Чували ли сте мисълта на световно известния икономист Паван Сукдев,

...
Чували ли сте мисълта на световно известния икономист Паван Сукдев,
Коментари Харесай

Помогнете на пчелите в градината си така

Чували ли сте мисълта на международно известния икономист Паван Сукдев, гласяща: Никога не сте получавали фактура от пчела, нали? И точно в това се корени казусът – тъй като получаваме естествените богатства гратис, природата не ни желае компенсация, по тази причина не ѝ обръщаме внимание. Доста тъжно изявление, само че за жал напълно действително.

Макар да знаем, че пчелите са едни от най-безценните както за природата, по този начин и за нас, същества, ние вместо да се опитваме да ги опазим, даже поставяме големи старания да ги изтребим. Може това да ви звучи прекомерно трагично, само че обстоятелствата сочат, че ние сме най-големите врагове на пчелите. Обезлесяването, замърсяването на природата, както и съвсем безразборното напръскване с пестициди в действителност води до изгубването на пчелите.

Надали можете да спасите пчелите в световен проект, само че сигурно има способи да им помогнете. Следната публикация цели точно да ви покаже по какъв начин можете да го сторите.

Независимо дали разполагате с двор и градина или просто имате тераса с уместно ревю за развъждане на растения, то незабавно се заемете с тяхното засаждане. Цъфтящите растения, храстчета и дървета работят като магнит освен за пчелите, само че и за останалите опрашващи инсекти.

Летните растения за пчели са розите, вербените, алиумите, рудбекията, както и доста други. Важно е обаче да не се спирате на двуцветни или хибридни сортове.

Добре е да разполагате и с растения, които цъфтят през ранната пролет и през есента, тъй като по този начин ще осигурите храна за пчелите точно когато те са най- изгладнели.

Имайте също по този начин поради, че някои пчели избират цветята с по-дълбоки чашки (като да вземем за пример лалетата), тъй като имат задоволително дълго хоботче, до момента в който за други растенията с по-широко разлистени цветове (като маргаритките) са надалеч по-привлекателни. Колкото повече цъфтящи растения отглеждате, толкоз по-силно ще привлечете пчелите към дома си. Или казано другояче ще им дадете опора.

 Кои цветя обичат пчелите

Не на последно място е добре да знаете, че пчелите обичат и редица билки, като розмарин, майорана, див лук и лавандула, а в случай че разполагате с задоволително място в двора си, то безусловно засадете и дръвчета като круши, ябълки, череши и други

През пролетта те ще цъфтят, осигурявайки храна на пчеличките, а когато им пристигна времето според от сорта на самото дърво, вие ще можете да се наслаждавате на усета на плодовете му.

За разлика от доста други инсекти, които се одобряват за вредители, пчелите са тези, които работят толкоз точно и нежно, че оставят цъфналите растения непокътнати.

Или както е споделил Св. Франциск Пчелите събират мед от цветята по подобен метод, че да им навредят допустимо най-малко; оставят ги непокътнати, ненаранени и свежи, тъкмо такива, каквито са ги намерили.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР