Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват

...
Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват
Коментари Харесай

Езиковед: Използването на чуждици е псевдоначетеност и слаба речева култура

Чуждиците навлизат от ден на ден в речта ни. Основно те идват от британския език и са свързани най-вече с технологиите и обществените мрежи. Често те нямат сходства на български език.  " Всички знаем, че един от методите да се обогатява езика, е и през нахлуване на непознати думи. Най-добре е да бъдат използвани родните думи, когато има сходство в дадения език. Така обект на разбор, който вършим със студентите, е обвързван с неуместни използва. В нито една страна не е добър знак, в случай че езиковедите непрестанно подлагат на критика политиците, било за речевата експанзия, било за непознатите думи. Когато усетим, че има притеснителни трендове, че в обществената тирада като модел на подражателство има нахлуване на тирада, която задава модели на другарство, вземаме отношение и споделяме, че тези използва са неуместни и не показват в добра светлина тези, които приказват по този метод ", сподели езиковедът от Софийския университет доцент Владислав Миланов пред. 

Според него първият проблем за чувството на тези трендове е обвързван с езиковата просвета.  " Един човек с висока езикова просвета знае, че да познаваш един език в оригинал е благосъстояние, само че да познаваш своя роден език е най-голямото благосъстояние. Първият огромен проблем се корени в това какво отношение имаме към езика си. Лесно свикнахме да поддържаме връзка разговорно, елементарно прекосяваме на " ти ", използваме чуждиците, по-лесно е да обидим събеседника, в сравнение с да се вслушаме в неговата тирада и със силата на причините и дълбочината на мисълта и думите да го убедим в личната си догадка ", разяснява още доцент Миланов.

Той уточни като причина за потреблението на чуждици и други фактори - подражателството, желанието за приложимост на непозната дума, с цел да изглеждаме по-престижно в очите на събеседника ни.  " Това е псевдоначетеност и приказва за слаба речева просвета и за пренебрежение към родния език. Нека я ограничаваме тази тирада, дано се опитваме да използваме думи, които обогатяват българското ", прикани езиковедът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР