Човек, излизайки в зимни условия във висока планина, би трябвало

...
Човек, излизайки в зимни условия във висока планина, би трябвало
Коментари Харесай

Емил Нешев: Миналата година ПСС се е отзовала на рекорден брой инциденти

Човек, излизайки в зимни условия във висока планина, би трябвало да вземе някакви ограничения – да знае къде отива, каква в прогнозата за идващите няколко дни. Това сподели шефът на Планинската избавителна работа /ППС/ Емил Нешев в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “.

По думите му, с изключение на физически е належащо да се подготвим и душевен: Инцидентите стават от подценявания, надценявания, от липса на верни решения.

Миналата година ПСС са имали най-вече случай на спасявания за последните 5 години: Много се надяваме лекциите и говоренето на тази тематика, както в медиите, по този начин и на събиранията, които организираме ние, да помогне на хората да взимат верните решения. Единствено, образованието и информираността на хората е това, което ще понижи броя на случаите в планините. Надявам се тази година да не е рекордна.

Причините за произшествия са сложни, сподели Нешев и изясни: Излизайки, човек би трябвало да си даде сметка на каква писта отива. Дали е по неговите благоприятни условия, дали не е – това доста постоянно се подценява, а един сериозен фактор. Другото, което следя е, че доста постоянно там където се смесват ските и сноубордът е причина за събития. Малко се приказва в последно време за фактора „ алкохол “. Фактор е и самото обезопасяване на курорта.

Всичко има значение в тези случаи. Хората, които идват на курорта, дали са задоволително добре осведомени за компликацията на пистите? Много постоянно се вижда и използването на доста остаряла екипировка, която един път е морално остаряла, повторно – и механически. Това също има огромно значение. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР