Чугунени съдове за готвене - тенджери и тигани, са сравнително

...
Чугунени съдове за готвене - тенджери и тигани, са сравнително
Коментари Харесай

Почистване и поддържане на чугунен тиган

Чугунени съдове за готвене - тенджери и тигани, са относително евтини, имайки поради какъв брой доста могат да устоят, в случай че знаете по какъв начин вярно да ги почиствате и поддържате.

Чугунените тигани са издръжливи и идеални за потребление в домашна кухнята. Чугунът е отличен топлопроводник, тъй че тенджерите и тиганите се загряват отмерено. Те могат да се употребяват на готварска печката, на открит огън и във фурната.

Чугунени съдове за готвене могат да служат доста дълго време, в случай че се поддържат вярно. Грижата за чугуна може да ви се коства малко капризна, само че в случай че вярно поддържате съдовете си, те ще ви служат десетки години.

Действието за подготовката на чугунен тиган се състои в покриването му с тъничък филм от масло, за предпочитане растително масло. Чугунените съдове за готвене ще ръждясват без подобен филм.

Подготовка на чугунен тиган за готвене

 Подготовка на чугунен тиган

Ако чугуненият тиган е чисто нов, първо го измийте доста добре с топла вода, веро и гъба. Изсушете го добре с чиста домакинска забрадка.

Покрийте тенджерата или тигана с тъничък пласт масло (ленено, ядково масло, в краен случай и олио). Може да употребявате елементарна салфетка, с която отмерено разнесете мазнината по цялата повърхност на съда. Поставете го в гореща (предварително загрята до 150 градуса) фурна върху лист фолио (за да не изтече маслото). Загрейте съдовете за към 45 минути до 1 час. По този метод закалявате съда и си гарантирате незалепващо покритие. Оставяте да изстине на отворена врата на фурната.

Мазането с олио и изпичането на чугунения тиган би трябвало да се повтори още най-малко 2 пъти, преди да пристъпите към същинското готвене с чугунения съд. Добре е профилактично през няколко месеца, откакто сте почистили чугунения тиган, да го мажете още веднъж и да го изпичате на котлона или във фурната.

Преди готвене чугунените съдове би трябвало да се затоплят - не доста, не до такова положение, че да стартира да изгаря храната при досег.

 Готвене с чугунен тиган

Температурата на повърхността на съдовете може да се управлява посредством изпръскване с вода - в случай че се появят мехурчета, тогава температурата е тъкмо подобаваща за готвене. Ако водата се изпари, тя е прекомерно висока.

Ако чугуните съдове са били оставени, без да се използват дълго време, за жалост е прекомерно евентуално да стартира да ръждясва. За да се отървете от ръждата на чугуна, можете да накиснете съда за известно време (около половин-един час са изцяло достатъчни) в чист оцет. Той ще отнеме кислорода от ръждата и по този начин елементарно ще се в профил. След като мине времето, го измийте усърдно, подсушете и извършете още веднъж процедурите с маслото и изпичането.

Правилното разчистване и поддържане на чугунения тиган ви подсигурява на процедура, че той ще е безконечен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР