Чрез предвидената промяна на регламентацията по отношение на работата от

...
Чрез предвидената промяна на регламентацията по отношение на работата от
Коментари Харесай

Нови изисквания към информационните системи при работа от разстояние


Чрез плануванаъа смяна на регламентацията във връзка с работата от разстояние в Кодекса на труда в България, ще бъдат контролирани и условията при потребление на осведомителни системи от работодателя за възлагане и отчитане на работата, в това число и във връзка с внедряваните системи за алгоритмично ръководство на работните процеси.

Внедряването на осведомителни системи за алгоритмичното ръководство (и така наречен неестествен интелект) поражда терзания за несъразмерен надзор от страна на работодателите и ограничение на човешката интервенция при основни решения, които засягат трудовите права на служащите и чиновниците.

Какви са плануваните промени в закона и по какъв метод биха подсигурили те спазването на правата и ползите на работещите, по-конкретно на тези от тях, които ще работят от разстояние при новите условия, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

За да се обезпечат правата на служащите и чиновниците при потребление на автоматизирани системи за ръководство се планува обвързване за работодателя да дава на наетите лица информация за данните, събирани и обработвани по отношение на работата .

По този метод служащите и чиновниците ще са осведомени с откритите механизми за надзор и размера на информацията, която техният шеф събира и обработва, както и за метода на взимане на автоматизирани решения, свързани с възлагането, отчитането и контрола на работата. Необходимата информация следва да се дава на служащите и чиновниците в писмен тип.

 istock istock
Регламентира се и правото на служащия или служителя да изиска преразглеждане на автоматизираните решения, взети от системата за алгоритмично ръководство, които засягат правата му . При подадено искане за преразглеждане, работодателят или несъмнено от него длъжностно лице ще има обвързване да ревизира решението на системата за алгоритмично ръководство и да уведоми служащия или служителя за окончателното решение. По този метод се регламентира задължението за човешки надзор върху всички значими автоматизирани решения, засягащи правата на работещите.

Информационните и информационните технологии, употребявани за служебни цели, се характеризират с по-голяма еластичност във връзка с времето, мястото и метода на осъществяване на работата. Извършването на работа посредством потребление на актуалните технологии разрешава на работодателите да реализират контакт с служащите и чиновниците когато и да е . Това може да докара до нарушение на законоустановените почивки на работещите.

Съвременните средства за връзка от своя страна следва да се употребяват по метод, който да подсигурява съчетаването на професионалния и персоналния живот и да обезпечава опция за пълноценно превозване на свободното време от страна на работещите с техните фамилии. Развитието на пазарните връзки и участието на България в Европейския съюз са свързани с по-тясното консолидиране на националните предприятия в общия вътрешен пазар, в това число и присъединяване във веригите от снабдители и реализатори.

Свободното даване на услуги включва правото на предприятията да дават услуги в друга страна членка, като за задачата те командироват краткотрайно свои служащи. Законодателството на Европейския съюз урежда главните условията по отношение на изискванията и реда за командироване на служащи за краткотрайно осъществяване на работа за даване на услуги в друга страна членка, друга от тази, в която те всекидневно работят.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР