва показване или да покачва тези с положително отношение към клиентите.

Оказва се, обаче, че успеваемостта на тези системи е противоречива. През 2019 година HireVue се наложи да лимитират данните, които проучват по време на изявлението. Причина - съгласно проучвания логаритмите на лицевото различаване укрепват предубеждения по отношение на дами, хора от друг етнос и такива с неврологични разлики.

Психологическите основи на EAI също се разклатиха през последните години. Все повече учени считат, че теорията на Екман за универсалните прояви на базовите страсти не е правилна.

Междувременно, пандемията направи камерата неизменим детайл от работното място - както при подбора, по този начин и при срещите на екипите и при потреблението на служебна компютърна техника. Така голямо количество чиновници дори не осъзнават, че кариерната им орис е в ръцете на изкуствения разсъдък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР