Чудили ли сте защо някои песни ви носят по-голямо удоволствие

...
Чудили ли сте защо някои песни ви носят по-голямо удоволствие
Коментари Харесай

11 интересни факта, които науката може да ни каже за музиката

Чудили ли сте за какво някои песни ви носят по-голямо наслаждение в сравнение с секса? Науката има отговор. Къде щяхме да бъдем без нея? Най-вероятно мъртви. Можем да бъдем унищожени от някаква супер холера или от различен тип примати, които ще открият тайните на науката и ще решат да ги употребяват против нас. Така че за нашето битие би трябвало да бъдем признателни на науката. Това кара човешката раса да се бори, да лекува заболявания, да свързва хората и да задава значими въпроси, като тези: Феновете на Queen ли са най-чувствителни? Защо котките ненавиждат човешката музика? Може ли слушането на група Nirvana да усили възможностите ви да забременеете?

Ето 12 подробно проучени проучвания, които ще ви разрешат да попаднете в микросвета на музиката.

Музиката в действителност може да направи някоя храна по-вкусна: Университетът в Оксфорд провел „ Горчиво-сладки проучвания “, в които той предположил, че звукът може да повлияе на усета на храната по същия метод, както външността и миризмата на храна. Изследванията демонстрират, че да вземем за пример ниските басови звуци ни карат да усещаме горчив усет, до момента в който високите тонове на пианото могат да създадат храната по-сладка.

Феновете на група Queen са доста чувствителни: Университетът в Кеймбридж избрал 4000 души за присъединяване в разнообразни проби, вследствие на които те били разпознати като „ съпричастни ” или като „ систематизатори ”. Съпричастните персони са тези, които дават отговор на страстите на други хора, а тези, които систематизират, са които проучват разпоредбите и моделите, с цел да вземат решение. Използвайки бърз обзор на резултатите от тестванията, откривателите разкрили, че почитателите на Джеф Бъкли, Куин и Нора Джоунс най-често се оказали съчувствени, до момента в който почитателите на Metallica и Sex Pistols попадали в категорията  на систематизиторите.

Феновете на метъла са по-щастливи от всички останали: психическото списание „ Self and Identity “ съпоставя равнището на благополучие на метъл почитателите през 80-те години със слушателите на всички други музикални жанрове. Проучването посочило, че металотърсачите са доста по-щастливи в младостта си и през днешния ден са по-добре устроени. Основният фактор за това, съгласно учените, е, че „ в металическата общественост почитателите и музикантите се усещат като че ли са семейство. “

Феновете на фестивалите минават към 25 километра през уикенда: изследването посочило, че междинният музикален почитател изгаря към 9 хиляди калории и преодолява към 25 километра по време на фестивалния уикенд. Така че не е изненадващо, че Гластонбери постоянно е препълнен с гости: в случай че единствено за един ден фенът премине към 8,2 километра и изгори 3000 калории, това явно е по-евтино от участието във фитнес зала.

Пеенето може да ви помогне да изглеждате по-млади: английските лекари са разкрили, че музикантите могат да се похвалят с висок потенциал на белите дробове, усъвършенствана поза, възходяща умствена интензивност и непрекъснато тренирани мускули на лицето, което може да им помогне да удължат външната младост (да не се бърка с удължаването на живота!).

Поп-музиката е обективно по-малко креативна от преди. Националният проучвателен съвет на Испания през 2018 година изучавал динамичността на поп-музиката през последните години: „ Според цифровите индикатори, които сме получили, разнообразието от преходи сред музикални комбинации – жестоко казано, акомпанименти и мелодии – поредно се понижава през последните 50 години ” – бил изводът.

Музиката е част от примитивните общества: връщайки се към времето, когато всички ние сме били доста по-космати, научаваме (благодарение на науката!), че нашите предшественици са обичали да музицират не по-малко от нас. Археолозите са намерили флейти в пещери в южната част на Германия явно направени от скотски кости на възраст 42-43 хиляди години.

Понякога музиката е по-приятна от секса: едно скорошно изследване открило, че 40% от хората считат, че музиката, която слушат по време на секс, ги вълнува повече от същинския сътрудник. Това се дължи на обстоятелството, че музиката може да задейства избрани центрове на наслаждение, които също са виновни за секса. И съгласно резултатите от друго изследване, „ Bohemian Rhapsody “ се трансформира в една от тези песни, които респондентите считат по принцип за по-добри от секса.

Музиката може да ви разреши да почувствате шумотевицата: не, не бръмченето, когато очите ви се оцъклят и стартирате да мечтаете за сандвич с шунка. Жизненото и пламенно осъществяване на музиката може да провокира зареждане с ендорфини, които отиват непосредствено в мозъка ви и това е точна реплика на еуфория.

Има причина, заради която котките не харесват човешката музика. Давид Тейе е човек, който е изобретил албум, който може да усъвършенства живота на котките. Според фундаменталните закони на биологията, първата музика, която човек чува в живота си, е сърцето на майка му, когато той към момента е в утробата й. Затова сме склонни да свързваме позитивните страсти с пулсацията. Котките получават този опит доста по-късно с рефлекса на смучене.

Барабанистите са по-умни: откривателите от Стокхолмския Каролински институт откриха, че барабанистите, които са в положение да поддържат темп, се оправят най-добре с теста за интелектуални качества, състоящ се от 60 въпроса. Това отразява техните положителни умения за решение на проблеми, които имат позитивен резултат върху всеки, който е наоколо и по тази причина е време да забравим всички смешки за „ глупавите барабанисти ”.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР