Чрез промените в Конституцията единствената амбиция на управляващото мнозинство е

...
Чрез промените в Конституцията единствената амбиция на управляващото мнозинство е
Коментари Харесай

Елена Йончева: Има разногласия в ЕП за промените в българската Конституция

Чрез измененията в Конституцията единствената упоритост на ръководещото болшинство е да затвърди властта си. Измененията разрешават политическо вмешателство върху прокуратурата, те подсигуряват имунитета на властимащите, на тези, за които имаше подозрения за корупция по високите етажи на властта в миналото десетилетие. Това разяснява евродепутатът Елена Йончева по време на полемика за България в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент.

Предмет на разискване бяха изводите от отчета на задачата на Мониторинговата група, която посети София през октомври 2023 година Тя е авторитетна подкомисия на LIBE, в която Елена Йончева е единствен представител от България. От лятото на 2020 година, по нейна самодейност, групата следи обстановката в България, кани на чуване министър председатели и основни прокурори, упорства за информация по развиване на знакови каузи като „ Барселонагейт “. Евродепутати бяха на задача в България два пъти – през септември 2021 година и през октомври 2023 г.   

В полемиката в понеделник вечерта Елена Йончева сподели, че последният отчет е добра насочна точка, с цел да се оцени положението на върховенството на закона и демокрацията в България. Тя показа, че още на място в София членовете на групата, представители на разнообразни политически фамилии, са имали дълги и тежки полемики за оценката на дейностите на ръководещата коалиция.

Много от отговорите на въпросите към този момент са ясни и доказателствата за това са налице. Резултатите, които виждаме удостоверяват сигналите и рекомендациите, които получихме тогава от неправителствени организации, гражданското общество, професионалните организации на магистратите и Венецианската комисия към Съвета на Европа, разяснява Елена Йончева. И изброи - знакови каузи на хора по високите етажи на властта, някои от които обсъждахме в Мониторинговата група, завършиха без резултат. Няма да има обективни присъди. Висшият правосъден съвет работи без да има мандат към този момент година и половина. Главният прокурор е изпълняващ длъжността повече от осем месеца. Новият прокурорски съвет, който измененията в Конституцията сътвориха, ще е обект на политическо вмешателство. А единствено преди дни в Конституционния съд имаше непосредствено политическо предопределение – някогашният ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя в този момент ще има последната дума по оспорването на част от новите текстове в Конституцията, които самата е гласувала като депутат, уточни Елена Йончева. Това е промяна, която стяга примката на ръководещата коалиция към правосъдната власт, безапелационна беше тя. Затова и политическото семейство на социалистите и демократите в Европейския парламент не приема измененията в Конституцията.   

Необходимо е доста деликатно наблюдаване на процесите. Има развития и след задачата в България, както уточни Елена Йончева, сподели евродепутатът от „ Зелените “ Тинеке Стрик. Тя настоя, с изключение на битката с корупцията, на вниманието на евродепутатите да е и свободата на медиите. Все още има проблем с концентрацията и прозрачността на собствеността, сподели Стрик. Според нея за битката с корупцията би трябвало да се построи постоянна система, която да предотврати рисковете в бъдеще.   

Председателката на Мониторинговата група Софи ин’т Велд („ Обнови Европа “) този път беше по-предпазлива. Наясно съм с терзанията на Елена, не би трябвало да ги отхвърляме, само че да забележим по какъв начин ще се ползва новата система. От всяка система властта може да се възползва, сподели тя. Софи ин’т Велд означи на два пъти заплахата от прекомерна централизация на власт у министъра на правораздаването. В същото време, съгласно нея, доста от промените вървят в вярната посока – знаете по какъв начин е, не може да подозирате неприятни планове.

Не става дума за неприятни планове, опонира Елена Йончева. Намеренията към този момент са превърнати в законодателни промени. Въпреки опасенията на Венецианската комисия, че Висшият прокурорски съвет може да е под политическо въздействие, това беше признато в Конституцията, сподели тя. Шестима от общо десетте членове на съвета ще се избират от болшинството в Народното събрание. Кой ще е идващият основен прокурор ще се реши от прокурорския съвет като занапред в Закона за правосъдната власт ще се прецизира с какъв брой гласа. Възможно е за това да са задоволителни единствено представителите определени от Народното събрание.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР