Човешките жертвоприношения (предимно на деца),известни като капакоча, обикновено се извършвали

...
Човешките жертвоприношения (предимно на деца),известни като капакоча, обикновено се извършвали
Коментари Харесай

Нови открития за човешките жертвоприношения на инките

Човешките жертвоприношения (предимно на деца),известни като капакоча, нормално се правили в общностите на инките при огромни събития като раждането на крал или победа в борба. За това описват учени от Перу, Полша и Съединени американски щати, разгласили резултатите от последното си взаимно изследване в Journal of Archaeological Science. Изследователите създали токсикологичен разбор на мумии на две деца на 6-7 години, които са били принесени като подарък на боговете преди повече от 500 години по време на обред за капакоча в планината Ампато в южната част на Перу.
В пробите от косата и ноктите на мумиите на инките учените са търсили съществуването на опияняващи субстанции като кокаин и продуктите от разпадането му в тялото като бензоилекгонин и кокаетилен. Те изследвали останките и за други упойващи и халюциногенни химикали като мескалин, триптамин, хармалин и хармин, които имат психоактивни свойства.
Археолозите разкрили, че през последните седмици от живота си жертвите дъвчели листа от кока и са били опиянени от аяхуаска, напитка, приготвена от южноамериканската халюциногенна цъфтяща лоза yage (или Banisteriopsis caapi). Според учените инките може би умишлено са употребявали опияняващите  свойства на Banisteriopsis caapi „ за понижаване на тревогата и депресивните положения на жертвите “. Те прецизират, че децата евентуално са знаели какво ще се случи с тях, седмици преди самия обред и може да не са били задоволително „ жертвоготовно " настроени. Упойващите субстанции трябвало да успокоят дребните за по-лесно осъществяване на церемонията по заличаването им. 
„ В актуалната медицина свойствата на хармина доведоха до потреблението на аяхуаска за лекуване на меланхолия “, напомнят създателите на проучването. „ Инките може би умишлено са употребявали успокоителните свойства на Banisteriopsis caapi, с цел да понижат тревогата и депресивните положения на жертвите “, прибавят те.
В друго изследване, оповестено през 2013 година в списание PNAS, учените проучиха храната и напитките, поети от 13-годишно момиче, което също е било ритуално пожертвано преди повече от пет века в планински регион на модерна Аржентина. Те разкрили, че девойката е употребявала обилни количества кока, както и алкохол. Това, съгласно откривателите, се е случило към шест месеца преди нейното жертвоприношение, евентуално на някаква огромна гала на инките.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР