Чудите се доколко стабилни са взаимоотношенията ви с партньора –

...
Чудите се доколко стабилни са взаимоотношенията ви с партньора –
Коментари Харесай

Тест: какво преобладава във вашата връзка?

Чудите се до каква степен постоянни са взаимоотношенията ви с колегата – направете този тест: какво доминира във вашата връзка? Според психолозите, всички любовни връзки се основават на три съставния елемент: фамилиарност, пристрастеност, ангажираност. Заедно те образуват любовен триъгълник. Каним ви да извършите теста какво доминира във вашата връзка, с цел да разберете какво ви липсва за идеалните връзки с обичания човек.

Оценете всеки израз, изброен по-долу, от 1 до 9. Като 9 значи „ доста “, 5 значи „ умерено “, 1 – „ въобще “. Можете да употребявате междинни стойности.

Близост

Активно поддържам колегата си. Имам топли връзки с моя сътрудник. Мога да разгадавам на колегата си в миг на потребност. Получавам доста прочувствена поддръжка от моя сътрудник. Разбираме се добре. Наистина оценявам колегата си. Чувствам прочувствена непосредственост с колегата си. Чувствам, че сътрудникът ми в действителност ме схваща. Знам, че мога да се доверя на колегата си. Мога да кажа на колегата си всичко.

 

Страст

Гледката на колегата ми ме възбужда. Често се хващам, че мисля за колегата си денем. Връзката ни е доста сантиментална. Намирам колегата си за доста прелъстителен. Идеализирам колегата си. Не мога да си показва някой различен да ме прави толкоз щастлива, колкото моя сътрудник. Много постоянно героят на моите мечти и фантазии е моят сътрудник. Наистина ми харесва да бъда докосвана от моя сътрудник. Има нещо магическо в нашата връзка. Обичам колегата си.

Ангажираност

Сериозен съм по отношение на поддържането на нашите връзки. Няма да разреша на никого да застане сред нас. Уверен съм в стабилността на нашите връзки. Не мога да си разреша да наруша уговорките си в една връзка. Надявам се, че нашата обич е за цялостен живот. Чувствам се по-отговорен за колегата си. Не мога да си показва края на нашата връзка. Уверен съм в любовта си към моя сътрудник. Уверен съм в постоянството на нашите връзки. Дори по време на кавги нямам предпочитание да прекъсна връзките ни.

Съберете отговорите за всеки съставен елемент и разделете на 10. Резултатите ще ви дадат визия за вашето равнище на фамилиарност, пристрастеност и ангажираност, както и какъв брой уравновесен е вашият любовен триъгълник.

РЕЗУЛТАТИ

7-9 – високо равнище – вие сте щастливи в тази връзка и вършиме всичко допустимо да я поддържате.

4-6 – умерено равнище – удовлетворени сте от сегашната връзка, само че в случай че вашите стремежи и хрумвания за обич с колегата се разминават, тогава любовта ви може да изчезне. Може също да мислите за промени във връзката ви.

1-3 – ниско равнище – в случай че желаете да поддържате връзката, тогава би трябвало да работите върху себе си.

Колкото по-голям е триъгълникът на любовта, толкоз повече от това възприятие има. Може би някой детайл във вашия триъгълник доминира над други. Това е задоволително. Ако триъгълниците ви съответстват с колегата ви, не си коства да се стремите към най-балансирания любовен триъгълник.

ОПИСАНИЕ НА КОМПОНЕНТИТЕ НА ЛЮБОВТА

Близост

Интимността е виновна за прочувствения съставен елемент на взаимоотношенията. Тя има необятен набор от прояви. Близостта се схваща като съгласуваност, доверие, грижа, почитание, съчувствие.

С развиването на връзката интимността пораства, само че с течение на времето доближава своя лимит и стартира да понижава. Партньорите могат да живеят благополучен живот с ниски равнища на фамилиарност, в случай че това ги устройва. Ако ниската степен на фамилиарност е проблем, тогава тя може да бъде възобновена, само че това ще изисква старания и от двамата сътрудници.

Страст

Страстта се демонстрира като полово увлечение към колегата, непрекъсната потребност да бъде близо, фикс идея, а също и владеене. Трябва да се разбере, че пристрастеността е по-широка от сексуалността. Символизира мощните страсти, които изпитваме към колегата.

Страстта в връзките нараства бързо – тя работи като мотивационен съставен елемент на връзките. Въпреки това, като всяка мотивация, пристрастеността избледнява с времето. Често се случва пристрастеността да изчезне в брака, само че заради високото равнище на фамилиарност и ангажираност, тя остава мощна.

Ангажираност

Ангажиментът е решение да бъдеш постоянно с индивида, макар всички вероятни проблеми. Той образува когнитивния съставен елемент на връзката. Задълженията не пораждат незабавно, а се образуват последователно. Когато се сближите с колегата си, смисъла на ангажираността и за двама ви ще пораства.

За разлика от другите съставни елементи, отговорностите нямат наклонност да понижават, а в някои случаи единствено те са задоволителни за поддържане на връзките. Ако забележите, че равнището на ангажираност във връзката ви понижава, евентуално има някакво противоречие в нея. Трябва да обсъдите това с колегата си или да потърсите помощ от психолог.

С помощта на любовните триъгълници можете да оцените степента на присъединяване в любовната връзка на всеки от сътрудниците. Ако триъгълниците ви съответстват, значи сте добра двойка. Ако вашите триъгълници не съответстват, това не значи, че връзката ви несъмнено ще се провали. Любовните триъгълници са склонни да се трансформират с времето, повлияни от света към вас, държанието и възприятията на вашия сътрудник и, несъмнено, вашите усеща. Поддържането на връзката изисква старания, както и еластичност и досетливост и от двама ви. Но по тази причина пък пробата какво доминира във вашата връзка постоянно може да ви бъде добър ориентир.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР