Чудили ли сте се някога дали котката ви игнорира, защото

...
Чудили ли сте се някога дали котката ви игнорира, защото
Коментари Харесай

Котките знаят имената си, но игнорират хората, твърди проучване

Чудили ли сте се в миналото дали котката ви пренебрегва, тъй като не схваща името си? Изследователи от Япония стигнаха до дъното на този проблем. Според изследването им, оповестено в “Scientific Reports ”, котките са в положение да разграничават имената си от други случайни звуци.

Това ясно значи, че котката просто избира да не дава отговор на вашите повиквания да пристигна при вас или да ви обърне внимание.

Изследователите изясняват, че са създали няколко опита, с цел да видят по какъв начин котките ще реагират на имената си. Експериментите били провеждани в дома, в който живее животното и притежателя им отвън полезрението.

Изследователите избрали съществителни имена с почти същото звучене и дължина като името на котката и записали както притежателя на котката, по този начин и чужд. Те пускали аудиото на котките с шпации от 15 секунди сред всеки тон. Името на котката било пуснато последно.

Независимо кой говорел, множеството котки реагирали по някакъв метод, движейки главите си или местейки ушите си, когато имената им били изговорени.

От резултатите на всички опити по този метод се оказва, че най-малко котките, живеещи в елементарни семейства, могат да разграничават личните си имена от общи думи и имена на други котки “, пишат откривателите.

“Това е първото пробно доказателство, показващо способността на котките да схващат човешки словесни изявления. ”

Изследователите се пробвали да опитват с котки, които живеят в котешко кафене, само че разкрили, че котките не могат да разграничат личните си имена от тези на другите котки в кафенето.

Те обаче можели да разграничат имената си от други съществителни.

Въпреки че откривателите стигат до заключението, че котките са в положение да разграничават личните си имена от други думи, изследването не съумява да стигне до изрично умозаключение дали котките са в положение да разграничат името си като идентификатор за тях или просто дума, която може да има особено значение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР