Чрез сателитни снимки е възможно да се определи икономическият статус

...
Чрез сателитни снимки е възможно да се определи икономическият статус
Коментари Харесай

Програма разпознава бедността по сателитни снимки

Чрез сателитни фотоси е допустимо да се дефинира икономическият статус на даден район. Изследователи от екипа на Нийл Джин от Университета Станфорд демонстрират пет африкански разрастващи се страни, чиито обществено налични сателитни фотоси дават опция да се пресметна мащабът на беднотия.

Новият способ може да способства за по-ефективно систематизиране на средствата в битката с бедността, пишат учените в списание „ Science “.

Точните данни за икономическите характерности на една страна са нужни на държавните управления за по-справедливото систематизиране на незадоволителни запаси за възстановяване качеството на живот на обособените райони. В доста от разрастващите се страни такива данни липсват.

Тестове в Африка

По данни на Световната банка са извършени 2 изследвания в 39 от 59 африкански страни сред 2000 и 2010 година, които разрешават представителни заключения за икономическото положение на нациите. В 14 от тези страни преди този момент въобще не е имало сходни проучвания.

В търсене на по-лесни способи, специалистите са проучили нощни сателитни фотоси и са извели връзката сред интензитета на светлината и бедността на даден район. Създадената подредба е основана на обстоятелството, че най-богатите региони на планетата излъчват най-ярката светлина.

Методът дава единствено частично положителни резултати, тъй като в региони на границата и под границата на бедността не е задоволително прецизен. Там не са вероятни ранглисти, заради обстоятелството, че фотосите са най-вече тъмни.

По тази причина учените прецизирали метода и почнали да преглеждат дневни фотоси на страните Нигерия, Танзания, Уганда, Малави и Руанда.

Метални покриви

На правилото на машиналното учене компютърната стратегия открила директна връзка сред избрани признаци – да вземем за пример бетонирани улици, железни покриви на жилища или вода – дружно със степента на осветеност нощем.

В последна сметка програмата „ се научила “ да прави изводи за благосъстоянието или бедността на даден район единствено въз основата на дневните фотоси, без да употребява светлинния аршин.

Сега методът разрешава установяване на икономическите разлики на районите с акуратност до 75%, споделят учените. Моделът, в случай че е „ квалифициран “ със съответните фотоси, към този момент може да даде надеждни данни за всяка страна, настояват те.

Новият способ в действителност е доста по-евтин и бърз от наличните досега способи за установяване на икономическото положение на районите и разрешава по-добро прецизиране и ориентиране на средствата за битка с бедността. Необходими са обаче още проучвания, преди новият способ да бъде прибавен на процедура.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР