Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда? Това са

...
Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда? Това са
Коментари Харесай

Човешка грешка, техническа неизправност, неправилно зададена команда?

Човешка неточност, техническа нередовност или погрешно заложена команда? Това са трите версии, по които работят проверяващите за аргументите, довели до разбиването на учебно-тренировъчния аероплан Л-39 през вчерашния ден на " Граф Игнатиево ", заяви майор Христо Анчев- наблюдаващ прокурор от Военно окръжна прокуратора Пловдив, представен от Българска национална телевизия.

С настъпване на утрото следствените дейности в база " Граф Игнатиево " бяха възобновени. Разследващият прокурор от военноокръжна прокуратора Пловдив майор Христо Анчев заяви трите версии, по които се работи.

" Дали пилотска, т.е. човешка неточност или пък техническа, или пък някакви погрешно заложени команди от командния център.Разследването продължава. Ще се назначават експертизи, разпитват се очевидци ", уточни майор Христо Анчев.

Втори оглед към този момент не се постанова. Местопроизшествието по този начин или другояче е непокътнато. То е във военно формирование. Няма какво да изчезне, добави той.

По думите му повода не може да се обясни толкоз бързо. Разследващите чакат данните от черната кутия да стеснят версиите за случая.

" За черната кутия ще ви кажа, тъй като аз я видях персонално през вчерашния ден бях на място. Черната кутия е открита и по мнение на военните, там дето схващат от тези неща общо взето е относително непокътната. Може би ще се разчете. Но това към този момент ще го каже специалистът. Това са предварителни данни ".

Майор Анчев изясни, че се постанова обезопасяване на местопроизшествието поради боекомплектът в самолета.

" Вероятно ще се постанова обезопасяване, защото доколкото знам самолетът е бил с въоръжение, имало е снаряди. Това към този момент е работа на военните, което ще стане в напълно скоро време ".

И изясни, че в случай че се наложи следствието ще бъде удължено отвън законовите ограничавания за подобен вид катастрофи.

" Съдебно-медицинската, т.е. повода за гибелта на двамата летци, тя ще стане бързо. Но тези техническите няма. Казвам ви го от опит от другите авиопроизшествия, които сме давали досега ".

Законният период за следствие е 2 месеца, който може да бъде продължаван, в случай че е належащо.

" Със сигурност всичките експертизи надали ще могат да бъдат направени в този период, само че очевидците, всички ще се разпитат. Това е механически по-лесно ".

Обявен е тридневен печал във Въоръжените сили поради злополуката с военния аероплан L-39ZA на авиобаза „ Граф Игнатиево “.

Авиошоуто, проведено от българските Военновъздушни сили с интернационално присъединяване, което през днешния ден трябваше да се организира беше анулирано след злополуката. Решението беше взето незабавно след случая.

В знак на респект към водачите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, починали при злополуката, се не разрешава провеждането на празнични мероприятия, а плануваните се анулират, прибавиха от военното министерство.

Пилотите починаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се организира по време на авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години аероплан МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Траур е разгласен и в Разлог, родното място на старши лейтенант Венцислав Дункин.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР