Чували ли сте за диета според кръвната група на човек?

...
Чували ли сте за диета според кръвната група на човек?
Коментари Харесай

Диета според кръвната група: Хранене за групи O, A, B и AB

Чували ли сте за диета съгласно кръвната група на човек?

Може ли храненето по диета въз основа на кръвната ви група – O, A, B или AB – да ви помогне за по-добро здраве и намаляване?

През 1996г. Питър Д’Адамо, лекар-натуропат, разгласява книга, в която разказва по какъв начин хората могат да бъдат по-здрави, да живеят по-дълго и да реализират идеалното си тегло, като се хранят спазвайки диета съгласно кръвната група.

Той твърди, че другите кръвни групи са се развили в разнообразни направления от нашата генетична история, и че кръвната ви група би трябвало да дефинира какво да ядете и по какъв начин да упражнявате.

Диетата съгласно кръвната група е система на хранене, която категоризира храните като потребни, неутрални или нездравословни. Тя се основава на кръвната група на индивида и някои други фактори.

Книгата за здравословно и диетично хранене съгласно кръвната група и стана доста известна и доста хора започнаха да трансформират метода, по който ядат, спортуват и мислят за здравето си.

Хранене при диета съгласно кръвната група

Д’Адамо твърди, че храните, които ядете, реагират химически с вашата кръвна група.

Също по този начин споделя, че в случай че следвате диета съгласно кръвната група, тялото ви ще усвоява храната по-ефективно. Ще  отслабнете , ще имате повече сила и ще сте предпазен от разнообразни заболявания.


Прочети Още: Как да отслабна бързо? Вижте 5-те елементарни стъпки подкрепени от научни проучвания


Ето някои от рекомендациите за здравословно и диетично хранене съгласно кръвната група:

Кръвна група O

Хората с кръвна група O, които Д’Адамо назовава „ ловецът “ , се оправят най-добре с интензивни физически извършения – аеробни извършения с висока активност и скотски протеини, до момента в който млечните артикули и зърнените храни могат да основат проблеми.

От какво дебелеем съгласно кръвната група 0?

Според Д’Адамо глутена, лещата, боба, царевицата и зелето могат да доведат до увеличение на тежестта при тази кръвна група. Здравните положения, свързани с О -ва кръвна група, включват астма, артрит, сенна хрема и други алергии.

  • Хранене съгласно кръвната група 0

Спазването на диета съгласно кръвната група O, се основава на храни с високо наличие на протеини и хората би трябвало да ядат доста месо, зеленчуци, риба и плодове, само че да лимитират зърнените храни, боба и бобовите култури. За намаляване е най-добре храненето с морски блага, водорасли, алено месо, броколи, спанак и зехтин; би трябвало да се заобикалят пшеницата, царевицата и млечните артикули.

Кръвна група А

Според Д’Адамо хората с кръвна група А, които Д’Адамо назовава „ земеделци “ или „ култиватор “ , са предразположени към сърдечни болести, рак и диабет.

Те се оправят по-добре на органична, вегетарианска диета с успокояващи тренировки – действия с ниска активност, като йога, тай чи и да включват медитация като част от рутината си.

  • Хранене съгласно кръвната група А

Тези с кръвна група А би трябвало да ядат плодове, зеленчуци, тофу, морски блага, пуйка и пълнозърнести храни, само че да заобикалят месо.

За намаляване е най-добре храненето с морски блага, зеленчуци, ананас, зехтин и соя; мляко, пшеница, царевица и фасул би трябвало да се заобикалят.

Кръвна група В

Хората с кръвна група B, които Д’Адамо назовава „ бродяга “ , имат постоянна имунна система и толерантна храносмилателна система и са по-приспособими от другите кръвни групи.

Той предлага умерени физически извършения и извършения за баланс – кардио тренировки със междинна активност, като тенис или колоездене, както и тренировки за мощ, дружно с добре уравновесена диета.

Хората с вид В обаче са по-податливи на автоимунни разстройства, като хронична отмалялост, лупус и множествена склероза.

  • Хранене съгласно кръвната група Б

Тези с кръвна група В би трябвало да изберат разнообразна диета, включваща месо, плодове, млечни артикули, морски блага и зърнени храни. За да отслабнете, хората от вид B би трябвало да избират зелени листни зеленчуци, яйца, черен дроб и чай от женско биле, само че да заобикалят пилешко, царевица, фъстъци и пшеница.

Кръвна група AB

Хората с кръвна група AB, които Д’Адамо назовава „ енигмата “ или „ междинни “ , са биологично по-сложни от другите групи, съгласно Д’Адамо.

Тези хора се оправят най-добре с композиция от извършения – леки извършения, като вървене, туризъм, голф или танци и диети за групи А и В, макар че месото би трябвало да бъде лимитирано.

Тази група нормално има по-ниски равнища на алергии, само че сърдечните болести, ракът и анемията са постоянно срещани.

  • Хранене съгласно кръвната група АБ

Тези с кръвна група AB би трябвало да ядат млечни артикули, тофу, агнешко, риба, зърнени храни, плодове и зеленчуци. За намаляване най-добре е тофу, морски блага, зелени листни зеленчуци и водорасли, само че би трябвало да се заобикалят пилешкото, царевица, елдата и фасул.

Както споменахме, рекомендациите за диета съгласно кръвната група се простират доста повече от избора на храна.

Виж Още:


Какво споделя науката?

Различните кръвни групи могат да създадат хората повече или по-малко податливи на избрани положения. A голямо генетично изследване от 2019, да вземем за пример, открива, че хората с вид А и АВ кръвна група, имат нараснал риск от рак на стомаха.

Резултатите от по-ранно проучване предполагат, че хората, принадлежащи към кръвни групи A, B или AB, имат нараснал риск от коронарна болест на сърцето.

А в изследване от 2019г. в Хърватия, се твърди, че вероятността психологични разстройства да се появяват са съвсем три пъти по-високи при носители на група АВ спрямо други кръвни групи.

Изследванията за резултатите на диета съгласно кръвната група обаче са нищожни и наличните проучвания не са потвърдили нейната успеваемост.

Например създателите на проучване от 2014г. стигат до заключението, че техните открития не поддържат изказванията, че диетата съгласно кръвната група обезпечава характерни изгоди.

A обзор на данни от 2013, свързани с диетата съгласно кръвната група установи също, че сега няма доказателства за преимуществата на този хранителен проект.

Здравословно и диетично хранене съгласно кръвната група

Според Д’Адамо обаче, химическа реакция поражда, когато кръвта влиза в контакт с избрани храни, по-специално с протеин, наименуван лектин.

Лектините имат директен резултат върху кръвта и храносмилателния тракт. Протеинът се свързва с клетките в тялото, което ги кара да се скупчат, което евентуално може да докара до хормонални разстройства.

Д’Адамо допуска, че хората с разнообразни кръвни групи реагират друго на избрани типове храна и техните лектини. В резултат на това той предлага характерни диети за хора с тези разнообразни кръвни групи.

Към днешна дата обаче нито едно проучване не допуска, че лектините въздействат по друг метод на хората с разнообразни кръвни групи.

Проучване от 2014г. показа, че спазването на диетата на кръвна група О понижава равнищата на триглицериди в кръвта и формата на предпазване на мазнини.

Въпреки това, създателите на изследването стигат до заключението, че спадът в равнищата на триглицеридите се дължи на фактори, несвързани с кръвната група на човек.

Има ли смисъл да спазвате диета съгласно кръвната група?

Теорията зад тази диета е, че кръвната група е тясно обвързана с нашата дарба да усвояваме избрани типове храни.

Което води до изказванието, че вярната диета ще усъвършенства храносмилането, ще помогне за поддържане на идеално телесно тегло, повишение на енергийните равнища и попречване на болести, в това число рак и сърдечно-съдови болести.

Твърди се, че група О е първичната „ родова “ кръвна група на най-ранните хора, които са били ловци, са приемали храни които са с високо наличие на скотски протеин.

Казват, че група А се развива, когато хората стартират да се занимават със земеделие и се хранят с повече вегетариански храни.

За група В се твърди се, че възникват измежду номадски племена, които употребяват доста млечни артикули.

И защото кръвта от група AB е еволюирала от смесването на хора с кръв от видове А и В, рекомендациите от вид АВ бяха междинни сред тези за хора с кръв от видове А и В.

Всяка от тези теории е сложена под въпрос. Например, има изказване, че вид А в действителност е първата кръвна група, която се развива при хората, а не вид О.

Освен това няма потвърдена връзка сред кръвната група и храносмилането. Така че, с изключение на неналичието на доказателства, че диетата работи, остават съществени въпроси на които не е отговорено.

Диета съгласно кръвната група и някои болести

Нашумялата диета съгласно кръвната група дава рекомендации въз основа само на вашата кръвна група.

Така че, в случай че имате хронично положение (да речем, диабет) и съгласно диетата би трябвало да ядете храни богати на протеин или да избягвате млечни артикули или пилешко, това може да е в несъгласие с вашия проект за лекуване на диабет.

Диетата с кръвна група също не се вписва и при други положения като сърдечни болести, високо кръвно налягане или холестерол.

Всяка нужна загуба на тегло сигурно ще повлияе позитивно на тези положения.

Но без значение от вашата кръвна група, при тези положения би трябвало да следвате инструкции за диета с ниско наличие на мазнини и ниско наличие на сол.

Заключение

При съблюдаване на диета съгласно кръвната група ще избегнете модифицирана храна и елементарни въглехидрати. Това може да е задоволително, с цел да ви помогне да отслабнете. Но всяка загуба на тегло при тази диета не е обвързвана с вашата кръвна група.

Но последователите на диетата съгласно кръвна група могат да кажат, че макар че към момента няма изследване доказващо изгодите и, неналичието на доказателства не потвърждава, че тя е неефективна. Също по този начин няма доказателство, че тази диета е нездравословна.

Ето за какво допускаме, че ползата към диетите за кръвна група няма да изчезне скоро.

Ясно е едно, има доста диети, като всяка от тях твърди, че е доста ефикасна, в случай че не и най-хубавата.

Изчакайте – евентуално скоро ще чуете за още една „ най-хубава диета “. И допускам, че тя няма да има нищо общо с вашата кръвна група.

Въпроси

От какво дебелеем съгласно кръвната група?
D’Adamo твърди, че храните, които ядете, реагират химически с вашата кръвна група. Ако следвате диета, предопределена за вашата кръвна група, тялото ви ще усвоява храната по-ефективно.

Какво е хранене съгласно кръвната група 0?
Тези с кръвна група O би трябвало да избират храни с високо наличие на протеини и да ядат много месо, зеленчуци, риба и плодове, само че да лимитират зърнените храни, фасул и бобови растения.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР