Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има,

...
Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има,
Коментари Харесай

Днес Е 1 Юни! Честит Празник, Скъпи Деца!

Човечеството би трябвало да даде на детето всичко най-хубаво, което има, вън от всевъзможни съображения за раса, националност и религия, гласи признатата декларация, която съдържа пет съществени права:

Детето би трябвало да бъде сложено в състояние да се развива вярно - телесно и душевно.

Гладното дете би трябвало да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца би трябвало да бъдат насърчени, заблудените деца би трябвало да бъдат вразумени, сираците и изоставените би трябвало да бъдат подкрепени и прибрани.

Детето би трябвало първо да получава помощ във време на неволя.

Детето би трябвало да бъде квалифицирано да изкарва прехраната си и би трябвало да бъде предпазено от всяко изкористяване.

Детето би трябвало да бъде възпитавано в схващане, че най-хубавите си качества то би трябвало да използва в услуга на своите братя.

През август 1925 година в Женева се организира първата " Световна конференция за благосъстоянието на децата ", на която участват представители на 54 страни, които одобряват и подписват Женевската декларация, както и публично дефинират датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

Идеята за отбелязване на този ден идва от тогавашния китайски общоприет консул в Сан Франциско, който на този ден събира десетки китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (древен бит, обвързван с пролетното равноденствие).

За първи път в интернационален мащаб Денят на детето се отбелязва през 1950 година в 51 страни, измежду които и България. Това се случва откакто през ноември 1949 година, в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на дамите, се учредява датата 1 юни като Международен ден за отбрана на децата.

На 14 декември 1954 година Организация на обединените нации и ЮНЕСКО афишират 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е навсякъде възприета, защото огромното болшинство от страните в света избират да запазят традициите си в честването на празника.

В страните с комунистически режими празникът е именуван публично Международен ден за отбрана на децата. Почти не е придавана политическа багра при честването му. След смяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

1 юни, като Международен ден на детето, се чества в над 40 страни по света. Това са:

Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам (празнува се и при пълнолуние на осмия лунарен месец през Фестивала на пролетта), Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргистан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея (до 1945 година - 1 май), Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватия, Черна гора, Чехия.

Всяка година празникът е мотив за организирането на доста детски занимания.

Честит празник деца! Време е за занимателни игри, доста усмивки и щастливи мигове!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР