Човекът, който най-вероятно ще замени Борис Джонсън като лидер на

...
Човекът, който най-вероятно ще замени Борис Джонсън като лидер на
Коментари Харесай

Политически хамелеон: Лиз Тръс е най-вероятният нов премиер на Великобритания

Човекът, който най-вероятно ще размени Борис Джонсън като водач на английската Консервативна партия и на поста министър-председател на Англия, е политически хамелеон, който минава от коренен либералдемократ до лидер на евроскептиците в консервативната десница.

Лиз Тръс, която влезе в Народното събрание през 2010, бързо се откри като политик, който преследва задачите си с несломима сила и възторг.

И до момента в който множеството изследвания сочат, че точно тя ще получи ключовете за " Даунинг Стрийт " 10, критиците ѝ се питат - какво тъкмо съставлява тя?

Мнозина, които наблюдават развиването ѝ през годините, слагат под въпрос дали тя има вяра откровено в каквото и да е било, или просто поддържа това, което е най-удобно в съответния миг.

Би било малко да кажем, че тя е минала през политическо странствуване.

Родена е през 1975 година в семейство, което се е смятало за представител на " левицата на лейбъристите ", главната съпротива социалистите. Израства в елементи на страната, които всекидневно не поддържат консерваторите.

За разлика от сътрудниците ѝ в кабинета, които приключват частни учебни заведения, тя посещава държавно в Лийдс, след което печели място в Оксфорд. Там тя е деен член на демократичните демократи - центристка опозиционна партия, която дълго време съставлява конкурент на консерваторите в огромни региони от Англия.

През този интервал поддържа легализацията на канабиса и отстраняването на кралското семейство - позиции, които са в цялостно несъгласие с консерватизма през 2022.

Тръс споделя, че се е включила към Консервативната партия през 1996 - единствено две години, откакто дава тирада на конференция на либералдемократите, която приканва за преустановяване на монархията.

Дори тогава част от съидейниците ѝ слагат под въпрос нейната откровеност и виждат качества, които не престават да личат и до през днешния ден:

" Честно казано, считам, че тя просто се опитваше да работи с публиката тогава - без значение дали приказва за декриминализацията на опиати или прекратяването на монархията, " споделя пред CNN Нийл Фосет - един от либералдемократите, които обикалят по събития с нея през 90-те. " Мисля, че тя е човек, който просто се преценява с аудиторията, не зная дали в миналото е вярвала в нещата които приказва - в този момент или тогава. "

А Тръс сигурно знае по какъв начин да държи вниманието върху себе си. След като се причислява към консерваторите и става част от Парламента, тя поддържа енергично съвсем всяка допустима идеология. Служи лоялно при трима министър-председатели на няколко разнообразни длъжности в кабинета и сега заема поста на външен министър.

Прави усещане, че тя поддържа оставането в Европейския съюз през 2016 година, като тогава написа в Twitter, че " това е в стопански интерес на Англия и значи, че можем да се съсредоточим върху други жизненоважни обществени промени. "

Сега поддържа Brexit и твърди, че страховете ѝ преди референдума са били неправилни. Тръс даже заплашва да анулира цялото законодателство на Европейски Съюз, което продължава да е в действие в Обединеното кралство и да анулира договорката с Брюксел по метод, който съюза счита за противозаконен.

В самата Консервативна партия съществуват диспути до каква степен тази нейна евроскептичност е откровена. Част от членовете таят подозрения, че тя просто е следвала насилствено напътствията на държавното управление по време на референдума, до момента в който другi застават против това изказване.

Колкото повече се доближава до властта, толкоз повече британци се замислят по какъв начин би изглеждало нейното ръководство.

 През последните години тя застава зад най-консервативните цели. Обещава да понижи налозите от първия ден, да отстрани регулациите на Европейски Съюз и да насърчи растежа на частния бранш с невисок корпоративен налог. Казва, че няма да постанова да нък върху непредвидените облаги на енергийните компании, макар че записват големи такива по време на енергийна рецесия.

Подобни политики са по усета на консерваторите, които ще гласоподават за нея. И до момента в който тези, които наблюдават кариерата ѝ, се питат до каква степен тя фактически има вяра в тях, няма подозрения, че ще постави всички старания, с цел да ги приложи и въздействието ѝ да се усети неотложно.

Очаква се ръководството ѝ да е близо до това на Джонсън, само че с по-голям акцент върху намаляването на налозите и, вероятно, - с още по-категорична позиция в диалозите с Европа.

Критиците ѝ настояват, че сходни дейности при налозите биха довели до още по-голяма инфлация и повишение на лихвените проценти на фона на планувана криза.

Джулиан Глоувър, публицист и създател на речи за някогашния министър-председател Дейвид Камерън, е посещавал Оксфорд по същото време като Тръс. Спомня си отличителни нейни черти, които разпознава и през днешния ден - увереност, само че и липса на фокус.

" Само се разминахме за кратно и тя беше в друга година от мен, само че все пак се откроява в паметта ми като някаква странна, нефокусирана мощ, която поддържа мощно действието и смяната. Винаги е било мъчно да се види крайната цел зад нейните планове - единственото ясно е, че тя желае да бъде в центъра на събитията. "

Лиз Тръс е на път да оглави партия, която е разкъсвана от вътрешни битки и с намаляваща поддръжка на фона на рецесията в цената на живот в страната. Нейната основна цел може да се окаже прекомерно комплицирана - да успее да върне доверието към Консервативната партия преди идващите избори и да се избегне слизане от властта след близо десетилетие и половина на върха.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР