Човечеството не може да преживее продължение на Опенхаймер.Това заяви генералният

...
Човечеството не може да преживее продължение на Опенхаймер.Това заяви генералният
Коментари Харесай

Гутериш изригна срещу Путин: Човечеството не може да преживее продължение на Опенхаймер

" Човечеството не може да преживее продължение на " Опенхаймер ".

Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по време на свиканото от Япония съвещание на Съвета за сигурност, заяви Barrons.

С думите си Гутериш се стремеше да внуши, че светът е изправен пред най-високия риск от нуклеарна война от десетилетия насам.

" Срещаме се в миг, когато геополитическото напрежение и недоверието са нараснали риска от нуклеарна война до най-високата му точка от десетилетия насам ", сподели генералният-секретар.

Руският президент Владимир Путин насочва закани за потребление на нуклеарни оръжия, до момента в който предизвестява Запада против поддръжката му за Украйна, в която Москва нахлу преди повече от две години.

Без да посочва името на Путин, Гутериш съобщи: " Ядреното дрънчене на саби би трябвало да спре ".

" Заплахите за потребление на нуклеарни оръжия в какъвто и да е тип са неприемливи ", сподели той.

На други места по света напрежението към Северна Корея, която разполага с нуклеарно оръжие, продължава да се усилва, а Иран обогатява уран до равнището, належащо, в случай че реши да сътвори атомна бомба.

Гутериш прикани Съединените щати и Русия да възобновят договарянията, които са в застой след войната в Украйна, за правоприемник на контракта за понижаване на нуклеарните оръжия New START, който изтича при започване на 2026 година

Той също по този начин прикани за прогрес по други начинания, в това число по Договора за възбрана на нуклеарните оръжия, който влезе в действие през 2021 година, само че има дребен на практика резултат, защото нито една страна, притежаваща нуклеарно оръжие, не е страна по него.

" Инвестициите в инструментите на войната изпреварват вложенията в инструментите на мира. Бюджетите за оръжия нарастват, до момента в който бюджетите за дипломация и развиване се свиват ", съобщи Гутериш.

Съединените щати, единствената страна, която е употребила нуклеарни оръжия при водене на война, обявиха, че ще работят в една област със съдружника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 година

Съединени американски щати, както и Франция, обявиха, че ще се причислят към Япония в коалиция за пробутване на Договора за преустановяване на производството на делящи се материали, който ще забрани производството на плутоний и високообогатен уран - главните съставки на нуклеарните оръжия.

Японският министър на външните работи Йоко Камикава, който ръководеше срещата, даде обещание, че Токио " ще продължи да усилва интернационалното и политическото внимание " към контракта.

Камикава също по този начин прикани за работа, която да подсигурява, че нуклеарни оръжия няма да бъдат поставяни в космоса.

Миналия месец Съединените щати обявиха, че Русия създава система за изпращане на нуклеарни оръжия в космоса - изказване, което бе отречено от Путин./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР