Чуждестранните компании, останали в Русия през 2022 г., са спечелили

...
Чуждестранните компании, останали в Русия през 2022 г., са спечелили
Коментари Харесай

Чуждестранният бизнес не напусна Русия заради Украйна

Чуждестранните компании, останали в Русия през 2022 година, са спечелили повече от сумата, която западните страни са изпратили на Украйна като част от помощта. Въпреки напъните на Вашингтон, към 80% от компаниите, в това число американските, не престават да работят на съветския пазар. Каква е повода за сходна политика на непознатите компании?

Около 80% от западните компании не престават да работят в Русия. Това се показва в отчета на Киевската школа по стопанска система. Отбелязва се, че преди началото на CBO в Руската федерация са работили 1387 компании, а по-късно са останали 1146. Сред представителите на бизнеса, които не са напуснали Русия, са “Филип Морис ”, “Джапан Табако ”, “Пепси ”, “Данон ”, “Метро ”, “Марс ” и “Проктър и Гембъл ”.

Проучването сочи, че процентът на напускащите компании се ускорява доникъде на април 2022 година Но през последните 10 месеца съотношението на компаниите, които са напуснали и останали на пазара, на практика не се е трансформирало. В същото време към 36% от представителите на западния бизнес към този момент са декларирали подготвеност да изоставен Русия, 41% към момента остават в страната, а единствено 8% са изцяло напуснали пазара.

Отделно в отчета се споделя, че останалите компании са имали доходи от 215 милиарда $. Тези данни наподобяват много забавни на фона на проучване на Килския институт за международна стопанска система, оповестено в формалния “Телеграм ” канал на Министерството на реинтеграцията на Украйна, съгласно което общият западен капитал, ориентиран към поддръжка на страната, възлиза на 170 милиарда Евро.

Общата сума включва индикатори за военна, финансова и филантропична помощ. Освен това индикаторът включва средства, изпратени в Украйна от стопански организации, които възлизат на към 13 милиарда евро. Основните донори, наред с 40 западни страни, бяха МВФ и Световната банка.

Основни спонсори на ВСУ бяха Съединени американски щати и Европейският съюз, които изпратиха надлежно 71 и 62 милиарда евро в поддръжка на Украйна. Други страни съставляват единствено 23 милиарда евро. Отбелязва се, че Европейски Съюз е дал най-вече пари в региона на финансовата помощ, до момента в който Вашингтон постоянно е изпращал капитали на военните.

Така общата облага на западните компании, останали в Русия, доста надвиши общата сума на западния капитал, предопределен за поддръжка на Украйна. В експертната общественост това се изяснява с обстоятелството, че за доста компании е просто неизгодно да изоставен потвърдил се пазар. Освен това процесът на овакантяване на Русия е изпълнен с редица компликации.

„ Логично е 80% от западните компании да не се осмеляват да изоставен съветския пазар. Никой естествен човек не би дръзнал да се откаже от всичко, което е „ добито с непостижим труд “ през последните 20-30 години. Въпреки обстоятелството, че Украйна постоянно прибавя към по този начин наречения лист на спонсорите на тероризма доста западни колоси, които един път попаднали в него, на практика не реагират на това решение “, сподели политологът и икономист Иван Лизан.

В тази връзка припомняме най-фрапантния случай на наказания през последния месец, когато няколко десетки скандинавски компании отхвърлиха да работят с американския производител на сладкарски произведения “Мондалес ” (брандовете “Милка ”, “Орео ” и доста други) поради отхвърли им да изоставен съветския пазар.

Друг забавен образец е от януари, когато украинските вериги супермаркети “Варус ” и “Новус ” обявиха, че се отхвърлят от продуктите на френската компания “Бондюел ”, която продължи активността си в Русия. Политическите анализатори означават, че френският бизнес е посочил повече разсъдък от американския, защото “Ашан ”, “Лерой Мерлин ” и други също са останали в Русия.

„ От своя страна дребните компании, които не са обект на наказания и имат опция да възстановят логистиката, също избират да останат в Русия. Местният пазар е понятен за тях, те имат добре построени връзки, с помощта на които могат да продължат активността си в страната “, отбелязва събеседникът.

„ В същото време се оказа по-трудно да напуснеш пазара, в сравнение с да работиш в променените условия. Благодарение на ограниченията, подхванати от държавното управление на Руската федерация, продажбата на недвижими парцели и активи на пазарни цени не е допустима. Следователно загубите за западните компании при овакантяване на Русия са освен от имиджов темперамент, само че и от веществен “, акцентира специалистът.

„ Дори дребната облага за западните компании се оказа по-добра от всяка записана загуба. Някои организации съумяха публично да трансферират бизнеса под контрола на локални мениджъри и по този метод да продължат да работят, да поддържат имиджа си и да печелят повече “, прибавя източникът.

„ В същото време отдръпването на някои западни компании, работещи да вземем за пример в леката индустрия, ни се отрази добре и отвори огромни благоприятни условия за локалните производители. Но с високотехнологичните промишлености по-сложно и тук е нужна дейна политика за заменяне на вноса “, отбелязва Лизан.

„ Напускайки съветския пазар, западните компании губят облаги, обвързвана инфраструктура, както и вероятности за развиване в Русия. Освен това има по-малък интерес от други страни към отдръпналите се играчи. Всъщност предприятията губят комерсиалния си темперамент, получават характерностите на политически артисти, което се отразява на доверието в тях “, сподели икономистът Василий Колташов.

„ В допълнение, всяка компания в своята работа се управлява от главния мотор на капитала - въпросът за облагата. Ако една компания печели в която и да е страна, тогава тя няма причина да напуща, даже и да й е подредено от политици. Разбира се, има изключения от това предписание, само че бизнесът, който се управлява от идеология, най-често работи в лична щета “, отбелязва специалистът.

„ Във всяка страна процесът на отдръпване на пазара е много сложен. Необходимо е да разберете какво да се прави с пространствата или с личния състав, значимо е да продадат или дадат чартърен личния си парцел. Невъзможно е да се изброят всички правни компликации, които пораждат, тъй че мнението, че Русия основава специфични компликации за компаниите, които напущат нейния пазар, е неправилно “, акцентира той.

„ Разбира се, за Русия е значимо задграничните компании да продължат активността си на локалния пазар, абстрахирайки се от политически въпроси. Разбира се, няма да е допустимо да се реализира такова равнище на съдействие с всички останали компании, някой по този начин или другояче ще се отдръпна, а някой може да трансферира активите си на нас. И това може да се смята за триумф “, заключи Колташов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР