Чрез публичното си говорене президентът бламира всякакви шансове за някакво

...
Чрез публичното си говорене президентът бламира всякакви шансове за някакво
Коментари Харесай

Политолог се усъмни: Президентът към момента ми се струва, че играе двойна игра

Чрез общественото си говорене президентът неодобрява всевъзможни шансове за някакво съглашение, разяснява Калоян Велчев

" Към момента наподобява ясно, че вторият мандат няма да се осъществя ", заяви политологът Калоян Велчев. Днес президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за сформиране на кабинет на партия " Продължаваме промяната ".

Няма контрактувана поддръжка от страна на Политическа партия за някакво болшинство, което би могло да ръководи, изясни той в предаването " Преди всички " по БНР и добави, че поддръжката им от страна на " Демократична България " е извънредно незадоволителна за ръководство.

" Заявката на Политическа партия за ръководство в някакво съществено малцинство, което да търси ситуационни поддържа за политики, не е сериозна ", смята политологът. По думите му ще бъде препоръчан " избирателен кабинет ":

" Въпросът е дали ще бъде върнат мандатът несбъднат от страна на акад. Денков или въпреки всичко ще бъде препоръчан състав на правителство, който да влезе за гласоподаване в залата на Народно събрание ".

Според него забавно ще е в случай че бъде препоръчан състав на правителство, по какъв начин той ще контрастира с оферти кабинет на ГЕРБ в първия проучвателен мандат:

" Предполагам, че Политическа партия и Директива за птиците ще покажат по какъв начин би трябвало да наподобява кабинет без политически водачи, само че с ясна партийна декорация, която демонстрира ясно кой тъкмо би носил отговорност. Ние ще забележим 2 различни хрумвания по какъв начин може да се ръководи ".

Калоян Велчев изрече мнение, че посредством общественото си говорене президентът неодобрява всевъзможни шансове за някакво съглашение, което да бъде обществено одобрявано, заклеймявайки обединенията, политическите сили като такива.  " Президентът все още ми се коства, че играе двойна игра ", акцентира той и добави:

" За мен персонално Радев е една загадка, аз не съм сигурен каква е неговата последна цел. Ако приказваме, че може да се върви към президентска република - това не ми се коства реалистично. Нашият институционален блокаж може би ще прави такава теза все по-популярна. А това дали ще имаме правителство или ще имаме някакво правителство, единствено с цел да има правителство, и при двата сюжета съществуването на някакъв различен модел ще наподобява привлекателно ".

Политологът означи, че служебното правителство дава един буфер на партиите. Те видяха, че могат да не се договарят и да не вършат взаимни отстъпки, добави той. По думите му обаче продължително решение на политическата рецесия наподобява невероятно.

" Нарастващото въздействие на президента е проблем. За партиите - и едно бягство, тъй като им дава опция те да продължат своите политически борби ".

Личността на Бойко Борисов е един от главните проблеми за рецесията, която имаме, сподели Калоян Велчев. Според него той е с изчерпано доверие. Неговата оставка е залог за излизане от политическата рецесия, смята политологът и означи:

" За да може ГЕРБ отново да бъде допустим съдружен сътрудник, той би трябвало да реши своя проблем с водачеството ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР