Човешкото лице на културното наследство – България през погледа на

...
Човешкото лице на културното наследство – България през погледа на
Коментари Харесай

„Човешкото лице на културното наследство” – България през погледа на 27 европейци

„ Човешкото лице на културното завещание ” – България през погледа на 27 европейци
Фотоизложбата „ Човешкото лице на културното завещание “ беше открита довечера в изложба „ Средец “ на Министерството на културата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тя демонстрира другото лице на културното завещание, а не това, с което най-често асоциираме тази дума – история. На 27 табла европейци, които живеят и работят у нас, сред 7 месеца и 10 години споделят какво мислят за България и жителите й.

„ Нашата концепция беше да покажем тези невидими неща, свързани с културното следств, по какъв начин това, което ние българите носим като просвета, обичаи и традиции в действителност наподобява в очите на другите. Помолихме 27 младежи, които са жители на останалите държави-членки, които по една или друга причина живеят и работят у нас да опишат с техни думи по какъв начин изглеждаме ние в техните очи, какво са запомнили, кое им харесва и кое не “, съобщи ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Той добави още, че в границите на тази акция са били създадени 28 разнообразни пощенски картички, които се популяризират гратис в музеи и културни институции в цялата страна. Златев сподели, че след европредседателството България е все по-позната на чужденците и те имат все по-голям интерес да я опознаят, и да дойдат у нас.

На събитието е и германката Вибке Байхен, която е една от участничките във фотоизложбата. Тя живее в България от 6 години и приказва удивително добре езика ни. „ В България попаднах, откакто получих стипендия, с цел да преподавам немски в Техническия университет. След тези 10 месеца взех решение да остана. Влюбих се в страната. И по този начин към този момент 6 години. За мен България е втора татковина. Много добре се усещам тук. Аз към този момент не нося часовник като типична германка, към този момент не съм германка, булгаризирах се. Все още приятелите ми от Германия ме считат за луда, че съм в България, само че това е по този начин до момента в който не ми дойдат на посетители. Тогава схващат какво ме задържа тук “, показа Вибке.

Тя описа, че работи в културен център и работи с актьори от всички типове изкуства, занимава се с организирането на театрални постановки, изложения, концерти, литературни четения.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която е сътрудник на самодейността на Представителството на Европейската комисия в България сподели, че в „ Европейската година на културното завещание “ са се присъединили над 82 общини в България.

„ Радващо е, че в годината на Европейското културно завещание доста български институции и неправителствени организации се включват със свои начинания. С тази прелестна галерия, в която ние ще може да се вгледаме в очите на европейците, пристигнали в нашата страна ще почетем и откриването на Европейските дни на културното завещание. През последните години ползата на НПО-тата, медиите и жителите нараства. Близо 300 000 гости ще се включат на всяко събитие. Това не са просто начинания от календара, а дни, в които всеки един от нас като жител на Европа следва да се замисли какъв би бил неговият дан да опази и разпространява българското и Европейско завещание “, съобщи Гешева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР