Човечеството непрекъснато се усъвършенства, подобрява живота си с помощта на

...
Човечеството непрекъснато се усъвършенства, подобрява живота си с помощта на
Коментари Харесай

Невероятни технологии, които можем да очакваме скоро – част 2

Човечеството непрестанно се усъвършенства, усъвършенства живота си благодарение на нови технологии. Учените и изобретателите вършат невероятни открития всеки ден. Много от тях са толкоз потребни и истински, че може да станат действителност в обозримото бъдеще.

Продължаваме с описанието на невероятните технологии. Можете тук да прочетете първа част на
Невероятни технологии, които можем да чакаме скоро – част 1

Виртуално извършване на покупки

Първият в света виртуален магазин за извършване на покупки отвори в Южна Корея. Пътниците на ЖП гарата могат да създадат поръчка с доставка до посочения адрес, като създадат фотография на баркода. Идеята принадлежи към веригата магазини Homeplus.

Компанията е конфигурирала витрини, показващи лавици с артикули в цялостен размер. Всеки продукт е съпроводен с баркод. Купувачът би трябвало единствено да сканира баркода на стремежи артикул посредством мобилното приложение, с цел да направи покупка с доставка.

Безпилотни транспортни средства

Десет безпилотни транспортни средства ще попълнят автопарка на планетата през 2020 година Очаква се това да избави живота на 2500 души през идващите 15 години. Напоследък автомобилните корпорации интензивно вкарват технологията за автоматизирано шофиране. Много компании създават транспортни средства със независимо ръководство. Наскоро Гугъл показа първия първообраз на безпилотен автомобил.

Живот под купол

Фантастични градове със защитни куполи ще се появят скоро на Земята. В Дубай интензивно се построява Mall of the World Mall с прибиращ се купол. Мобилният заслон е предопределен да защищава посетителите от задушаваща топлота. Куполът управлява вътрешния климат, климатизацията и ултравиолетовото излъчване. Търговският и развлекателен комплекс обгръща повърхност от 4,5 км². Под един покрив ще има фитнес център, хотели, център за хубост, културни и развлекателни зони.

Изкуствена флора за превръщане на въглероден диоксид

Учените по света от дълго време търсят потреблението на CO2, който земната атмосфера съдържа в обилие. Наскоро се появи нова идея за слънчеви кафези, които употребяват слънчева сила за превръщане на атмосферния въглероден диоксид в гориво.

Новата технология не изисква благородни метали. Батериите се създават на основата на волфрам, който се отличава с по-висока проводимост при по-ниска цена. Слънчевите кафези създават синтетичен газ, подобаващ за изгаряне или преправка във въглеводородни горива.

Защитно поле от плазма

Разработчиците на Boeing измислиха ново потомство защита, което провокира интерес у военните. Според патента, всяко транспортно средство може да бъде оборудвано с плазмено поле, което гълтам ударната вълна. За задачата се конфигурират специфични лазерни системи, които генерират силово поле. Създавайки плазма, силовото поле загрява и кондензира въздуха. Разработчиците имат вяра, че защитното поле може както да всмуква, по този начин и да отразява силата на външните въздействия.

Плаващи градове

Най-добрите мозъци на човечеството работят за решаването на казуса с световното стопляне. Архитектът Винсент Калеба показа план за плаващ екополис. Водните градове ще се трансфорат в новия дом на 50 хиляди бежанци, принудени да изоставен дома си заради възходящото морско ниво. Екополис е оборудван с възобновими енергийни източници. Плаващият дизайн е под формата на разцъфнала пъпка с три повдигнати венчелистчета. Дизайнът събира прясна вода от атмосферата. Енергийните системи се зареждат от слънцето, вятъра, вълните и приливите и отливите.

3D щемпел на човешки органи

Не е надалеч времето, когато 3D принтерите ще стартират да печатат органи за трансплантация непосредствено в лечебни заведения. Технологията за обемен щемпел се усъвършенства с бързи темпове. Разработчиците изпълниха касетите със примес от образован гел и живи кафези. По време на щемпел принтерът пресъздава структурата на биологичната тъкан.

След изстудяване на модела, гелът се измива добре. В резултат на това остават единствено кафези, свързани под формата на орган или част от тялото. Учените би трябвало да решат редица въпроси, с цел да научат отпечатания орган да извършва функционалностите на естествения първообраз. Щом разработчиците се научат да „ включват “ изкуствени органи, хората ще не помнят за донорството.

Умни хлебарки

Екип от учени измисли бионични средства за надзор на насекомите. Развитието ще усили шанса да се спасят хора, заседнали под руините. Антените на хлебарките са свързани с малко радио. Учените управляват насекомите посредством електрически импулси. С помощта на антени, хлебарките разпознават предмети и елементарно проникват на недостъпни места.

Видео запис на сънища

Учените са научили по какъв начин мозъкът „ вижда “ света към него. Гледайки интензивността на образните центрове на мозъка, те съумяха да прекодират видеоклипове в YouTube. Новата технология се нуждае от в допълнение рационализиране. В бъдеще това ще разреши да записвате сънища, ментални облици, художествени хрумвания.

Учените сканираха мозъците на сътрудниците си, които гледаха видеоклиповете с томограф. Получените данни се преобразуват в математически модел, въз основа на който сформират „ речник “ на мозъка. Речникът оказва помощ за дешифриране на мозъчната активност. Резултатът не бил толкоз ослепителен и пъстър, колкото същинския филм.

Търсене на извънземни цивилизации

Китай е построил великански радио телескоп FAST, който няма аналог. Размерът на рефлектора е еднакъв на общата повърхност от 30 футболни стадиони. Огромното огледало се състои от 4450 панела. Радио телескопът се намира в китайската провинция Гуейджоу. Диаметърът на телескопа е половин километър, а периметърът е малко над километър и половина. Със сигурност, гигантската апаратура ще разшири разбирането ни за космоса.

Дълголетие за 1000 години

Ученият Обри де Грей от университета в Кеймбридж вижда преимуществото на бързото развиване на технологията, във опцията за съвсем безконечен живот. Геронтологът създава терапия за елиминиране на стареещите кафези, които са спрели да се разделят. Това ще освободи витално пространство за младите кафези.

Терапията ще забави стареенето на 60-годишните с 30 години. На 90 години лечението може да се повтори, с цел да се отърве още веднъж тялото от дисфункционални кафези. По този метод животът на възрастен човек може да бъде продължен съвсем за неопределен срок. Д-р Грей възнамерява да приложи пробна терапия през идващите 6-8 години, трансформирайки еликсира на младостта в действителност.

Мнозина от нас употребяват чудесата на актуалните технологии без да осъзнават, че живеят в мечтаното бъдеще. Обикновените улеснения на които се радваме през днешния ден, единствено преди няколко десетилетия са били чиста фантастика. Днес към този момент не мечтаем, просто не доста търпеливо чакаме идващите изобретения от фантастичните филми, да навлязат в живота ни.

Невероятни технологии, които можем да чакаме скоро – част 1

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР