Чрез термина емоция се изразява психичното състояние на силна краткотрайна

...
Чрез термина емоция се изразява психичното състояние на силна краткотрайна
Коментари Харесай

Ето как емоциите ни се контролират от хормоните

Чрез термина страст се показва психологичното положение на мощна краткотрайна възбуденост или на продължително отношение към избран обект. Разнообразните страсти, присъщи на човешкото тяло имат голям брой изрази и аргументи, някои от които към момента не са изяснени. Това което се знае е, че някои хормони, настоящи и като нервотрансмитери играят значима роля във образуването и изразяването на страсти и усеща.

Двата съществени полови хормона – тестостерон и естроген играят основна роля в този развой.

Когато тестостеронът е в недостатъни количества, тялото на мъжа страда от намалени равнища на сила, бързо настъпващи депресивни положения, мощно намалено либидо и постоянно – еректилна дисфункция. Съвкупността от тези отрицателни въздействия прави всекидневието по-сиво, поврежда мотивацията и води до бездейност в прочувствената палитра и взимането на решения. Макар експанзията да е едва изразена, отрицателните усеща и страсти се развиват бързо и постоянно се усилват взаимно. Емоционалните прояви на прекомерно повишен тестостерон въпреки това, включват: експанзия, неприязън, импулсивност, яд и бързата промяна на положителни с отрицателни страсти.

Естрогенът също има мощно въздействие върху държанието. При повишение на този хормон над нормите и над равнищата на циркулиращ прогестерон се приказва за естрогенна доминантност. Физиологично, тя се характеризира с неточен или абнормален менструален цикъл, задържане на вода, отичане и мъчителна сензитивност на гърдите и предменструални главоболия, а по отношение на психичното положение подготвя към краткотрайни, само че мощни депресивни прояви, ясно изразена нервност и чести смени на настроението.

Не единствено половите хормони въздействат на страстите – тиреоидните хормони (на щитовидната жлеза) също са значим фактор. Завишените им равнища водят до неконтролируема тревога и безпокойствие, нервност и невъздържаност, а занижените – до проблеми с паметта и концентрацията, забаване на мисловния развой и продължителни депресии с присъща липса на сила, мотивация, внимание и интерес.

Източник: puls.bg

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР