Чуждестранни делегации напуснаха залата, когато започна речта на руския външен

...
Чуждестранни делегации напуснаха залата, когато започна речта на руския външен
Коментари Харесай

В знак на протест: Делегациите бойкотираха Сергей Лавров

Чуждестранни делегации напуснаха залата, когато стартира речта на съветския външен министър Сергей Лавров по време на срещата на външните министри на ОССЕ.

Захарова сподели, че това се случва за първи път и го дефинира като „ рискова нелепост “

Самолетът на съветската делегация кацна в среднощ в Скопие. Машината е прелетяла през Гърция, а не през България. А на борда е и говорителката на външното министерство Мария Захарова, против която също има наложени европейски наказания поради войната в Украйна.

София даде позволение за прехвръкване единствено за Сергей Лавров, само че не и за други членове на делегацията, против които има наказания.

Основното обръщение от срещата в Скопие е: Не дипломатическа победа за Русия, а победа за ОССЕ.

Той е там за срещата на Организацията за сигурност и съдействие

Rуският външен министър е за първи път в страна членка на НАТО от началото на войната в Украйна. Заради наличието му на срещата в Скопие, Украйна и балтийските страни анулираха присъединяване си.

“Напълно разбирам протеста. Напълно прочувствено разбирам и украинските другари, които взеха решение да не участват “, сподели външният министър на Австрия Александър Шаленберг.

„ Това ще бъде добър мотив той да чуе непосредствено от участниците в тази среща за какво Русия е наказана и изолирана. И тогава той ще може да се върне в Кремъл и да рапортува на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното незаконно държание на Русия “, съобщи Жозеп Борел.

Той ще взе участие в срещата на външните министрите на страните от Организацията за сигурност и съдействие

Когато изявлението на Лавров стартира, част от делегатите напуснаха залата. Руският посланик упрекна ОССЕ, че е се е трансформирала в придатък на НАТО и Европейски Съюз. След речта си и Лавров си потегли.

От Москва пристигна коментар за българската позиция да направи изключение за съветския външен министър, само че де не допусне през въздушното си пространство други съветски делегати, които са с европейски наказания.

България ще бъде показана от вицепремиера Мария Габриел

„ Тази позиция на българските управляващи мъчно може да се изясни. Второ - изцяло е отвън рамките. И трето-напълно неуместна, може да се каже глупава “, уточни представителят на Кремъл Дмитри Песков.

Срещата в Скопие продължава и на следващия ден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР