Чували ли сте историята за абдеритът (абдеритите са архетипни глупаци

...
Чували ли сте историята за абдеритът (абдеритите са архетипни глупаци
Коментари Харесай

Къде е смешното: Най-старият виц с бар в историята е доста объркващ

Чували ли сте историята за абдеритът (абдеритите са архетипни простаци в класическа Гърция, сходни на нашите Трима глупаци), който видял евнух да приказва с жена и попитал дали тя е жена му? Като чул, че евнусите не могат да имат съпруги, абдеритът тогава попитал: „ Тогава това щерка ти ли е? “

Ако не сте паднали от стола от смях, желаеме в наша отбрана да кажем, че евентуално шегата е звучала по-добре на истинския й латински – дружно с контекстни улики като кой тъкмо е бил абдеритският народ и за какво тъкмо те наподобява са античният еквивалент на архетипа на „ тъпата русокоска “.

Същото важи и за тази класика от Египет от 1600 година прочие н. е.: „ Как да развеселиш отегчен фараон? Взимаш лодка, цялостна с млади дами, облечени единствено в риболовен мрежи, тръгваш с нея надолу по Нил и караш фараона да отиде да лови риба. “

Разбира се, ние можем да разпознаем, че тези думи са за комизъм – само че някъде през 3700-те години, откогато са се появили, този комизъм някак се е изгубил.

За същински фрапантно необясними смешки обаче не би трябвало да търсим по-далеч от най-старите такива, известни на човечеството – и освен тъй като напълно безусловно не можем да търсим по-далеч от тях. За тази цел би трябвало да се върнем чак до античен Шумер, в Месопотамия, в значително зората на самата книжовност.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР